DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Zajímavou jednotku objevil a pro Eleferno pořídil Dornych na motorkářském (!!) srazu v Brně. Jde o výrobek v Čechách málo známé japonské firmy Hariky, určení původně k akupunktuře. Do jisté míry jde o ekvivalent mezi úchyly hodně rozšířeného stimulátoru Stimul -2 z Chirany, vybavený ovšem některými specifickými vlastnostmi.

Jednotka je vybavena slušivým koženým pouzdre, dodávajícím jí luxusního vzhledu. Pouzdro je pro snažší přenášení opatřeno popruhem, který ovšem spíše překáží a pomocí čtyř patentek odepínatelným víkem s kapsičkou na manuál. Pouzdro samo je předěleno na dvě části, z nichž spodní obsahuje vlastní generátor/měřidlo a horní je určena pro ukládání příslušenství. Design přístrojku evokuje sedmdesátá léta, dle provedení elektroniky je ale jednotka novějšího data. Kolegové v USA, s nimiž jsem původ jednotky diskutoval se přiklánějí k názoru, že jde o kopii některé z četných malosériových jednotek Dynastim.

Přístroj je dvojfunkční - slouží jednak k identifikaci akupunkturních bodů ohmickou metodou, jednak k tlumení bolesti a stimulaci. Nutno podotknout, že k oběma funkcím se příliš nehodí z důvodů, které zmíním dále. Obě funkce jsou odděleny, a to poměrně důsledným způsobem, dotaženým až do prostorového oddělení konektorů. Ve výbavě je měřící hrot s neutrální elektrodou pro měření vodivosti, dvojice talířkových elektrod pro aplikaci, sluchátko a návod k použití. Plus samotná jednotka o rozměrech menšího tranzistorového rádia sedmdesátých let. Výrobce se vůbec shlédl v tranzistorácích, knoflíky i přepínače jako by jim z oka vypadly.

Přístrojek se obsluhuje shora, konektory má ale po všech stranách a krabička pro ně má dokonce i vyseknuté díry. Zleva je konektor pro měřící sondu a sluchátko, zprava pak pro elektrody. Pro sondu jde o jack 3,5, sluchátko je na klasickém sluchátkovém jacku, elektrody jsou připojeny dutým kolíčkem, používaným ve zdrojích. Horní "panel" přístroje nese regulátor frekvence, cejchovaný od jedné do pěti, přepínač funkce měření/stimulace, pod nimi je regulátor intenzity/citlivosti spřažený s vypínačem a vedle něj přepínač polarity výstupu. Mezi nimi je ručkový bubínkový indikátor, zcela stejný, jaký měl můj první magnetofon Sencor.Ovládání doplňuje červená svítivka, v režimu hledání indikující aktivní bod a blikající v rytmu signálu v režimu stimulace. Hračka je napájena čtyřmi články AA v pouzdru, které jako by z oka vypadlo mému stařičkému tranzistoráku Selena.

Citlivost hračky v režimu hledání aktivního bodu není špatná, našel jsem si všechny aktivní body na třech různých drahách. Pro plné využití této vlastnosti je ale nutná preparace elektrod konduktivem a jako problematickou vidím malou tloušťku válečku neutrální elektrody. Ani hrot není tak ostrý, jak by měl být. V tomto ohledu představují přístroje z Chirany zcela jinou třídu.

Poněkud nepochopitelný je stimulační režim - přístroj, umožňující vyhledání akupunkturního bodu by měl tento bod i umět stimulovat. To ale s přiloženými elektrodami nejde, už kvůli jejich ploše cca 4 cm2. Provedení elektro, kabelů i konektorů je slušné, materiál zjevně snese i agresívnější způsoby desinfekce (i když do autoklávu či sterilizátoru bych to nestrkal). Produkovan výstuo jsou dvě EMS jehly bez stejnosměrné složky (zde patří autorům poklona) s amplitudou 82 Všš v šířce 10 us a s opakovací frekvencí nastavitelnou od cca 0.2 do 4 Hz. Slabé a pro úchylné hraní nezajímavé.

S Helenou jsme hračku samozřejmě vyzkoušeli jak s původními elektrodami, tak i s narychlo zbastlovanou redukcí na náš připojovací systém. Slovo Heleně:

Je to cítit, ale tepe to pomalu a dost málo. Asi krátký puls, na každý pád se svaly moc nechytají, takže stahy žádné. Elektrody jsou dost nepraktické, na bradavky nedosednou, na prsa to jde. Do klína se prakticky nevejdou ani podél, nemluvím o tom napříč. S našima elektrodama to bylo lepší, ale je to jednotvárné, chtělo by to rychlejší pulsy. Jediné, co stojí trochu za řeč je připojení na véčko s elektrodama zepředu dozadu, ale taky bych časem usnula.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 365 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 365

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara