DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Pro vzdálené země mám slabost od mládí. Číst jsem se (s vydatnou pomocí dědečka, který se v té době vrátil po dvanácti letech z okružní cesty po bolševických  vězeních v Leopoldově, Mírově a Valdicích, když soudruzi zjistili, že není vlastizrádce ani nepřítel lidu) naučil poměrně brzy  - daleko před školou, ale ještě předtím patřil k mým nejoblíbenějším věcem atlas. Ty barevné obrázky, o kterých mi děda vykládal, že ukazují vzdálené země, pohoří a moře mne zvláštním způsobem fascinovaly.

Když jsem se naučil číst, začaly patřit k mým nejoblíbenějším věcem knihy. Přečetl jsem (a dodneška přečtu, je-li příležitost) vše, co leží v dosahu a je psáno v dostatečně srozumitelném jazyce jedním ze dvou písem, které jsem schopen číst plynně (pokusy přeslabikovat řecké nápisy vyvolávají obdivné pohledy doprovázejících dívek a heroický smích rodilých potomků Hérónových a Archimédových), snad jen s výjimkou časopisů pro paní a dívky. Ty sice zmínky o zemích vzdálených obsahují, ale v podobě pro mne nestravitelné.

Když jsem se naučil vybírat si v knihách, začaly k mým nejoblíbenějším knihám patřit cestopisy a vyprávění o cestách do vzdálených zemí, potažmo o příbězích, které se ve vzdálených zemích odehrávaly.  Jak jsem bral rozum, přesouvalo se těžiště zájmu od Kormidelníka Vlnovského a Čtyř kapitánů přes Richarda Halliburtona (jehož Létající koberec mne poprvé přivedl k úvahám o tom, že chci jednou létat) a Karla Maye k cestopisům Hanzelky a Zikmunda, Františka Alexandra Elstnera a nakonec i k panu Kryštofovi z Polžic, pánu na Bezdružicích a Pecce, řečenému Harant.  Jejich líčení cest do vzdálených zemí  bylo natolik poutavé, že mne donutilo přečíst si i jiné knihy, než ty z místní lidové knihovny.

Vsuvka, vědomě porušující eleferní pravidla:
Po návratu z jedné sice nepříliš geograficky vzdálené, kulturou však na světelné roky daleko ležící země začala moje slabost pro vzdálené země nabývat výrazněji formovaných rysů - ideální vzdálená země rozhodně neměla obsahovat vládu jedné strany, socialistický centralismus namísto demokracie a společenské vlastnictví výrobních prostředků. Ta, kterou jsem nakonec našel nebyla ani tak vzdálená a nebýt roku 89, využil bych laskavé nabídky jednoho tamního výrobce motorových vozidel (jiného, než mne zaměstnává nyní) a tyto řádky bych psal ze slunného Sárska.

Když padla železná opona, zabraňující tomu, aby se davy lidí, prchajících před vymoženostmi tábora míru a socialismu navzájem pošlapaly s hordami agresívních štváčů z Wallstreetu, útočících opačným směrem, ztratilo cestování do zemí vzdálených punc exkluzivity a stalo se mnohdy nudnou rutinou práce specialistovy.   A já  jednou zjistil, že část velmi zajímavých vzdálených zemí se nachází v podstatě docela blízko, na dosah ruky.

Poslechněte si BSP :-) Znám tě mnohem líp, Země vzdálená.  A ty mi, Lizzino, neopravuj velké písmeno, až to budeš zveřejňovat.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 260 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 260

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin