DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Elektrox 1 je jednoduchá konstrukce dvojkanálového EMSu, poměrně snadno opakovatelná i v amatérských podmínkách. Jejím autorem i autorem textu článku  je Danyk, kterému tímto děkujeme za souhlas se zveřejněním na Elefernu a s poskytnutím obrázků. Jeho další konstrukce (včetné této) najdete na jeho domovském webu danyk.cz

Dále již autor:

Pro velký zájem o toto zařízení jsem vytvořil tento elektromasážní přístroj s velmi širokou škálou využití. Je vybaven dvěma nezávislými kanály; každý kanál má vlastní regulaci intenzity a opakovací frekvence. Proud lze regulovat v rozmezí 0,05 - 20mA, Frekvenci v rozmezí 2 - 100Hz. Maximální napětí výstupů je 100V. Každý kanál je vybaven samostatným vypínáním a signálkou. Zařízení se napájí alkalickou baterií 9V, lze použít i 6 tužkových baterií, dobíjecí destičkovou baterii 8,4V nebo 7 nabíjecích článků 1,2V. Možný je i provoz na síťový adaptér 7,5 - 9V. Zařízení využívá integrované obvody 555 jako oscilátory s regulací frekvence a šířky pulzů. Jako výkonové spínače slouží tranzistory NPN. K regulaci jsou použity potenciometry s logaritmickým a exponenciálním průběhem, jiné typy nedoporučuji. Vyšší výstupní napětí je získáno pomocí miniaturních zkratuvzdorných transformátorků 230V / 15V 1,6VA. Maximální hodnota napětí je omezena pomocí doutnavek.


UPOZORNĚNÍ: autor nebere zodpovědnost za újmy způsobené provozem tohoto zařízení.

 

Poznámka editora: za velice zajímavý nápad považuji omezení napěťových špiček paralelně zapojenými doutnavkami. K použití bych doporučil robustnější provedení, třeba takovéto:

doutnavka

Za zvážení by dále stálo použití zdvojeného časovače NE556 - v případě portable konstrukce by mohl představovat příjemný konstruktérský bonus. Zájemce o stavbu dále upozorňuji na nutnost použití potenciometrů s exponenciálním průběhem pro regulaci frakvencí obou kanálů, vpřípadě použití lienárních potenciometrů se dočkáte nepříjemně jemné regulace na jednom konci dráhy a celé prakticky užívané spektrum frekvencí se vám vejde do posledních 10° chodu jezdce :-)  Logaritmické potenciometry pro regulaci frekvence jsou dostupné běžně, exponenciální je občas nutno objednávat.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 369 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 369

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara