DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Tento text je převzat z projektu BDSM.CZ a není tématicky zatříděn. Veškerá autorská práva jsou totožná, jako v uvedeném projektu.  Jeho autorem je Arne, překlad Annemarie Appeltauer
Abstrakt: Světlo svíček a kapky dopadající na kůži... Odborný článek, který potěší technické duše.

Hru s voskem má ráda většina sadomasochistů a patří k nejvíce rozšířeným klišé, co sadomasochisté provozují.

Nebezpečí

Nebezpečí požáru:

Na tomto místě to bude znít triviálně, ale když si hrajete s ohněm, vzniká nebezpečí požáru (Každý rok na vánoce shoří celé domy kvůli nepozornosti. V řídkých případech se mohou i zhasnuté svíčky znovu vznítit. Dávejte pozor, aby svíčky byly na bezpečném místě a abyste je nemohli převrátit. A přestože se zdá být přehnané mít po ruce pokaždé něco k uhašení, nemůže škodit promyslet si, jak by byl případný malý požár uhašen.

Skvrny:

Když používáte vosk, určitě ukápnou nějaké kapky na podklad. Z hladkých povrchů se vosk odstraní snadno. Poněkud náročnější je to u savých materiálů jako třeba prostěradlo nebo podlahová krytina. Voskové skvrny z podobných materiálů odstraníte, pokud na ně položíte kus sacího papíru nebo kus papíru pro kuchyňské účely a přiložíte středně horkou žehličku. Pro hry s voskem na koberci se jako podklad osvědčila zahradní folie. (viz pozn.1)Neprotrhne se a je k dostání v každém obchodě typu Baumarkt. Kvůli vlastní hmotnosti leží dobře na zemi, vosk z ní snadno odstraníte a zbývající stopy umyjete teplou vodou. A navíc, je černá.

Spáleniny:

Odborníci rozdělují popáleniny do různých kategorií:

  1. Dočasné zarudnutí kůže a lehké pocity napětí nebo svědění
  2. Tvoří se puchýře plné tekutiny.
  3. Hluboké popáleniny až do spodních vrstev kůže někdy se zuhelnatělými okraji.

Pro měřítko popálenin je určující, jak velká je působící teplota, a na jaké ploše a jak dlouho působí. Teplo musí být odvedeno do těla. Kůže je ale špatný vodič tepla a od teplot 50-60 °C dochází k poškození tkání.

První pomoc při popáleninách:

Protože je pokožka špatný vodič tepla, zůstává teplo na jejím povrchu. Pro redukci škod je nutné pokud možno co nejvíce tepla odvést externě a nenechat ho příliš proniknout do těla.

K chlazení se nejlépe hodí tekoucí voda. V případě nutnosti je lepší plný kýbl s vodou než vůbec žádné chlazení. Protože kovy mají vysokou tepelnou vodivost a měrnou tepelnou kapacitu, hodí se jako chlazení například i kontakt se šroubovákem. Otevřené rány je nutné sterilně zakrýt a povolat lékaře.

Něco o termodynamice:

Pro působení vosku je důležitých několik parametrů.

Bod tání:

Dokud existuje dvoufázová směs (složená z pevné a kapalné složky), nemůže teplota stoupnout přes bod tání. Dodatečný přívod tepla nechá zbylý tuhý vosk roztát a vede ke zvyšování teploty (viz pozn.2). Svíčky pro domácnost se skládají ze směsi parafinu a stearinu. Dalo by se očekávat, že přidáním stearinu s vyšším bodem tání bude vosk více horký. Je to ale tak, že se bod tání nachází, na základě snížení bodu tání u slitin, pod nižším bodem tání složek slitiny(viz pozn.3).

Tolik teorie. Při naklánění tenkých svíček může vosk z blízkosti horkého plamene dosáhnout teplot kolem 90°C! Pokud čajové svíčky dost dlouho hoří, úplně naskrz, mohou být potom zřetelně teplejší než 50°C! Jelikož je hliníkový obal skvělý tepelný vodič, může to vést lehce ke spáleninám. Proto se nemá žádná vyhořelá čajová svíčka pokládat na záda nebo na zadek submisivův.

Kromě poměru přísad ve směsi parafinu a stearinu mohou na jejich parametry působit ještě přídavné látky k barvení vosku nebo vonné oleje. Tyto se ale jeví býti spíše podružného významu.

Energie potřebná k tání:

Při změně fází z kapalné na tuhou se uvolní nezanedbatelné množství energie.

graf11.jpg (0,00 kB)

Graf ukazuje srovnání včelího vosku s obyč. voskem.

heat flow - tepelný tok

Kerzenwachs - vosk z obyč svíčky

Bienenwachs - včelí vosk

Temperatur - teplota

Tepelná kapacita:

Látky mohou uchovávat energii.Tepelná kapacita udává, kolik tepla (energie) se musí látce přivést, aby stoupla teplota. Protože pro ochlazení musí být odvedeno právě tohle množství tepla, spálíme se látkami a vyšší tepelnou kapacitou dříve, než látkami s tepelnou kapacitou nižší.

graf1.jpg (0,00 kB)

Graf ukazuje srovnání včelího vosku s obyč. voskem.

Cp – měrná tepelná kapacita při konstantním tlaku

  

Látka

Bod tání

Měrná tepelná kapacita

Měrné skupenské teplo

Tepelná vodivost

Parafin

56 °C

2.89 J/g/K

146.5 J/g

0.26 W/m/K

Stearin

52 - 60 °C

 

 

 

Včelí vosk

65 °C

2.5 J/g/K

175.8 J/g

0.4 W/m/K

Voda

0 °C

4.19 J/g/K

334.9 J/g

2.2 W/m/K

Možná přijdete, jako dominanti, když se vaše obět blaženě svíjí, na myšlenku, vylít na vystavené tělo celý proud vosku. Jak vyplývá z uvedených poznámek o popálení, je třeba vzít rozhodně v úvahu, že přitom bude teplo působit na velké ploše, kde riziko lehkých popálenin stoupá. Nejlépe se hodí sklopené hladké partie těla, jako hruď nebo záda, a je třeba postupovat tak, aby vosk tekl a rozdělil se po velké ploše a tedy se vytvořila tenká vrstva, která rychle zchladne. Zvláštní opatrnosti je třeba u lokálních prohlubní (jako pupík na bříšku nebo místo mezi dámskými prsy). Pokud se zde vytvoří voskové jezírko a působí hodně tepla na malé ploše, hrozí popálenina. Tedy: pokud zpozoruji, že se podobná loužička někde utvoří, rozdělím rychle rukou vosk po celém těle.

Pokud svého submisiva se zavázanýma očima už delší dobu rozmazlujete horkým voskem, může být rozlití studené vody po celém těle divokým zážitkem. V prvním okamžiku nelze totiž rozeznat pocit tepla a chladu a submisiv myslí, že se mu teď něco stalo… dokud mu za okamžik není jasné, že se nic nestalo a muselo to být něco jiného než horký vosk.

Taková hra se nazývá „Mindfuck“. Předstírá se bezmocně vydané oběti něco velmi hrozného, tak nějak přibližně její nejhorší hororová představa, jen aby během několika okamžiků zjistila, že se nic nestalo a její důvěra v jejího dominanta byla oprávněná. Ale pozor, něco podobného se hodí pouze pro sehrané dvojice se zdravou důvěrou. Při první hře to může být i fiasko mající za následek přerušení hry a ztrátu důvěry.

Právě tak jako studená voda i kostka ledu pomalu vedená přes tělo může být příjemnou změnou. Jednotlivé kapky můžete rukou rozehřát a nechat kapat na oběť, nebo přejíždět ledem přes rty nebo prsa, jejichž bradavky většinou ztvrdnou.

Po hře se dá vosk jednoduše odstranit. Praktické je mít po ruce nádobu na odpadky, nebo to lze dělat rovnou ve sprše. Problémem může být existující ochlupení těla. Někdy se dají odpovídající partie předem navlhčit olejem, aby se chloupky později lépe oddělily od vosku, ale horká sprcha také zmírňuje tahání chloupků.

Samozřejmě může být dominant při odstraňování vosku nápomocen tím, že vosk hezky odstraní bičíkem.

Další možnosti hraní si s s teplem jsou plamen svíčky nebo jiskření prskavek v blízkosti pokožky. Ale pozor: Zamačkávání cigaret o kůži nebo kontakt s žhnoucími věcmi vede nejméně ke spáleninám druhého stupně a může způsobit jizvy.

Poznámky překladatelky:

1) v originále je uveden termín „Teichfolie“, znamenající spíše rybníkovou folii.

2) Pokud existuje směs pevné a kapalné fáze, nemůže teplota překročit bod tání. Teprve přísun dalšího tepla nejprve rozpustí zbytek pevné látky a poté vede ke zvyšování teploty.

3) U tuhé směsi dvou látek, kde má každá ze složek odlišný bod tání, se výsledný bod tání směsi pohybuje pod nižší hodnotou bodů tání těchto složek.

4) Údaje v originálním textu nebyly uvedeny.

5) Na tělo dopadne teplejší vosk, jehož teplota se pohybuje v oblasti, která je pro kůži škodlivá

6)Na tomto místě se hodí podotknout, že v originálním textu bylo uvedeno slovo „Stumpenkerzen“… V německy mluvících zemích se rozlišuje mnoho druhů svící. Mezi tzv. „normální“ svíčky patří „Spitzenkerzen, Stumpenkerzen, Teelichter“, jinými slovy „vysoké úzké svíčky, široké svíce s masivním válcovým tvarem a čajové svíčky“.

Tento článek je překladem článku „Der Wachs“ původně umístěného na doméně http://www.SMall-Giessen.de , autorem je Arne. Text může být šířen pouze k nekomerčním účelům a musí být uveden zdroj textu.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 57 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 57

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara