DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Poprvé tu asi nejste, ale přesto jsem si dovolila udělat nějaké informační minimum o tom, co tenhle server obnáší, jak je postavený a co vám může poskytnout. Otevřete si kolu, rozbalte popcorn, road začíná.

Bod první - Kam jsem se to dostal(a)?

Eleferno je server pro lidi, co si sami říkají úchylové. Má to co dělat s BDSM, ale to si najdete Googlem sami. Někteří úchylové jsou nadaní technicky a jiným, spíš nám úchylkám, se zase líbí si s těmihle lidmi hrát. Slovo hraní tady má jiný význam, než jste zvyklí. Ale zvyknete si, nebo se na tenhle server nebudete vracet. Eleferno jako server sedí na páteřní síti, ke které je přirostlý docela slušně tlustou hadicí. Fyzicky jde o cluster dvou strojů, z nichž (velmi zjednodušeně) jeden obsluhuje Apache a druhý se stará o databázi, v našem případě MySQL. Aplikačně je to CMS Joomla s hromadou našich vlastních dodělávek. Z vašeho pohledu, tedy pohledu uživatele je to pokus o křížence hodně odborného serveru, místa pro setkávání skupiny lidí s blízkými zájmy a něčeho, čemu hrdě říkáme komunitní portál. Můžete to pouze pasivně číst (písmenek je tu spousta, skor gigabajt), můžete se dívat na obrázky nebo se můžete zapojit. Místům pro zapojení se říkáme na serveru interaktivity a jejich docela dost - o kus dál je popíšu. Taky o sobě můžete dát vědět ostatním úchylům pomocí funkcionality, které říkáme profil. Do můžete vyplnit to, co považujete za vhodně sdělit o sobě jiným návštěvníkům.

Bod druhý - Co je to za zmatený systém?

Není zmatený, je jen rozsáhlý. Filosofie obsluhy je postavená na tom, že to, co je na obrazovce silně závisí na tom, jaký jste uživatel. Je logické, že obsah pro náhodné návštěvníky se bude hodně lišit od obsahu pro aktivního člena, od obsahu pro konkrétního návštěvníka nějaké neveřejné akce a třeba od obsahu administrátora.  Na obrazovce máte vždycky záhlaví,  systém menu a obsah. Záhlaví se nemění, zůstane takové, jaké si nastavíte ve volbě vzhledu.  Menu je jednak dole pod záhlavím, to je nejobecnější, jednak vlevo na obrazovce. Obsah je uprostřed. Na titulní straně je ještě vpravo sloupec věcí, které jsou aktuální v daném čase (ankety, kalendář, rezervace na probíhající a připravované akce, aktuální příspěvky, komentáře...). Tento sloupec je jenom na titulce, jinde mizí a ustupuje místo obsahu.

Obsah je poskládaný do sekcí, které mají uvnitř kategorie. Sekce dělí server na oblasti zájmu (beletrie, publicistika, technika, zdraví, teorie...), kategorie dělí sekci podle její vnitřní logiky. Sekcím velmi zhruba odpovídají položky hlavního menu které se - obvykle - dají rozkliknout do podpoložek kategorií.  Potkáte se se třemi (hlavními) způsoby zobrazení obsahu - buď je na obrazovce přímo finální obsah (text článku, interface interaktivity), nebo je zde náhled aktuálních položek dané kategorie, nebo je zobrazena tabulka přehledu obsahu dané sekce s odkazy na další sekce stejné kategorie. Bude popsáno v samostatném článku.  Není to úplně intuitivní a od návštěvníka to vyžaduje určité úsilí, je to ale jediná cesta, jak udržet ty spousty textů v konzistentní struktuře.

Bod třetí - Kdo jsou ti lidé v levém sloupci ?

Taky uživatelé. Ale asi si to žádá podrobnější vysvětlení. V zásadě máme tři skupiny uživatelů, které se postupně co do podílu zmenšují. Největší skupinou je návštěvník. To je člověk, který požívá pouze dvou práv - přečíst si dostupný obsah, případně použít  veřejně dostupnou interaktivitu (není jich mnoho) a odejít. Návštěvník nemá profil a nadále je nazýván jako neregistrovaný uživatel. V tom zmíněném místě je započítán mezi hosty, ale nemá tam ikonku.  Menší (a aktivnější) skupinou jsou členové, nebo taky registrovaní uživatelé. Členem se návštěvník stane procesem registrace a spolu s členstvím získává i svůj profil a ikonku. A také získává přístup prakticky ke všem interaktivitám. Členská ikonka vypadá (podle pohlaví) jako fousatý mládenec v modré košili, případně jako blondýna v zeleném.  Poslední skupinou jsou uživatelé se zvláštním oprávněním, které jim umožňuje různými způsoby zasahovat do podoby obsahu. Jde o rozličné skupiny autorů, editorů a správců, odlišené podobou ikonky (typicky kravatou) a velikostí oranžové svatozáře.

Bod čtvrtý - Co ty interaktivty ?

To módní slovíčko je Web 2.0, ale nemáme ho rádi, děláme to živelně. Někdo je spíš psací typ, někdo je povídací, někdo radši soukromé akčno. Podle toho je i nabízena příslušná interaktivta. K čemu slouží chat a fórum, je asi zbytečné rozebírat. Poradna je příležitost kontaktovat (někdy online, někdy offline) naše experty s konkrétním dotazem k danému tématu. Co jinde nemají, je propracovaný systém skupin. Skupinám se budu věnovat v samostatném textu, tady jenom tolik, že jde o mechanismus, jakým si uživatelé s podobnými zájmy (nebo ze stejného regionu) mohou sami řídit a organizovat činnost, případně vyměňovat info a zkušenosti nezávisle na aktivitě redakce serveru. Každá skupina má k dispozici vlastní (izolované) fórum, mechanismus sdílení a rozesílání skupinových bulletinů, separátní systém členství a další užitečnosti. Hodně specifická záležitost je Deviopedie - lokální klon wikipedie, zaměřený na úchylnou scénu. Kalendář je interaktivní a umožňuje - kromě své základní funkce i avizování a evidenci akcí, které jsou serverem přímo pořádány nebo jsou pro místní publikum zajímavé. Jeho součástí je i utilita pro registraci účastníků na ty akce, kde je registrace žádána.

Bod závěrečný - Co mám dělat teď ?

Pročtěte si maximum z dostupného obsahu a podívejte se do Galérie na fotky, které jsou veřejně přístupné. Nakoukněte na chat a zkuste kontaktovat kohokoliv s ikonkou s oranžovou svatozáří. Rozhodněte se, zda je tento server pro vás.  

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 108 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 108

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara