DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Popisované zařízení je novou akvizicí Electrotherapy Musea Jeffa Beharyho, jemuž tímto děkujeme za souhlas s převzetím fotografií. Autorská práva k obrázkům zařízení v naší galerii  patří Jeffovi a jejich použití mimo Eleferno je povoleno pouze za podmínky uvedení zdroje původu. Zařízení je mimořádně zajímavé svou konstrukční elegancí.

Zařízení slouží jako budící část pro v podstatě libovolný Teslův transformátor, určený pro jiskřivky, tedy s límcovým hnízdem. Transformátor se připojuje k výstupním zdířkám, které jsou - díky nízkému provoznímu napětí jednotky - neizolované a konstrukčně jednoduché. Celé zařízení se skládá pouze ze šesti součástek a představuje metodicky mimořádně zajímavou ukázku americké konstrukční školy dvacátých let.

Oněmi součástkami jsou páčkový spínač (lépe řečeno otočný tumbler knoflíkového typu), nízkovoltové Wagnerovo kladívko s odrušovacím kondenzátorem, převodní trafo pro napájení jiskřiště s paralelním kondenzátorem a samotné jiskřiště. Použití převodního trafa je daní za nízké napájecí napětí, na druhé straně jeho použití výrazně zlepšuje energetickou bilanci a bezpečnost jednotky. 

Velmi zajímavé je provedení Wagnerova kladívka. Přerušovač je vybaven dvojicí regulačních šroubů. První z nich (vrchní) určuje vzdálenost kontaktů (odtrh), spodní pak tuhost vibrující soustavy. Na přerušovači tak lze naladit jak optimální frekvenci, tak (v relativně širokém rozsahu) i střídu ipmulsů. Toto zdánlivě komplikované (a uživatelsky vcelku nepřátelské) řešení umožňuje přizpůsobení budiče v podstatě libovolnému výstupnímu TT.

Jiskřiště je klasické jednojiskrové, s postříbřenými měděnými chladícími disky. Regulováno je posunem jednoho kontaktu, stabilitu nastavení zajišťuje pružná frikční podložka. Za povšimnutí stojí i pro dvacátá léta typický profil hlavy regulačního šroubu s obvodovou drážkou.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 139 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 139

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin