DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Popisovaný violet wand je jedním z nejsvéráznějších exponátů Electrotherapy Musea Jeffa Beharyho - na rozdíl od většiny exponátů medicínského charakteru jde v tomto případě o "spotřební elektroniku".  Přístroj má na Elefernu vlastní galérii, obrázky v ní zveřejňujeme s Jeffovým souhlasem a s výhradou jejich dalšího nešíření bez uvedení zdroje.


Popisovaná jednotka představuje jednoduchý portativní přístroj, určený k prodeji poučené laické i odborné veřejnosti. Její deklarovanou předností je nízká cena, jednoduchá obsluha a kompaktní rozměry. Ona obsluha zažízení je de-facto zredukována pouze na hrubé nastavení intenzity výboje regulačním šroubem jiskřiště a jejím jemným doladěním posuvné cívky Teslova transformátoru. 

Výrobcem zařízení je connecticutská firma Fitzgerald Manufacturing Co., sídlící v Torringtonu. Firma měla ve své době neskutečný produkční záběr, zahrnujkící - pro hrubou představu - spektrum od opékačů topinek po vibrátory. Opravdu. Ten vibrátor na obrázku pochází z roku 1920:

Přístrojek (zde a dále již je řeč o violet wandu, vibrátorům bude věnován samostatný článek)  je vestavěn do dřevěné skříňky o rozměrech 260x187x111 milimetrů a váží pouze dvě kila, přesněji 2085 gramů. Výrobce dodával dvojí provedení, zde vyobrazené simplifikované a luxusní, se stejnou elektrickou částí, ale s bohatším sortimentem elektrod v kufříku dvojnásobné tloušťky.Použita je zajímavá koncepce skříňky, převzatá konstruktérem Peterem Ashlebym z vojenských zařízení první světové války, tedy shora otevíraný na výšku postavený kvádr s vyjímatelným technologickým modulem. Armádním zkušenostem konstruktéra odpovídá i robustní provedení nastavovacího uzlu Wagnerova kladívkaa masivní kryt, chránící citlivé díly. Pravděpodobně i to přispělo k bohatému rozšíření a vysoké uživatelské oblibě tohoto zařízení. 

Elektrická část je kompletně skrytá pod panelem, na který je vyveden jenom regulátor výkonu jiskřiště. Jiskřiště samotné je pak zapouzdřeno pod lisovaný kryt s okénkem, umožňujícím kontrolu výboje. Pro vyčištění jiskřiště lze kryt sejmout pomocí šroubováku. Regulaci zajišťuje přítužný šroub s růžicovou hlavou a jemným atypickým závitem. Teslův transformátor je umístěn spolu s jedinou dodávanou jiskřivkou v odklopném víku. Transformátor je vybaven jemnou regulací výkonu pomocí posuvné primární cívky, umožňující doladění na optimální charakter výboje. Spojovací šňůry jsou pevně připojené, opředené a s ohledem na rok výroby (1926) velmi technologicky kvalitně provedené. Celková koncepce přístroje odpovídá dnešnímu pojmu dvojí izolace.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 125 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 125

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara