DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Další díl ze seriálu Eleferno for dummies, tentokrát o tom, jak nakládat na Elefernu s obrázky. Bude se to týkat povícero komponent najednou. Programátorské puristy proto prosím o notnou dávku shovívavosti.

Na Elefernu lze pracovat se čtyřmi typy umístění obrázků. Prvím je avatar, což je téma rozebrané v minulém článku. Druhým typem je vlastní galérie uživatele. Eleferno poskytuje svým registrovaným členům prostor pro zveřejnění maximálně desíti obrázků dle vlastního uvážení - prostor je, pravda, limitován 4 MB, po dohodě s administrátory jej lze ale zvýšiit. Tyto fotografie jsou umístěny v uživatelově profilu na záložce Fotografie, odkud se i spravují. Fotku nahrajete volbou Nahrát nový obrázek, která vám otevře dialog pro název fotky, její popis a vylistování fotky na vašem disku. Tlačítko Odeslat obrázek nahraje fotku do vyhrazeného prostoru, kde ji obvykle ještě zkoukne administrátor. Pod nahranou fotografií má uživatel ještě editační tlačítka, umožňující smazání, zveřejnění nebo skrytí fotografie. Pro fotografie v uživatelově galérii platí stejná pravidla, jako pro avatara, explicitnosti ani věci za hranicemi platného zákona netrpíme. Doopravdy.
Základním místem pro umístění fotek je komponenta Galérie, tedy com_rsgallery. Ta se stará o vytváření náhledů v různých velikostech, zobrazování podle přístupových práv a třídění podle stromu kategorií. Viditelné rozhraní má komponenta v komunitním menu Galérie. Po vykliknutí uvidíte seznam nejvyšší úrovně stromu kategorií galérií (těch, k nimž máte oprávnění) a úplně dole tři naposledy přidané obrázky. Každá položka v seznamu ukazuje náhodně zvolený náhled obrázku z příslušné galérie, název a popis galérie a pokud má galérie dceřinné subgalérie, i jejich seznam spolu s počtem dceřinných prvků v každé nižší větvi. Vpravo mohou být zobrazena tlačítka a identifikátory dalších možností akce s galérií. Veřejné galérie mohou mít ještě link Promítání, sloužící ke spuštění prohlížeče obsahu v podobě prezentace.
S příslušným oprávněním můžete galérie vytvářet a obrázky do nich nahrávat. K tomu slouží link My Galleries (koukám, že utekl přeložení, napravím) vpravo nahoře na základní stránce galerií. jeho vykliknutím si spustíte editor obsahu galérií se dvěma kartami - Moje obrázky a Moje galérie. Na kartě Moje galérie je třeba nejprve vytvořit a zařadit galérii (systém se postará o to, abyste nemohli nahrávat do galérií se zakázaným přístupem) a do ní pak, na kartě Moje obrázky nahrát obsah, pokud možno i s příslušným popisem. Opět - nenahrávejte obrázky, k nimž nemáte autorská práva a také obrázky osob, které k tomu nedaly souhlas. I po tom naši administrátoři jdou. Nahráním obrázku do galérie se automaticky vytváří i jeho miniatura (náhled), která je linkovatelná do běžných textů.  Galérie vytváří tři sady adresářů. V http://eleferno.cz/images/rsgallery/thumb/* jsou umístěny náhledy, v http://eleferno.cz/images/rsgallery/display/* obrázky ke zobrazení a do http://eleferno.cz/images/rsgallery/original/* se ukládají originály obrázků.  Aktuálně je pro uživatele povoleno celkem pět galérií a /nebo 50 obrázků.
Čtvrtou cestou zveřejnění obrázků na Elefernu, dostupnou pouze uživatelům s oprávněním autor a výše nebo autorům blogů je nahrávání obrázků z editoru do souborové struktury. K tomu slouží druhá ikonka zleva v posledním nástrojovém řádku editoru Insert/edit image. Ta otevírá dialog pro správu obrázků, který má dvě části - horní s pěti áložkami slouží pro vygenerování HTML kódu obrázku s požadovanými vlastnostmi (obtékání, formátování, středění, popup link, vlastní css třídy), spodní je určena pro vylistování již nahraného, případně doplnění nového obrázku. tento dialog je ale - zcela úmyslně - izolován od adresářové struktury galérie. Je to kvůli potřebě držet práva na shlédnutí obrázků v soukromých galériích.

Kam s obrázky ?
Logika umisťování obrázků na Eleferno je nastavena tak, aby obrázky byly, pokud je to možné, umístěny do vlastní nebo tématicky blízké galérie a z ní teprve linkovány do případných textů.  Tak lze pořizovat poměrně dokumentačně obsáhlé soubory fotek s tím, že v případném souvisejícím textu lze použít jejich automaticky generované náhledy, zvětšitelné po kliknutí. A lze i galérii slinkovat, tedy umístit do článku odkaz na ni, takže čtenář není rušen obrázkovým obsahem textu a autor nutností zvládat finesy editoru. Popíšu to jindy a jinde, v článku o editaci eleferního obsahu. Pokud váháte, kam zařadit ilustraci vašeho textu, je zde jednoduché pravidlo - rozsáhlejší soubory by měly mít vlastní galérii, osamocené jednoúčelové ilustrace patří do lokální fajlové struktury, s výjimkou obrázků, zařaditelných v galérii do některé sběrné kategorie. Na příkladu - řez bradavkou do galérie nepatří, ilustrační fotka vibrátoru patří (s patříčným popisem) do sběrné kategorie Hračky, sada fotek, ilustrující výrobu šukmašinky zaslouží vlastní galérii.

Jak na jemná práva k obrázkům?
Jemná práva jsou vlastní pouze obrázkům v galériích. Pro každou z kategorií uživatelů host/registrovaný lze určit, zde smí vidět obsah, nahrávat či editovat obrázky, mazat obrázky, modifikovat galérii, mazat galérii, vidět výsledky hlasování či hlasovat. Nastavování se děje na kartě galérie zaškrtnutím příslušných checkboxů.

Jak na popis galérie?
Každá galérie sebou nese svůj vlastní HTML popis. K jeho nastavení použijte vestavěný editační box s tím, že VELMI doporučuji používání předdefinovaných stylů - vyhnete se tak neočekávaným efektům ve chvíli, kdy joomlí engine tento styl použije na váš obsah. Je žádoucí, aby popis (spolu s volbou jména a zatřídění galérie) dobže reflektoval na obsah galérie.

Jaké obrázky jsou vítány ?
Zejména vaše obrázky :-) Velice oceňujeme obrázkové nebo ilustrované návody. Obrázky hraček, obrázky konfigurací, obrázky z vašeho hraní. Zajímavé nápady. Obrázky reportážního rázu - z návštěvy muzeí, zajímavých míst. Koupili jste si nový vibrátor ? Nafoťte ho, nebo i napiště krátkou recenzi. Zdechnul vám šuntový čínský vibrátor ? Udělejte mu u nás ostudu...

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 207 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 207

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara