DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

log_centrumOmlouvám se za brutální překlad, ale termín Community Builder k tomu přímo svádí. Tento článek je dalším ze série Eleferno for dummies (bez urážky :-), prosím, prosím) a je věnován tomu asi nejsložitějšímu, co na Elefernu běží. A to je systém správy vazeb mezi uživateli, uživatelských profilů a komunikačních funkcí. Programátoři puristé mi prominou, ale budu to popisovat z pohledu uživatele, tudíž ne vždy bude zachováno přiřazení modulů a jejich logických vazeb. Místy taky  bude popsaný úplně jiný kus modulu, který s Builderem má společného jen to, že se jeho výstup zobrazuje do zedníkovy obrazovky :-) Neprogramátory prosím, aby se nepolekali tohohle technického úvodu, odtud dál už to bude v lidštině. Rozhodně si tento text přečtěte, pokud se mezi nás chcete víc zapojit a/nebo z Eleferna využít víc, než jen čtení textů.

K čemu je to dobré ?
Eleferno vám poskytuje možnost sdělit o sobě přesně ten objem informací, který považujete za potřebný. Od naprosté anonymity po totálně vyčerpávající popis - samozřejmě s ohledem na platné zákony. K tomu slouží cosi, co se jmenuje Community Builder a čemu zjednodušeně říkáme profil uživatele. Má to tři viditelné podoby a spoustu podob neviditelných. Jde vlastně o první komponentu, se kterou se potkáte při registraci, kdy po vás vyzvídá, co jste zač. Některé pole jsou povinná, některá ne. Z obsahu toho, co jste o sobě sdělili  se potom vytváří vaše "kartotéka", tedy systém záložek, na kterých si zájemci o informace o vás najdou to, co jim dovolíte najít. Kromě sady záložek s vaším profilem a zájmy si mohou najít i to, čím jste na Eleferno přispěli, ať už jsou to vaše blogovací příspěvky, články, příspěvky do fóra nebo fotografie či Twitter. Mohou zjistit, do jakých skupin se zapojujete, jaké akce jste navštívili, podívat se na vaše přátele, případně se s vámi pokusit spřátelit, přispět do vaší osobní návštěvní knihy nebo vám poslat zprávu, případně mail. 

K čemu je to pole pod položkou přihlášení ? Vlevo nahoře na obrazovce je vaše okénko do života na Elefernu. Úplně nahoře je váš avatar - to je vaše fotka nebo obrázek, který si můžete nastavit podle svých potřeb (bude popsáno dál). Pokud si avatara nenastavíte, systém vám přidělí takového toho ošklivého v podobě siluety a já jednou za čas ženským změním jeho podobu na o něco málo hezčí. Avatara pak máte všude, kde to dává smysl - ve fóru, v komentářích, v registracích na akce.  Pod avatarem se zobrazuje aktuální počet požadavků z komunitního systému, pokud existují. Kliknutím na něj můžete přímo spravovat vazby s přáteli. Tlačítko pro odhlášení je zbytečné popisovat, pod ním je aktuální počet nepřečtených zpráv z interního systému PMS (personal message), který vám umožňuje psát si s ostatními mimo mailový subsystém. Tohle bude předmětem samostatného článku. Dále vidíte seznam lidí, kteří jsou přihlášeni a úplně vespod je sumace - hosté jsou ti, kteří brouzdají po Elefernu anonymně nebo vůbec nemají uživatelský účet, členové jsou ti, které vidíte v seznamu.  Seznam obsahuje přezdívky (nicky) členů, tedy jmény, pod kterými si přejí být na Elefernu známi. Před nickem je potom ještě ikonka přístupové úrovně. Běžní uživatelé mají, pokud jde o muže, modrou košili a fousy, ženské zelenou blůzu a blond kadeře :-) Cokoliv jiného je uživatel se zvláštním oprávněním. Modrá košile a kravata je editor, červená košile s kravatou je autor a oranžová svatozář je některý z administrátorů. Velikost svatozáře odpovídá velikosti oprávnění :-)

Pokud myš podržíte na nicku uživatele, vyskočí vám seznam interaktivit. Ten obsahuje jednak uživatelova avatara, jedna odpověď na otázky zda jde o muže či ženu, uživatelovu orientaci na d/s škále a míru jeho ochoty zapojit se do dění. Současně systém poskytuje zkratky pro odeslání zprávy nebo mailu uživateli, případně jeho vybídnutí k soukromému pokecu na chatu. Prostým kliknutím na nick si pak otevřete profil uživatele.

zalozky

 

 

K čemu je to, proboha, dobré ?
Krátká odpověď je, že máte vše na jednom místě. Dlouhá je delší. Popíšeme si obrazovku tak, jak ji máte před sebou. Oranžová tlačítka nahoře jsou menu - samorozbalovací. Na nich máte všechny funkce, které jsou vám v daném okamžiku dostupné, tedy úpravu vašeho vlastního profilu (s možností změnit avatara), komunikaci s uživatelem, jehož profil prohlížíte, možnost se s uživatelem spřátelit nebo naopak, pokud se vám na uživatelově profilu něco nezdá, nahlásit to redakci. Pod menu vidíte, jak "daleko" mezi členy Eleferna je od vás vybraný uživatel. Pokud je mezi vašimi přáteli, vypisuje systém přímou vazbu, v opačném případě - pokud exituje - ukazuje nejkratší řetězec uživatelů, přes který daného uživatele můžete znát. Následuje oranžvý pás s nickem uživatele, jeho avatar a krátká statistika aktivity uživatele, pod níž je záložka se vstupním formulářem pro odeslání osobní zprávy uživateli. Pod ní jsou pak záložky v záložkách, aneb zmatek nad zmatek.  Ty vnořené záložky jsou tam kvůli úspoře místa a zpřehlednění. Horní sada je věnována uživateli jako entitě, spodní uživatelově zapojení do skupin. 

Záložka Profil
Tato záložka obsahuje naformátované informace, které o sobě uživatel sděluje ostatním uživatelům.  Pokud to ve svém profilu povolí, bude se zobrazovat i záložka jeho osobní návštěvní knihy. 
 

Záložky Články, Fórum a Blog
Záložky popisuji společně, obsahují v podstatě pouze seznamy  příspěvků uživatele do daných sekcí Eleferna. Seznamy jsou klikatelné, takže jednou z cest, jak si přečíst vše, co daný autor napsal na Eleferno je právě návštěva jeho profilu.

Záložka Přátelé
Na této záložce vidíte sociální vazby uživatele - seznam jeho přátel a pokud existuje, i podrobnější určení typu vazby. Požádat uživatele o spřátelení můžete z horního menu.

Záložka Fotografie
Eleferno umožňuje uživatelům nahrání až desíti fotografií přímo do vlastního profilu. Vidíte je na této záložce. Považuji za potřebné ale upozornit, že jde o jedno z nejstriktněji sledovaných míst Eleferna a že každá - zdůrazňuji každá - fotografie v profilu je zkontrolována. Zejména pány prosím, aby sem svoje péra nenahrávali, přidáváte nám zbytečně práci. Děvčata posuzujeme liberálněji, ale porno mažeme bez milosti.

Záložka Akce a registrace na ně.
Pokud se uživatel zaregistroval na akci, pořádanou přímo Elefernem, zobrazí se na tomto místě klikatelný seznam těchto akcí. Lze tak snadno zjistit míru společných zájmů, případně i podívat se, jestli jsme se s daným člověkem už někde nepotkali.

Záložka Twitter
Pokud má uživatel účet na Twitteru a pokud zadal ve svém profilu jeho parametry, je na této záložce zobrazeno dvacet posledních twittů.

Záložka Skupiny
Tato záložka je samostatná a ukazuje uživatelovo zapojení do systému skupin. Ten bude pro svoji složitost popsán v samostatném textu.
 

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 158 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 158

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara