DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Tento text je převzat z projektu BDSM.CZ a není tématicky zatříděn. Veškerá autorská práva jsou totožná, jako v uvedeném projektu.  Jeho autorem je Honza Bondy

Abstrakt: Úvaha o tom, jestli to co děláme je v porovnání s jinými lidskými činnostmi přehnaně mimořádné a hlavně o tom, proč vlastně děláme - to co děláme...

Při návratu z jedné nepříliš vydařené akce jsem se přistihl, jak se potmě na dálnici pokouším s nohou drtící plynový pedál, strefovat do mezírek mezi svodidlem a kamióny. Přátelé tuší, že to mohlo být dost napínavé. Proč mám najednou potřebu adrenalinu? Proč tak velkou? Co mě nutí takhle vyvádět? V podstatě mám slušně fungující pud sebezáchovy - je tu snad něco silnějšího, co ho dokázalo přehlušit? "Není to náhodou absťák jako hrom?" Tyto a spousta dalších otázek, vzešlých nejen z této zkušenosti, mě přiměly zapátrat po příčinách.

Psychoanalýza říká, že se v podstatě nic neděje bez příčiny - naše jednání podléhá mimo jiné množství vlivů z našeho okolí, podvědomí, našim zkušenostem, a vrozeným faktorům. Pátral jsem a zjišťoval, analýza mi není úplně cizí - syntézou jsou následující řádky. Závěry jsou možná dost šokující, nicméně ne nezajímavé. Po dlouhých úvahách a odkladech - od myšlenky k dokončení uplynuly více než dva roky - zvítězilo rozhodnutí "sdělit" - popřípadě se o to alespoň formou odpovídající mým možnostem a schopnostem pokusit.
Bohužel se nedokážu obejít bez výletu do psychologie, pokusím se o záživnou formu...

Prameny

Zkoumáním sexuálního jednání lidí se už ve 40. letech intenzivně zabýval Kinseyho Institut sexuálních výzkumů na Univerzitě v Indianě. Jedinečnost i novátorství těchto výzkumů spočívaly v metodách získávání výsledků: Na vzorku mnoha tisíců mužů i žen byl proveden průzkum jejich vnímání sexuality, a to nejen na základě rozhovorů, nebo psychoanalytických vyšetření, ale na tehdejší dobu velmi komplexně - až po endokrinologická vyšetření reakcí organizmu, výzkumu tvorby substancí, vytvářejících se v našem těle před, v průběhu, i po vlastním sexuálním aktu.

Podobné výzkumy prováděli v 60. letech Masters' & Johnson, a například o dvacet let později ověřil Gräfenbergovo tvrzení o existenci zóny rozkoše (G-bod) team Dr. Perryho.
I když se mi podařilo získat jen výňatky, byla i z těchto kusých informací zřetelná souvislost mezi naším cítěním - momentálním rozpoložením a (ne)naplněním našeho očekávání nebo představ. Tato vazba může být natolik silná, aby dokázala ovlivňovat naši osobnost, naše jednání i osobní závěry, které jsou nebo mohou být naprosto odlišné od pragmatického nadhledu, kterého jsme se střízlivým odstupem jistě schopní.

Encyklopedie bez definic

Naše vědomí (vnímání vědomí) může nabývat několika odlišných stavů. Spektrum stavů vědomí sahá od všednodenního stavu "normální bdělosti", patří k nim však i stavy "změněného stavu vědomí" (nebo vnímání - například v němčině se tyto stavy označují jako "veränderte Bewusstseinzustände"). V první řadě k nim patří spánek, během kterého je podle Freuda umožněna komunikace mezi vědomím a podvědomím, kdy je dovoleno našemu Egu-našeptávači rozdmýchávat skryté fantazie, které nám utlumené do přijatelné formy prostřednictvím snů předává naše Ego-cenzor. Podobným stavem je například i stav bezvědomí, vyvolaný cizími vlivy nebo přivolaný na obranu před nimi. Nejtradičnější formu změněného stavu vědomí nám zprostředkuje opojení alkoholem, které ze zřejmých důvodů není nutné dále jakkoliv rozvádět.

Šamanský trans

K nejstarším a zároveň dosud nejběžněji vědomě vyhledávaným stavům pozměněného vnímání patří tzv. "Šamanský trans". Zjednodušeně stav, do kterého šaman uvádí sám sebe nebo své bližní. Tento stav lze vyvolat více způsoby - historicky ten z nejpůvodnějších může být monotónním pohybem za monotónních zvuků - tanec u ohně za doprovodu bubnů, píšťal a hlasitého jednotvárného zpěvu. Podoba s dnešní diskotékou je nepřehlédnutelná. Blikání světel, hlasitá zvuková kulisa, tanec do úmoru...

Euforie

Určitého euforického stavu docilují i běžci dlouhých tratí, kteří s částečně odkrveným mozkem za hranicí bolesti dosahují stavu tzv. běžecké euforie.

Davová psychóza

Určité stavy změněného stavu vědomí si navozují "sportovní příznivci" na stadionech, a s určitostí i účastníci hromadných akcí typu "shromáždění", spojených s hlasitým skandováním, navozovaným řečníkem - podněcovatelem, schopným přivést přítomné do určitého stavu transu. Tento stav má jistě souvislost s davovou psychózou, skýtající možnost skrýt sebe sama do skupiny a užít dočasně získané anonymity k vybití emocí.

Extáze

Pocit ovládnutí a napětí ze hry uvádí do stavu transu gamblery, kteří v něm dovedou dlouhé hodiny krmit penězi hrací automaty. Do obdobného stavu přivádí řadu lidí ovšem i obrazovka počítače.

Trans

Základem řady kultů, mj. Voodoo a Condomble je vyvolávání stavu transu. Zdaleka to však nejsou jen kulty. Do extatických stavů mohou uvést i vystoupení kazatelů a sborový zpěv v černošských kostelech. Není ani třeba hledat jen na opačném konci světa. Rituál pravoslavné mše uvádí věřící až do stavu extáze, tanec dervišů dodává aktérům odvahu k propichování tváří, rukou nebo i jiných částí těla.

Preparáty

Tvrdou metodou usnadnění vstupu do jiných stavů vědomí je jejich přivolání požitím drog - bilance získal ku ztratil spolu s porovnáním s jinými možnostmi však nutně vede k poznání, že tento způsob je současně velmi absurdní formou k vyvolávání pocitů radosti.

Meditace

Avšak nejen řev a pohyb způsobují některý ze stavů změněného vnímání. Meditace, autogenní trénink, vroucná modlitba, tichá radost nad sbírkou známek, radost z nečekaného úspěchu, vědomé uspokojení z odříkání...

Platforma

Tyto a mnoho jiných stavů jsou určitými extatickými stavy "vyšinutí" vědomí, které si vyvoláváme, nebo je přivoláváme nějakým vhodným rituálem. V čem je účel? Mohou změněné stavy vědomí souviset i se sexuálním jednáním? Co je na nich tak přitažlivého? Mají nějaké racionální zdůvodnění? Mají nějaký společný základ? Bezpochyby ano! Už jen v tom, že je lidé sami vyhledávají !!!

Racionální podstata je v potřebě

Účelem vyhledávání stavů odlišných od civilního stavu normální bdělosti je dosažení pocitů štěstí, uspokojení, vyrovnanosti, vnitřního klidu atp. Mechanizmů k dosažení těchto stavů "vyšinutí z normálu" je celá řada, každý vědomě či nevědomě preferuje jeden či několik pro sebe vhodných. Všechny tyto stavy nějakým způsobem souvisí se změnou způsobu vnímání nebo i myšlení. Některé stavy souvisí až se změněnou (sníženou?) příčetností, s uzavřením některých smyslů a naopak - s pootevřením jiných smyslů, které ve stavu normálu neexistují. Stavy transu jsou stavy, během nichž se vědomí dostává na jinou úroveň.

Endogenní substance

Existuje podobně jako u drogových závislostí opravdová patologická potřeba jejich navozování? Co nás k tomu pohání? Pokus o vysvětlení potřeby dosahovat těchto stavů se nevyhne už zmíněným výsledkům vědeckého bádání o tom, co se v nás při tom odehrává. Lidské jednání neřídí zdaleka jen logika, emoce, genetická informace a dosud objevené hormony. Klíčem k tomuto tajemství jsou substance, které si vytváří sám lidský mozek.
 
Endorfin

Nejznámější látkou, jejíž produkce souvisí se změněnými stavy vědomí je Endorfin. Endogenní morfin - "mozkovnitřní" opiát, jehož působení na organizmus se vyznačuje zarážející podobností s přírodním morfiem. Samotná jeho existence není žádnou novinkou. Už učebnice Farmakologie pro lékařské fakulty z 80. let zmiňuje Endorfin v kapitole "Mechanizmy působení analgetik" jako substanci s působením takřka neodlišitelným od umělých preparátů (tišení bolesti, vyvolání euforických pocitů, závislost). Jeho vytváření v souvislosti se sexuálním jednáním bezpečně prokázaly dříve zmíněné výzkumy. Dopadem tohoto odhalení je ovšem celá řada skutečností.

Podvědomé reakce

Mimo škodolibého zamyšlení nad stavem pána za volantem automobilu s krásnou dámou na vedlejším sedadle (která není jeho manželkou) - jaké jsou jeho schopnosti k řízení motorového vozidla ve srovnání se schopnostmi rozvážného pivaře "s jedním po obědě"? Jak policie prokáže, že přítomnost sexuálního napětí odvádí od soustředěného sledování silničního provozu? Jak zjistit množství menší než malé? Co když kontrolovaného řidiče do tohoto stavu uvede až službu konající vnadná policistka? Jak a co měřit? Co zjišťovat? Pro někoho může vytvořit patřičnou dávku už pouhé "nasrání", u značné části jedinců na silnicích je vyvoláno snížení jejich schopností už pouhým usednutím za volant do milované krabičky. Těžko někdo zatouží např. porovnat sílu svých nohou poklusem do schodů a neustoupit soupeři ani za cenu riskantní myšky těsně před odpočívadlem...

Endorfin a sex
 
Sexuální jednání jako mechanismus tvorby endorfinu neexistuje jen asi u celkem zanedbatelného zlomku populace. Všichni vědí, co všechno snesou během koitu jinak velmi citlivé pohlavní orgány. Citlivost se vrací ihned po vyprchání vzrušení. Rychlejší jedinci znají situaci, při které k dosažení orgasmu partnerky musí pevně zatnout zuby... To ukazuje na to, že působení endorfinu formou útlumu bolesti se velmi často pojí s dosažením pocitu sexuálního vzrušení.

Endorfin a jiné formy sexuality

Způsob získání déletrvajících stavů sexuálního vzrušení znají lidé, užívající ke svému vyžití některé z prvků BDSM. BDSM hry zapojují prostřednictvím smyslových vjemů do sexuálního jednání náš největší sexuální orgán - mozek.

Při SM hrách zřejmě nejde o samoúčelné působení nebo příjímání bolesti, ale především o vyprovokování produkce endorfinu jako prostředku jejího utlumení - za účelem navození jeho psychedelických účinků. Známá je zkušenost, kdy bez patřičného naladění submisivního partnera či partnerky hra skončí předčasným "nezaviněným" kolapsem. Stejně známá je i nutnost přerušení scénky při sebemenším vyrušení. Odezní-li vzrušení, promění se sex - zejména nadstandardní formy sexuálního jednání - v cosi racionálně neuchopitelného...

Související situace

Téměř absurdně zní doporučení některých sexuologů znásilňovaným ženám: poddat se vzrušení. Příp. psychické i fyzické následky lze potom odbourat podstatně snáze. Někteří zahraniční gynekologové dokonce nabádají rodičky spojit si rození dítěte se sexuálním aktem, a tím dosáhnout minimálně snížení bolesti (schmerzfreie Geburt). Na zajímavou konstrukci mě přivedla i mladá stomatoložka, u které mužští pacienti evidentně lépe snášeli bolestivější zákroky. Bohužel vedlejší viditelné účinky její blízké přítomnosti z profesionálně-etických důvodů nijak systematicky nezkoumala.

Vedlejší účinky

Nejrůznějších mechanizmů tvorby endorfinu ve spojitosti se sexuálním jednáním je takřka nepřeberné množství. Desítky hesel v encyklopediích sexuality popisuje rozličné druhy fetišů a jiných, pro mnohé poněkud bizardních a nepochopitelných kratochvílí. To svědčí o pestrosti našich choutek - nemáme všichni stejnou genetickou výbavu. Ti z nás, kteří mají tvorbu endorfinu spojenou takřka výhradně se sexem, mají samozřejmě i jeho vyšší potřebu. Nymfomanie může sloužit za příklad méně příznivého vedlejšího účinku endorfinu - a to je možná i vyvolání patologické závislosti.

Závislost

Na závislost na sexu nelze bohužel hledět pouze s pocitem hrdosti. Nedílnou součástí závislostí je potřeba následující dávky, s jejíž absencí se spolehlivě dostaví abstinenční příznaky - ať už ve formě depresí, tendence ke zkratovému jednání, poruch soustředění a řada dalších. Ve spojení s nestandardními formami sexuality (BDSM, fetišismus atp.) situaci zpravidla navíc ztěžuje komplikovaná možnost nalezení odpovídajícího partnera.

Předávkování

Nemenší potíže hrozí ovšem i z předávkování. Páry trvale žijící v nějaké formě BDSM-vztahu, manželé i trvalí partneři musí udělat pro udržení duševního zdraví tlustou čáru mezi civilním a sexuálním životem a nepřenášet prvky z jednoho do druhého. Nedobré zkušenosti nemusí nutně zažít a ověřit každý na vlastní kůži.

Synchronizace

Dynamika BDSM-partnerských vztahů by byla sama o sobě námětem na velmi dlouhé pojednání. Zmíním jen ty častější zdroje potíží: To jsou například situace, kdy očekávání jednoho z partnerů uvolní lavinu chtíče, druhý však není včas připraven nebo se z nějakých rušivých příčin nemůže dostat do správné nálady, ten aktivní již není zcela "při smyslech" - dostal již svojí první dávku a čeká na další. Jeho přibrzdění nebo zastavení potom už vyžaduje obratnost krotitele divoké zvěře a velmi diplomatický přístup. Výpadek následné dávky mu napumpuje do žil adrenalin, jehož přebytek zpravidla ihned a bez zaváhání přenese na druhého partnera. Podobná situace vzniká i během příliš překotných začátků her: Submisivní partner musí být nejdříve pozvolna napumpován vzrušením, musí získat čas k tomu, aby se u něho mohlo začít projevovat působení endorfinu. Teprve potom je možné zahájit nějakou další akci. Trpělivost, pochopení, tolerance a hlavně včasná komunikace pomohou partnerům se správným sfázováním před tím, než se dostatečně poznají a dokáží se sehrát. Síla vztahu spočívá i ve schopnosti přežit večer bez sexu...

Vedlejší efekty

Dosažení vyváženosti sexuálního života a tím i pocitu spokojenosti se příznivě projeví v našem okolí, a to pozitivním působením na druhé, a zpětně jeho příznivou reflexí. A zdaleka nejen to! Spokojenost, vycházející i ze sexuálních aktivit má samozřejmě příznivý vliv na naše sebevědomí. Trvající vědecké bádání odhalilo souvislost mezi stavem naší duševní vyrovnanosti a celkovou odolností našeho organismu (Serotonin). Tyto pekelně drahé výzkumy ovšem neprobíhají výhradně za účelem zkvalitnění našeho sexuálního vyžití. Substance vytvářené i během sexuálního jednání mají totiž velmi pravděpodobně přímý vliv na imunitní schopnost našeho organismu. Podrobný výzkum příčin poruch imunity s sebou přináší mnoho překvapivých vedlejších objevů, není zdaleka uzavřený, zdaleka ne všechno je jasné. Lidský organismus je příliš složitý na to, aby bylo možné tvrdit, že příčinou všeho dění je jen a pouze Endorfin. Účinky Endorfinu však skýtají celkem velmi použitelný model pro vysvětlení mnoha aspektů našeho jednání.

Pragmatický nadhled

Dopady podobných odhalení v souvislosti se sexualitou lze shrnout do několika stručných vět: Nejstarší řemeslo světa přetrvá další věky a bez újmy přežije jakékoliv další snahy o jeho vymýcení. Obchod s erotickým zbožím i s pornografií bude i nadále dosahovat miliardových obratů, jakákoliv výdělečná činnost v tomto oboru je a zůstane lukrativní. S trochu nápaditější marketingovou strategií k tomu může dojít i u nás. Veškeré obchody s iluzemi, především s lidskou náchylností propadat závislostem, patřily, patří a budou patřit k těm nejvýnosnějším. Profesionálové v oboru se ovšem musí sami vyrovnat se zjištěním, že si na svůj chléb vydělávají někdy jen "díky" něčí závislosti.

Argumenty

Dá se s tím žít? Myslím že docela dobře. Závislost na interních opiátech vytvářených prostřednictvím sexuálního jednání je v porovnání se závislostí na umělých preparátech nepoměrně příznivější. Jednak se lze obejít bez dodavatelů a nutnosti platit za každou dávku - umíme si ji vyrobit sami - a doufejme, že i tehdy, když už naše tělo z objektivních příčin odmítne aktivní účast na dalších sexuálních radovánkách...

Bez umění porozumět sám sobě - bez sebepoznání se těžko můžeme naučit rozumět jiným.

Vyhnout se nežádoucím následkům je možné jen tehdy, známe-li příčiny a mechanismy jejich vzniku.

Naději na přežití nám dává skutečnost, že příroda člověka (snad???) nevybavila žádným mechanismem vědomého sebezničení.

Literatura

O sexu, sexuálním jednání a příčinách a souvislostech tohoto jednání toho bylo napsáno mnoho. Kdo by našel dostatek sportovního ducha a trpělivosti ke strávení odborných pojednání může začít např. se závěry Kinseyho teamu (Sexual Behavior in the Human Female - ... Human Male, 1952 a 1953, popř.reedice v r. 1998).

Příjemnější a záživnější čtení je možné nalézt na Internetu, zpravidla na stránkách s BDSM-tématikou, které nejsou pojaty pouze jako galerie obrázků.

Najít odpovědi na konkrétní otázky je ovšem zpravidla dost komplikované, a někdy se to podaří jen se štěstím. Držím palce všem, kteří se do podobných průzkumů sami pustí.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 65 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 65

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara