DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Retrotexty

Kapitola je zaměřena na léčebné využití podtlaku, překládá Torm

Historie:

Použití přisávajících aparátů s cílem vyzvat prokrvení a lehký otok je známo z hluboké historie. Mimořádně rozšířené je použití baněk, Junnodovy přísavné botky a různých pomůcek pro pouštění žilou, které využívaly principu aspirace pomocí zředění vzduchu. Využití podtlaku v gynekologii je ale dostižením nejmodernější doby. Na posledním chirurgickém sjezdu (1905) Bier demonstroval výhody použití přísavných kloboučků a vývěv při chirurgických onemocněních. První referát o přisávání poševní části přednesl Rudolph z Heilbronnu (1905).

Fyziologie:

Při rozředění vzduchu v pochvě vlivem záporného tlaku dojde k poklesu poševní části a v důsledku toho natažení perimetria a děložních úponů. Při déletrvajícícm působení přisávání nastupuje hyperemie dělohy, přičemž jako důsledek městnání krve lze zjistit namodralý odstín poševní část. Při dalším pokračování procedury lze z pochvy odebrat nejenom sekret, ale i krev v důsledku porušení kapilár poševní sliznice (per rhexin). Podráždění cervikálních ganglií vyvolává děložní stahy, které se projevují bolestmi, podobnými porodním.

Číst dál: Fyzičeskije metody lečenija - kapitola II: Přisávání

Laskavostí Velvetovou jsme získali toto unikátní ruské vydání, jehož části se zde budou postupně objevovat hned poté, co Renča dokončí svoji předmluvu k české reedici. Ta je nezbytně nutná, neboť velká spousta textu je dnes již neaktuální nebo přímo zdraví nebezpečná. Tedy:

Mé milé dámy, vážení pánové,
věnujte prosím pozornost tomuto textu, už ve vašem vlastním zájmu.

Číst dál: Fyzičeskie metody lečenija v gynekologii

 V elektrotechnice platí základní zákon, jeden z pilířů celé nauky o elektřině, který pojednává o vzájemném vztahu napětí, proudu a odporu. Jmenuje se Ohmův zákon a je tak důležitý, že mu později věnujeme více času. Zatím si jenom pamatujme, co nám říká;

napětí v obvodu = proud x odpor obvodu

Číst dál: Historie - Zhotovte si voltmetr

 V pohádkách se vypravuje o domácích skřítcích, kteří ochotně přispěchali na zavolání a jakýkoli úkol pečlivě provedli. Pomocníci, o nichž si teď povíme, nemají sice kouzelnou moc skřítků, ale budou nám stejně velmi užiteční. Je to navíječka zpružin, universální stojánek pro pokusy a různé vypínače.

Číst dál: Historie - Zhotovte si navíječku

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 226 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 226

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara