DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Tento text je převzat z projektu BDSM.CZ a není tématicky zatříděn. Veškerá autorská práva jsou totožná, jako v uvedeném projektu.  Jeho autorem je Wolfmaster (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).
Tento článek vznikl na objednávku redakce tohoto serveru  [bdsm.cz, pozn. editora]. Přiznám se, že jsem byl tímto požadavkem překvapen. Poněkud. Nepovažuji se za ortodoxního bondážistu, na své výtvory se špagáty a podobnými „vázacími prostředky“ se dívám poněkud.... kriticky :-). Nicméně, slíbil jsem, a tedy i plním..... .

Základní rozdělení bondáže považuji za vhodně vyřešenou místním článkem Základní rady pro bondáž (autor Des de Moor, překlad Soptík, zveřejněno 13.1. 2001, rubrika Bondage). Hodlám se dále věnovat funkčnímu způsobu bondáže, protože pouze umně esteticky ovinuté tělo mne nechává klidným. Prostě to není můj šálek čaje.... . Pokusím se tu popsat své teoretické i praktické zkušenosti. S bondáží, která je funkční. Z hlediska znehybnění jako takového, či jako nutného východiska pro další d/s aktivity. Svazování s cílem dosažení bolesti. Stručně, nic více, ani méně.

No.... stručně....... postupně, jak jsem se rozpomínal, tak tenhle článek kypěl a kvasil ;-). Až do té míry, že z důvodu stravitelnosti byl nakonec rozdělen na tři části. Snad jeho četbu přežijete :-P.

 

Část I. - Materiály

Obsah

Část I.

Funkční bondáž neboli svazování    1

Část I. - Materiály    2

Obsah    2

Materiály a bezpečnost    3

Lana a provázky    3

Členění dle použitého materiálu:    3

Z přírodního nekovového materiálu: bavlna, sisal, konopí, hedvábí,     kůže    3

Ze syntetického nekovového materiálu: polyester, polyamid – a jejich obchodní názvy, jako je např. perlon.    4

Kovové materiály    4

Tkalouny, popruhy    4

Řetězy    5

Členění dle použitého materiálu:    5

Nekovové materiály    5

Kovové materiály.    5

Fólie    6

Lepicí pásky    6

Dráty, nitě    7

Členění dle použitého materiálu:    7

Dráty    7

Nitě    7

Struny    8

Členění dle použitého materiálu:    8

Kovové    8

Plastové, či z přírodních materiálů    8

Ostnatý a žiletkový drát    8

Pouta a obojky    9

Pouta kožená a textilní    9

Kovová pouta    9

Postroje    10

Pouta a postroje určené k zavěšování    11

 

Materiály a bezpečnost

Pokud chci psát o materiálech, považuji za nutné se jedním dechem věnovat i bezpečnosti. Bezpečnost bondáže nevychází pouze z mentálního stavu d. a s., ale je také limitována technickými prostředky. Těmi především. Zároveň se pokusím projevit i svůj názor na vhodnost daného materiálu z hlediska zkušeností d. V dalším textu se objevují i linky na www stránky s danou tématikou. Vybíral jsem takové odkazy, které jsou jednak funkční a jednak jsou názorné po stránce technické. Znamená to, že odkazy nemusí být nutně nejvhodnější z hlediska nákupu materiálu.

Legenda:

Obtížnost: 1 = bezpečný materiál, vhodný pro začátečníka; 6 = materiál nebezpečný, vhodný pro velmi zkušené d.

 

Lana a provázky

„Kde by byl svět bez provázků“ – pohledem na tento citát začínal jeden jinak docela nudný film. Nezbývá než souhlasit. Pro běžné potřeby vystačíte s průměrem 6 až 8 milimetrů u nekovových materiálů, respektive o 2,5 – 3 mm u kovových materiálů. Toto rozpětí dává dostatečnou nosnost (80 až 120 kg dle konstrukce a použitého materiálu), jednotlivé prameny se příliš nezařezávají (tedy u nekovových materiálů) do tkání a lano je dostatečně ohebné. U menších průměrů je třeba o jeden až dva body přidat na obtížnosti – z důvodu zařezávání do tkání těla. Poměrně málo známé a využívané jsou sítě spletené z provázků. Vzhledem k síťové struktuře je možné u nich použít menší průměr než u lan samotných – při zachování jak nosnosti, tak bezpečnosti z hlediska vázání jako takového.

 

    Členění dle použitého materiálu:

Z přírodního nekovového materiálu: bavlna, sisal, konopí, hedvábí, kůže

http://www.provaznictvi.cz

http://www.juteko.cz

Vzhledem k mechanickým vlastnostem je patrně nejvhodnější bavlna a hedvábí. Lana a provázky z těchto materiálů jsou měkké, ohebné. Dají se dobře barvit. Zejména bavlněných lan je na trhu dostatečný výběr z hlediska konstrukce lana, tedy bezdušová / s duší, s hladkým i různě hlubokým, či tvarovaným desénem opletení. Nepříjemnou vlastností je třepení jejich konců, které znesnadňuje manipulaci s nimi.        

„Lanem z kůže“ je třeba rozumět v tomto případě kožený řemínek čtvercového či kruhového průřezu. Je třeba si uvědomit, že jakýkoliv řemen či řemínek delší jak cca. 1 m    bude vyroben z více jak jednoho kusu. Nosnost takového řemínku pak záleží hlavně na kvalitě provedeného spoje nebo spojů. Jedinou výjimkou jsou řemínky k šicím strojům, ty jsou ale relativně drahé (okolo 60 Kč za 1 m délky).        

Bezpečnost: Hákový nůž - na rozdíl od běžného nože je jehopoužití rychlé a bezpečné. Příkladem může být             MARTOR - MaxiSafe - # 101198.*                
Obtížnost: 1 u bavlny; 2 pro kůži 3 pro sisal i konopí (nebezpečí povrchových oděrek); hedvábí nehodnotím – vzhledem  k jeho ceně s ním nemám dostatečné zkušenosti.

 

Ze syntetického nekovového materiálu: polyester, polyamid – a jejich obchodní názvy, jako je např. perlon.

http://www.lanex.cz/cs/

Materiály s velmi zvláštní povahou. Často jsou na omak měkké, příjemné….. . Díky svému hladkému povrchu způsobují již při relativně nízké rychlosti a četnosti pohybů poměrně nepříjemné spáleniny. Velmi široká paleta konstrukčních i barevných provedení. Bezproblémové zakončení zatavením – pájkou, případně nad plamenem.            
Poznámka: Kdesi na netu jsem si před pěti roky přečetl ódu o lanech typu TEWE. Vyhodil jsem je téměř netknutá. Příliš tuhá, s nevhodným desénem opletení. Ale to může být těžce osobní ;-).            
Bezpečnost: Hákový nůž - na rozdíl od běžného nože je jeho použití rychlé a bezpečné. Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198.            
Obtížnost: 3 pro PE i PA (nebezpečí  povrchových spálenin).

 

Kovové materiály

http://www.lana-vamberk.cz/menucz1.html http://ocelovalana.com/elis/pokus.htm

Ocelová lana – velmi rozmanité konstrukční i materiálové provedení. U neocelových materiálů je poněkud menší výběr. Drátky, zvláště ocelových lan, mají sklon k lámání při velmi malých poloměrech ohybu. Povrch lan pak škrábe, u ocelového materiálu (s výjimkou nerezového) se na lomových plochách ihned objevuje rez (nebezpečí infekce). Nicméně ocelová lana se dají běžně koupit i zatavená v PE. Problémem u kovových lan je tuhost v ohybu, snižující možnost vázání uzlů. Spojování pomocí šroubovacích spojek je náročné na kvalitu utažení.                                
Bezpečnost: Štípačky jsou použitelné u ocelových lan do průměru 3 mm, pákovými štípačkami lze bezpečně přeštípnout lana do průměru 6 mm, dlouhé pákové štípačky zvládnou i lano  o průměru 15mm.                            
Obtížnost: 3 pro lana s PE povlakem, 4 pro lana bez povlaku.       

 

Tkalouny, popruhy

Také velmi oblíbené…. vzhledem k tenkému obdélníkovému průřezu je s tímto typem vázacího materiálu poněkud náročnější "práce". Na druhou stranu díky tomu je při stejném počtu závitů tahové i smykové zatížení pokožky podstatně nižší. Vzhledem k tomu, že tento typ materiálu používám jen okrajově, omezím se na konstatování, že charakteristiky materiálů tkalounů a popruhů jsou velmi podobné lanovým. Nicméně nepoměrně častěji než u lan se setkáte se syntetickými materiály. Doporučená minimální šířka 20 až 25 mm při tloušťce 1 mm.

http://www.mouka.cz/cz_default.htm ; http://www.juteko.cz

Bezpečnost: Hákový nůž - na rozdíl od běžného nože je jeho použití rychlé a bezpečné. Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198.                            
Obtížnost: 2 u bavlny; 3 pro sisal, konopí ( nebezpečí  povrchových oděrek) a syntetické materiály (nebezpečí povrchových spálenin).

 

Řetězy

Osobně mám řetězy hodně rád. Tedy..... pokud je nemusím nosit v kufru :-). Při vhodném typu svázání dávají pocit naprosté konečnosti. Zvlášť je-li fixace korunována cvaknutím zámků :-). Na rozdíl od předchozích materiálů lze jeho utahování/povolování provádět pouze krokově. Délku kroku vymezuje samotná konstrukce řetězu, respektive délka jeho článku. Podélná osa článku je podstatně delší než příčná a volné spojení článků má za následek i podstatně rozdílnější mechaniku chování řetězu nejen při vázání, ale též po aplikaci. Díky článkové konstrukci se řetězová oka mohou i po uvázání navzájem pohybovat. Při sebemenším pohybu může tak dojít ke skřípnutí zejména měkkých tkání, jako jsou například velké a malé pysky. Neplánovaně tak může nastat k podstatně intenzivnějšímu zážitku, než byl původně zamýšlen, či předpokládán.

 

        Členění dle použitého materiálu:

Nekovové materiály

Z nekovových materiálů přichází v úvahu z pevnostních důvodů pouze plast. A ten ještě k tomu velmi omezeně. Takže o plastu pouze stručně. Konstrukčně omezená nabídka (články oválného tvaru, obvykle s příčkou z pevnostních důvodů), barevné spektrum poněkud širší.         
Bezpečnost: Klíče od zámků nejméně na dvou různých snadno dostupných místech, štípací kleště.                    
Obtížnost: 4.

Kovové materiály.

http://www.jubo.cz/index2.html

Velký výběr, z hlediska konstrukce, velikostí a nosností; je u řetězů

ocelových, podstatně menší u mosazi a mědi. Ocelové řetězy jsou ve valné většině z pevnějších konstrukčních druhů ocelí, s povrchovou úpravou obvykle zinkováním. Po použití či po očistě doporučuji vytřít vlhký ocelový řetěz do sucha, nebo jej rychle vysušit například na ústředním topení. Jinak se nedivte rezavým skvrnkám..... a pozdějšímu úplnému zrezavění. Při výběru řetězů doporučuji vzít s sebou zámky/ečky, které používáte. Nebudete později zklamáni, že okem řetězu svůj zámeček neprostrčíte.
Poznámka: Nespornou výhodou kovových řetězů je schopnost  teplotní akumulace. Takové nahřání na radiátoru ústředního    topení (nikoliv na wavkách, akumulačních kamnech či přímotopech – nebezpečí popálení), či naopak vychlazení     v ledničce (lednička = * = 4 – 6°C, mraznička = *** = -24°C =     = nebezpečí lokálních omrzlin) dokáže......své:-).            
Bezpečnost: Klíče od zámků nejméně na dvou různých snadno dostupných místech, pákovými štípačkami lze zvládnout řetězy do průměru 4 mm, dlouhé pákové štípačky  zvládnou i oko řetězu s průměrem 8 mm.                
Obtížnost: 4.

Fólie

V oblibě mám stretchovou balicí fólii o tloušťce 17 až 20 µm, do které se balí např. palety ve skladech. Kupuji ji ve dvou šířkách, 500 a 100 mm. Vedle toho existuje velké množství dalších materiálů tohoto druhu.Velmi lákavé jsou teplem smrštitelné fólie, PVC byly nepoužitelné z důvodu vysoké teploty nutné pro smrštění. Pětivrstvé polyolefinové fólie mají údajně počátek tepelné smrštitelnosti podstatně nižší. Nicméně neměl jsem čas vyzkoušet :-(. Výhodou stretchových fólií je jejich velmi malá tloušťka v kombinaci s vysokou průtažností. Výsledkem je velmi dobré přilnutí fólie na lidské tělo – ideální prostředek pro mumifikaci.

http://www.probaltape.cz/index_cz.htm

Bezpečnost: Hákový nůž - na rozdíl od běžného nože je jeho  použití rychlé a bezpečné. Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198. Při mumifikacích upozorňuji ještě na nebezpečí ucpání dýchacích cest.V tomto případě doporučuji aplikaci dýchací trubice –  šnorchlu...                       
Obtížnost: 1 u šířky do 200 mm; 3 až 4 pro šířku 500mm  (obtížná manipulace s rolí fólie).

 

Lepicí pásky

Ortodoxní bondážisté se (nejen - :-) ) na tomto místě ošívají nechutí. Nicméně lepicí pásky sem patří také.... vzpomeňte si například na poutání v kriminálně-gangsterských filmech. Nejméně ve dvou ohledech mají tyhle filmy pravdu.... je to rychlé a účinné. Kupodivu lze velmi dobře svázat i obyčejnou hnědou páskou – jen mějte po ruce houbičku na zvlhčování. Jinak budete ulepeni více než spoutávaná osůbka:-). Nicméně mnohem jednodušší je použití plastových (nejčastěji PE) lepicích pásek. Díky velkému sortimentu šířek, kvality lepidla a barev jsou lepicí pásky velmi variabilní v použití. Jmenoval bych alespoň vytváření elastického super přilnavého oblečení (autor PDT, model Myšička a stříbrná páska na jednom srazu), depilační prostředek, všestrannou příchytku rychlého nasazení, roubík.... atd. Standardní součástí mé výbavy je noname páska šířky 10 mm. Do této skupiny bych ještě zařadil i leukoplasti všeho druhu (pozor na možnou alergii na kaučuk u běžných leukoplastí) a kupodivu i mucholapky :-P.

http://www.probaltape.cz/index_cz.htm

http://www.flexograf.cz/

http://www.kancelarskepotreby.cz/kancelar/papirova-lepici-paska-3753.asp

Bezpečnost: Hákový nůž - na rozdíl od běžného nože je jeho npoužití rychlé a bezpečné. Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198.

Obtížnost: 1 u šířky nad 30 mm; 3 až 4 pro se zmenšující se šířku(vzrůstající možnost zaškrcení cévního řečiště).

 

Dráty, nitě

 

Členění dle použitého materiálu:

Dráty

Z materiálového a rozměrového hlediska jsou dráty kovovou tyčí s velmi malým průměrem (do 5mm) z měkkého, poddajného materiálu, který drží tvar     daný deformací. Asi nejdostupnější je ocelový vázací drát, dnes běžně     k dispozici v apartním plastovém obalu. Osobně dávám přednost průměru 0,50 mm -     - snadno se tvaruje prsty, i když konečné utažení provádím kombinovanými    kleštěmi.... hádejte proč ;-)? Dráty ze slitin hliníku považuji za nepoužitelné pro   jejich lámavost. Mosazný materiál má krásně zlatou barvu, ale je poměrně  drahý. Měděné dráty jsou patrně nejdostupnější – stačí rozmontovat a následně  rozmotat elektrický stroj (motor, a pod.) nebo transformátor. Nicméně získaný  materiál nemá čistý kovový povrch, protože je opatřen lakovou izolací. Ta   nemusí být zcela rovnoměrná, mohou vznikat různé nerovnosti či hrany –   s následným nebezpečím poranění tkáně.                        

http://msdo.cz/cz/katalogt.asp?id=8&vyrobek=9

 

Nitě

Nepatří jen do výbavy švadlen a krejčích. Zejména pak režné, sedlářské a další podobné, které snesou relativně větší zatížení v tahu (kolem 30 kg). Vzhledem k materiálu nedrží sice tvar, ale k pokožce se vinou....náramně. Pro inspiraci doporučuji prohlídku vázání oček na rybářských prutech (tedy....nejsou-li přichycena páskou).

http://www.hagal.cz/Html_CZ_Uvod.htm

Upozornění:

Vzhledem k malému průměru a současnému možnému utažení je třeba kontrolovat hotové "dílo" tak, aby nedošlo k zástavě oběhu krve. Vzhledem k tomu, že barevné změny jsou sice nejzřetelnějšími projevy snížení/přerušení krevního toku, ale zároveň jsou těžce individuální, osvědčilo se mi nejvíce sledování změn tělesné teploty. Pokud – a platí to nejen u drátů ! – svázaná část těla chladne – zahájíme raději razantní než váhavou vyprošťovací akci.

Bezpečnost: Hákový nůž - na rozdíl od běžného nože je jeho použití rychlé a bezpečné. Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198.

Obtížnost: 3 až 4z důvodu možnosti omezení cévního řečiště.

 

Struny

 

        Členění dle použitého materiálu:

Kovové

Stejná základní charakteristika jako u drátů – jen s ohebností je to jinak. Mají neustálou snahu vracet se do původního, přímého tvaru. Obtížně se upevňují konce. Materiál:  kov, umělé hmoty. Při použití kleští při ohýbání se kovové struny lámou. Lomová plocha může být velmi ostrá, potencionálně nebezpečná. Díky své tvarové nepoddajnosti nebezpečnější než dříve zmíněné dráty, protože se snadněji zařezávají do tkáně. V literatuře zvláštních jednotek jsou popisována strunová škrtidla, schopná nejen uškrtit, ale oddělit s její pomocí část lidského těla – podobně jako strunový kráječ na knedlíky. Bezpečnostní důvody a obtížná manipulace při upevňování je t.č. vyřadila z mého hardwarového vybavení.

http://hpmusic.cz/?page=sit

 

Plastové, či z přírodních materiálů

Nejznámějším použitím jsou výplety sportovních raket či hudební nástroje.  Nenašel jsem důvod, proč bych je měl zkoušet, případně používat.

Bezpečnost:

Štípací kleště, případně v pákovém provedení.

Obtížnost: 5 z důvodu možnosti omezení cévního řečiště.

 

Ostnatý a žiletkový drát

Velmi specifické a ultimativní vázací materiály. Ocelový, měkký drát o průměru 1,7 mm, 4 "ostny" vzdálené od sebe 100 mm, pozinkovaný povrch bývá občas ještě kryt plastem (PVC), takže celkový průměr drátu je cca 2,00 mm. Žiletkový drát je původně spirálově stočený (průměr 450 nebo 650 mm) ocelový drát s upevněnými velmi ostrými segmenty. Vše s povrchovou úpravou galvanickým pozinkováním. Zatímco ostnatý drát je tvarovatelný nejen do spirály, žiletkový drát se při ohýbaní kleštěmi láme. Kromě nebezpečí poškození kůže propíchnutím, škrábnutím, či pořezáním, upozorním ještě na možnost otravy krve. Skladované dráty na vzduchu oxidují, a to včetně "ostnů" či řezných hran. V době, kdy jsem ostnatý drát používal, jsem si jej nechával speciálně povrchově upravovat – původní povrchová úprava šla dolů, byla nahrazena profesionálním cínováním. U aplikace se mi patrně nejvíce osvědčilo umístění na kůži tak, aby došlo k napnutí pokožky při nulovém pohybu. Menší pohyb s následkem hlubšího "zakousnutí", větší = krvavé poškození.

http://www.dops.cz/index.php

http://www.impro.cz/nabidka.htm

Bezpečnost: Štípací kleště, případně v pákovém provedení.

Obtížnost: 6+

 

Pouta a obojky

Všeobecně je lze specifikovat jako speciálně zkonstruované prostředky, zjednodušující a zrychlující bondáž.

 

Pouta kožená a textilní

Obvykle jsou tvořena základním páskem o šířce 50 až 150 mm, různé tloušťky a rozmanitých systémů, kterými se pouta jednak připevňují na končetiny (různé přezky, oka a otvory pro uzamčení závěsným zámkem, apod.) a druhak ke kterým se připevňují vázací prostředky samotné. Potěšitelné je, že vedle sexshopových druhů lze dnes na netu najít, objednat i koupit pouta     různých konstrukčních a materiálových modifikací. Ceny jsou mírnější, než u sexshopů, zatímco kvalita a funkčnost je neporovnatelně vyšší. Obvykle.... Mým osobní favoritem jsou Xdomova pouta (viz podrobnější důvody dále), jen kdyby byla široká 100 mm a podšitá jemnou kůží;-))). Pouta mají jednu záludnost : díky „komfortnímu“ upevnění na končetiny může zcela neočekávaně dojít k přetržení buď systému pro uchycení vázacích prostředků (obvykle oka nebo půloka) či připevňovacího systému na končetinu. Vřele tedy doporučuji podrobnou prohlídku pout, která chceme koupit, zejména s ohledem na tloušťku materiálu (u kůže min. 2 mm) a provedení úchytů pro upevnění vázacích prostředků

(u kovových materiálů min. průměr 3 mm, svařované konce).

Bezpečnost:  NEPOUŽÍVAT PRO ZAVĚŠOVÁNÍ JAKÉHOKOLIV DRUHU Z DŮVODU BEZPEČNOSTI. Je dobré se  naučit nouzové otevření fixačního mechanismu pout potmě a v omezeném prostoru. Jinak se vyplatí mít po ruce hákový nůž – jehož použití je rychlé a bezpečné.  Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198, případně štípací kleště na upínací součásti vázacích  prostředků.

Obtížnost: 1

 

Kovová pouta

Různé konstrukce provedení a kvality. Klasická policejní „klepeta“, použitelná na rucea nohy; pouta na palce/jednotlivé prsty (či jiné součásti těla;-) ), okovy, více či méně známé z historických filmů.

Policejní náramky nemám rád... zatím mne nepřesvědčila bezpečnost proti jejich samovolnému „utažení“ nečekaným pohybem, přes různá ujištění jejich patrně častějších uživatelů. A když už .... tak je nenakupujte v sexshopech. Jsou sice obvykle líbivější na pohled, ale obvykle méně kvalitnějšího provedení. Obchody se zbraněmi    jsou v tomto případě podstatně zajímavější, i když patrně asi také dražší.

Před či při nákupu policejních pout se vyplatí si alespoň informativně zjistit průměr míst, na které je hodláte aplikovat....aby pracně získaná investice nepřišla vniveč....stejně jako si rozmyslet, zda chceme pouta „jen“ na západku, či na klíč.....případně jak složitý klíč. Západky mají výhodu, že jdou nouzově otevřít docela jednoduše, jednoduché klíče pak vhodným kusem drátu, zatímco složitěji profilované klíče umožňují „nouzák“ jen pře/říznutím/pilováním, což je u kvalitních pout práce na několik.... hodin. Už jen z tohoto důvodu bych asi doporučoval provedení se spojovacím řetízkem. Ten se dá přepilovat/ přeštípnout podstatně snadněji a rychleji.

Některé zdroje, Mageo tuším, uvádělo nebezpečí přetržení achilovek, při poloze v sedě na židli a nasazených jedněch klepetech na nohou a druhých na rukách za zády po příkazu vztyk. Zkoušel jsem si to představit, ale veškeré „simulace“ této situace na tak razantní poškození neukazují....v reálu bych to přesto raději nezkoušel.

http://www.alfa-proj.czindex1.php?typ=APA&showid=15http://wds.cz/shop/vojenskeveci/main.php?kategorie=1669&poradi=&akce=1&PHPSESSID=12868cd7572f4460492e30fa1c60944c

Bezpečnost: NEPOUŽÍVAT PRO ZAVĚŠOVÁNÍ JAKÉHOKOLIV DRUHU Z DŮVODU BEZPEČNOSTI. Je dobré se naučit nouzové otevření fixačního mechanismu pout potmě a v omezeném prostoru. Jeden klíč k otevření zámku na místě použití, nejméně druhý klíč snadno dostupný. Já osobně mám klíče od všech používaných zámků jednak v kufru s pomůckami, druhé pak na klíčích, které nosím s sebou.

Obtížnost: 2 až 3.

 

Postroje

Z hlediska tohoto článku by se daly popsat jako „instantní“ úvazky, nebo „pouta na část těla“. Zpravidla je to systém pásků a dalších tvarovaných dílů, umožňující     podstatně rychlejší fixaci těla, nebo jeho částí, než při použití lana. Děje se tak,     podobně jako u pout, pomocí přezek či jiných upínacích prvků. Postroje jsou     vybaveny obvykle i jinými místy pro upevnění dalších lan či jiných vázacích prostředků. Původní poloha tak může být ještě dále upravována, dolaďována. Postroje    se obvykle vyrábějí z kůže, méně častěji z textilních či jiných materiálů. Postroje lze     použít i pro zavěšování....ale pak musí být vyrobeny s respektováním pravidel popsaných v příslušné časti. Pokud je postroj, nebo jeho části, které se aplikují na měkké tělní tkáně (obecně přirození). vyroben z pevné kůže (dle suroviny od tloušťky cca. 2 mm) či jiného nepoddajného materiálu (plast, kov) upozorňuji na nebezpečí  přiskřípnutí tkáně těla při relativně malém pohybu. Někdy i při samotné jeho výrobě. Postroje, zejména v těchto oblastech, by měly být šity opravdu přímo „na tělo“. Individuálně...

Bezpečnost: NEPOUŽÍVAT PRO ZAVĚŠOVÁNÍ JAKÉHOKOLIV DRUHU Z DŮVODU BEZPEČNOSTI – POKUD NEJSOU ZA TĚMTO ÚČELEM NAVRŽENY A VYROBENY (viz následující odstavec). Je dobré se naučit nouzové otevření fixačních mechanismů postroje potmě a v omezeném prostoru. V případě nekovových materiálů se vyplatí mít po ruce hákový nůž – jehož použití je rychlé a bezpečné. Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198, případně štípací kleště na upínací součásti vázacích prostředků.

Obtížnost: 1

 

Pouta a postroje určené k zavěšování

Jsou výjimečnou kategorií z hlediska výběru materiálu, konstrukce i provedení. Výběr materiálu, zejména kůže, by měl být zvlášť pečlivý tak, aby byl bez vad. Konstrukce musí zajistit, aby se okraje pout/postroje nezařezávaly do pokožky či jiných tkání, a nebránily tak krevnímu oběhu. V tomto případě by veškeré upínací prvky měly být kovové (přezky, oka, půloka, atd.) a jejich konce spojeny kvalitními svary. Nosné části mohou mít zesílení vloženými, zpravidla ocelovými, díly. Spojení jednotlivých dílů by nemělo být provedeno běžnými sedlářskými nýty, ale speciálními šrouby s plochou, velkou hlavou a nízkými maticemi, nejlépe v samopojistném provedení proti jejich povolení. Na rozdíl od postrojů a pout se jejich závěsné provedení v tuzemsku špatně shání. Z hlediska případné spoluodpovědnosti za případný úraz výrobci s/m pomůcek o těchto výrobcích raději skromně mlčí. Domácí výrobu nelze doporučit už vůbec....takže jedinou možností je nákup v zahraničí. Internetový nákup není také vhodný, protože při nákupu je třeba provést detailní prohlídku nabízeného zboží a jeho byť jen částečné odzkoušení (doporučuji zejména prohlídku kvality šití, šroubových spojů, základního materiálu, funkčnosti...atd.).

Bezpečnost: Je dobré se naučit nouzové otevření fixačních mechanismů pout či postroje potmě a v omezeném prostoru. Jinak se vyplatí mít po ruce hákový nůž – jehož použití je rychlé a bezpečné. Příkladem může být MARTOR - MaxiSafe - # 101198,případně štípací kleště na upínací součásti vázacích prostředků.

Obtížnost: 3 až 5

* jinou možností mohou být nůžky, tedy přesněji nůžky BRAUN – STADLER:

nuzky.jpg (23 442 B)

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 76 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 76

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara