DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Malé předvánoční zamyšlení

 

Četla jsem Přípondělník o blížících se Vánocích. Už znám tajemství tichého smíchu. Každý z nás vnímal kouzelný předvánoční čas svým zorným úhlem pohledu. Já jsem se na Vánoce moc těšila. Už v listopadu jsem dělala vánoční výzdobu zahrady, vánoční vazby, dekorace do oken tak, aby bylo vše dokonalé. Jako manažerka si o sobě myslím, že jsem nepostradatelná, nenahraditelná, že všechno stihnu … Přechozený zápal plic udělal své… Voda na plicích, voda v osrdečníku, neustálé vysoké teploty. Co hrozilo, raději nedomýšlím. Mé tělo prostě řeklo ono tajemné slovíčko STOP. Když jsem lékaři líčila své zdravotní problémy, dvakrát jsem zkolabovala a konečně mi uvěřil, že mi asi opravdu není moc dobře. Skončila jsem na jednotce intenzívní péče.

Od neděle 14. prosince jsem trávila nekonečné dny a noci v nemocnici. Nikdy bych nevěřila, jak relativní veličina je čas. Nevěřila bych, jak neskutečně se vleče každá sekunda, každá minuta je snad nekonečná a den má tisíc neskutečně dlouhých hodin. V noci se čas vleče ještě pomaleji. 

Když vše shrnu, 10 dní a nocí na jednotce intenzívní péče. Za tu dobu jsem pochopila spoustu věcí, uspořádala svůj žebříček životních hodnot, ujasnila si své priority a to, co vlastně sama chci.

Já se na Vánoce těším. Těším se na kouzelnou atmosféru, klid a pohodu. Těším se na vůně, které tak ráda vnímám.

 

 

Jak jsem se stala součástí elektrických obvodů

 

Vlivem rozličných okolností jsem se zcela nečekaně ocitla na jednotce intenzívní péče. Protože mě elektřina a její účinky velice přitahuje a zajímá, důkladně jsem se seznamovala s přístrojovým vybavením JIPky.

 

Byla jsem součástí těchto elektrických obvodů:

Saturační kolíček, měřící obsah kyslíku v krvi. Mohla jsem si vybrat, který prst bude obětován monitorování. S přihlédnutím k psaní na klávesnici jsem se rozhodla obětovat prst, který pro psaní užívám nejméně  – tedy palec levé ruky. Ano. Říkám mu: „Málo se podílíš na týmové spolupráci, jsi prostě nejslabším článkem a budeš obětován „palečnici.“

Manžeta na měření krevního tlaku mě poutá pravou paži. Automaticky po hodině měří tlak, ať chci nebo nechci, ať spím či bdím.

Třísvodový EKG – elektrody s vodivým gelem. Tak ty jsem si vskutku vychutnala. Červený kabílek a žlutý nahoře, zelený dole. Neustále vidím křivky různých barev na monitoru, svůj tep, systolický a diastolický tlak a ještě další křivky a hodnoty, o kterých se ani neodvažuji přemýšlet, co by mohly eventuelně znamenat. Jsou to křivky vskutku křivé …

Dvanáctisvodý EKG – měří v pravidelných intervalech srdeční rytmus. Zatím ještě je co měřit.

Flexila – vstup do žíly pro podávání infúzních přípravků a léků mě poutá levé zápěstí. Prosila jsem upevnit ji tak, abych prsty měla volné pro psaní. Zdravotní bratr vyhověl a přečnívající obvaz přes prsty mi rozstříhal. Vypadá to téměř tak, jako bych měla bílé krajkové rukavice.

Nestále monitorování 24 hodin, 7 dní v týdnu … Vždycky jsem toužila po vztahu 24/7.

 

Stále se mi ještě zdálo, že mám málo kabelů, že nejsem ještě dostatečně elektrifikována. Notebook – naštěstí v rampě byla ještě jedna volná zásuvka. Zasunula jsem ji do ni a mohla si užívat notebooku. Notebook – můj věrný přítel v posteli, ve dne v noci k dispozici, v dobách dobrých i zlých. Internet – ne, není problém ho také připojit. Jsem na netu. Stále mám ještě rezervu. Ano, další kabel – sluchátka. Přece nebudu vnímat jen sterilní nemocniční jipkové ticho. Ale je to opravdu ticho? Jsou tady důchodci s rozličnými zdravotními problémy. Musím se smát. Stále si stěžují, jak nespí. Mně to přijde, že jakmile si lehnou, promění se v drsné kanadské dřevorubce, připravující se na velmi tuhou arktickou zimu a zásoby dřeva jsou stále mizivé … Pak teprve pochopíte, kolik hodin, minut, nekonečných sekund má noc …

Ještě že mám internet. Hlasité spaní nelze však přehlušit ničím …

Konec roku je tajemné období. Vždycky jen žasnu, jak strašně rychle rok utekl a mám takový pocit, že mnohem rychleji než rok předchozí. Právě kouzelné a tajemné Vánoce jsou obdobím, kdy by člověk měl přestat spěchat, měl by se zastavit, rozjímat, přemýšlet o vlastních prioritách, o pozitivních vztazích,  o hodnotách, o osobních i pracovních úspěších … O tom, co druhým dávat, aniž cokoli očekáváme.

Proto bych chtěla popřát všem uživatelům Eleferna,  abychom se smáli vždycky, když můžeme. Abychom se dokázali zasmát i sami sobě. Abychom se dokázali omluvit, když bychom to udělat měli a abychom nechali být věci a děje, které již nemůžeme změnit. Přeji nám všem, abychom měli rádi upřímně, abychom milovali hluboce a abychom všichni rychle odpouštěli. Přeji nám všem, abychom nebyli smutní, protože život je příliš krátký a abychom si vychutnávali pocity štěstí plnými doušky.  Totiž ty největší hodnoty, které můžeme dávat druhým, ty jsou zadarmo.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 152 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 152

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara