DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

No, ne tak zcela doslovně. Tento (a nejspíš i několik dalších) text vás přenese do období mezi světovými válkami, do role lékaře, který právě poté, co utratil 1499 dolarů za nejnovější přístroj renomované firmy H.G. Fischer dohlíží na jeho vybalování a instalaci v ordinaci. Skříň pultového typu o výšce metr a půl stála téměř tolik, co zbytek základního vybavení ordinace a vy se - přesto, nakolik pečlivě jste studovali prospekty a jak dlouze jste s obchodním zástupcem firmy H.G.Fischer Co. probírali veškeré aspekty objednávky a možnosti přístroje - ptáte sami sebe, jestli se vám tahle investice vyplatí.


Poznámka pod čarou na úvod - je ohromná škoda, že se zřejmě nedochoval žádný exemplář tohoto kombajnu na zdraví, v textu budeme čerpat z toho, co Jeff Behary získal pro Electrotherapy Museum  díky spolupráci s archívem firmy Fischer. Celý manuál najdete v Elegalerii v sekci Muzeum.

 

Cože jste si to vlastně koupili ? H.G.Fischer FO treatment cabinet je - dle slov Fischerova obchodního zástupce pana Longdayla - to nejlepší, co se na trhu zařízení pro praktiky vyskytuje, syntéza těch nejúspěšnějších a nejmodernějších  technologií, které bylo možno vestavět do skříně z bukových nosných hranolů, potažené leštěným třešňovým dřevem (na mahagon ani leštěný ořech už vám nestačily prostředky). Přístroj umožňuje léčbu tak moderními a populárními technologiemi, jako je chirurgická i fyzioterapeutická diatermie,elektrokoagulace, D´Arsonvalizace, oudinizace, fulgrační proudy, ozonizace, vf terapie... Může napájet elektrokauter, má vestavěný kompresor a vývěvu, umožňující kompresní léčbu, lze jej použít pro inhalaci, prohřívání tekutinami či aerosolem, umožňuje připojení vibračních či vakuových nástavců.A vypadá majestátně. Pacienti budou zírat v němém úžasu a s trochou posvátného strachu. Kam to postavit ? Nejlépe k vyšetřovacímu lehátku, ale je tam málo místa. Tak dáme lehátko k oknu a stroj zprava od něj. Kvůli takovéhle věci má smysl přestavět ordinaci.To okno se bude muset vyměnit za mléčné, takhle by mi na pacientky bylo zvenčí vidět. Další investice...

Přístroj pracuje s napětím od 104 do 120 voltů, odběr má 15 ampér. Pěkný bumbrlíček. Frekvenci 60 Hz u nás v Americe vymyslel pan Tesla, prý je to lepší kvůli nějakým elektrikářským věcem při transformaci. Připojení by se sice dalo přiobjednat od Fischerů, ala na účtu je už tak průvan, takže chutě do díla. Díky, pánové, kam mám podepsat ten dodací list?

Mašina stojí rovně, to je v pořádku. Na zadní straně se mají uvolnit dvě niklované západky a otevřít zadní panel. Sundat víka z leydenských lahví, lahve vyčistit - odkud se tu vzal prach, vždyť je to nový přístroj - a naplnit lahve nasycenou solankou. Kousek nad horní okraj polepů. Hladinu doladit posunem destiček. Chytré. Vytřít dosucha, nasadit víčka a připojit dráty. Jo, jsou popsané. Dva shora, dva zdola. Tak, a se skříní už nesmím hýbat, aby se solanka nevylila. 

Další krok - vybalit a osadit miliampérmetr. Držák pro něj je připravený vlevo nahoře. Sakra, to je mrcha, jak má hlava. Přitáhnout dva šroubky a, aha, ještě niklovaný vodič mezi měřidlem a skříní. Pěkně to mají popsané. Elektrotechnika není nic těžkého.  Ještě vynulovat měřidlo, šroubek je dole na jeho pouzdru mezi kotevními místy. Malý čroubováček tu někde byl... Hotovo.

Co je tohle ? Aha, jiskřiště. V manuálu píšou, že se má vytáhnout z přepraqvní krabice a dvěma šrouby upevnit do skříně. Regulační šroub lze vyvést buď na pravou stranu skříně (při čelním pohledu), nebo na stranu ovládání tlaku. A to je která ? Vyvedeme ho doprava, bude to jednodušší. Jasné, jiskřiště udržovat suché, pravidelně čistit a seřizovat. Hotovo, mělo by to fungovat.

Nahoře pod krytem máme vlevo nahoře dvojitý přepínač, označený V a W. Pod ním je pákový přepínač s označením X a vpravo od něj pákový spínač U. Vpravo dole je další otočný - tentokrát pětipolohový - přepínač T. Asi by to chtělo něco zkusit.

Diatermii třeba. Co tu píšou. Přepínač T přesunout do polohy 1a úplně zasunout regulační tyč jiskřiště. Vyndat silný izolovaný kabel - jo, asi tenhle. Sakra, to je macek. připojit ke konektoru C. Kde ten je ? Jo, aha, vepředu, na horním panelu bych ho hledal marně. Druhý konec zastrčit do nákružku rukojeti vysokofrekvenčních nástrojů. Do rukojeti osadit jiskřivku. Rukojeť nesmí ležet blízko kovu, dobře. Zapnout vypínač U a přepínač X dát doprava. Vyšroubovat regulátor jiskřiště, dokud se neobjeví dvě nebo tři jiskry. Můžeme léčit. Pokud je zapotřebí vyšší intenzita proudu, je třeba použít regulátor T a/nebo regulaci jiskřiště. V poloze 1 odpovídá napětí dvěma nebo třem jiskrám, v poloze 2 třem nebo čtyřem jiskrám, poloha 3 je pro čtyři či pět jisker atd.

Pro vaginální použití nám slouží jiskřivky číslo 12, 13 nebo 23. Musí mít speciální izolaci, nepoužívat jiné, než od Fischerů. No jistě... A žádné intenzivní proudy, přepínač intenzity v poloze 1 nebo 2, délka expozice maximálně sedm minut, ne více, než třikrát do týdne.  

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 56 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 56

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara