DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Byla nebyla, za sedmero horami, za sedmero řekami, za sedmero ohradami pro lamy žila, byla mladá slečna. Hodně mladá slečna, zkušenostmi nezkažená. A ta hodně mladá slečna jednou, když prohrabávala staré krámy po babičce mezi nimi našla Věc.

 

Pohádku necháme nyní být, protože Věci bude věnován ještě jeden text, konkrétně rozhovor s jejím autorem, nicméně forma tohoto článku je nikoliv pohádka, ale něco mezi popisem a recenzí. Ona Věc je totiž zřejmě typově prvním vibrátorem, který socialistický průmysl vyrobil. Ten náš má výrobní číslo 973 a raznice je čtyřmístná, zdá se tedy, že výrobek to nebyl nikterak malosériový a těšil se odbytovému úspěchu. Seznamte se: ITES 722, bateriový masážní strojek.

 Hračka je vyrobena z poloměkčeného PVC, probarveného ve hmotě. Horní díl je dlouhý 74 mm, je bílý a má tvar rotačního paraboloidu, nasazeného na krátký válec, spodní část je válcovitá, s délkou 65 mm. Průměr válcovité části je 30 mm. Obě části do sebe zapadají zapuštěným lemem, vybaveným navzájem komplementárními prolisy. Horní kuželový díl má v prolisu vyraženo výrobní číslo a oba díly mají na styčné hraně vylisovánu pozitivní rysku, ukazující zapnutou polohu zařízení. Díly jsou vyrobeny pravděpodobně ve vstřikolisu. Spodní díl nese na dně reliéfní logo výrobce ITES, označení typu 722 a co potěší oko elektrotechnikovo, pečeť ESČ, osvědčující soulad s Elektrotechnickým standardem československým.

 V kuželovité části zařízení je suvně zakotven a za odlité zámky zafixován kolektorový motorek IGLA Gonio bez typového označení. Podle provedení jde o jeden z prvních typů, charakteristických hnědým materiálem čel (dle všeho polyamid s plnivem) a typickým tvarem větracích otvorů v předním čele. Čela jsou kruhová, s vlisovanými mosaznými kluznými pouzdérky. Hřídelka je hladká a v přední části nese nalisovaný polyamidový excentr. Ten je - pro zvýšení hmotnosti - doplněn výstředně uloženým ocelovým válečkem. Sumární hmotnost excentru tak činí neuvěřitelných 11 gramů. Kolektorový mechanismus má klasické mosazné postříbřené nosiče kartáčků, doplněné spékanými wolframovými kartáčky. Armatura byly z výroby poměrně silně stříbřena, a to i v externí části kontaktního mechanismu. Rotor je trojpólový, má výrazné póly. Při nominálním napětí napájení 1,5V se otáčky pohybují kolem šesti set. Spodní část zařízení nese jednodílný kontaktní systém, sloužící pro připojení baterie i vypínání přístrojku. Mosazný poměděný kontaktní pás je ve spodní části ohnut a napružen (tvar je přizpůsoben pro použitý napájecí článek 322), v jeho horní části je rozšíření, zapadající do vylisovaných fixačních rybin a kovotlačitelsky vylisovaný sférický kontakt, zapadající při pootočení dílu do kontaktní lišty motorku. Kladný pól napájecího článku se přímo opírá o kontaktní plošku, vytvořenou na kolektorovém čele motorku.

Hračku přinesla Fronéma ve značně zuboženém stavu - zuboženém nikoliv snad brutálním používáním daleko za hranice její (hračky, aby nedošlo k omylu) technické odolnosti, ale věkem a zanedbanou údržbou. Motorek po zapnutí kvílel se zvukem, velmi podobným mixéru a míra oxidace veškerých kovových dílů by odpovídala spíše uložení hračky v baskervillských bažinách. Předposlední použitý originální článek navíc s nějvětší pravděpodobností do hračky vytekl, takže motorek byl v uložení téměř zapečen vyschlým škroboburelem. Lenčiny domněnky o původu organiky uvnitř raději nereprodukuji. Po celonočním namočení do destilované vody se ale podařilo motorek v uložení uvolnit a po zjištění existence fixačních zámečků i vyndat. Čela byla zajištěna pouze vrstvičkou chlórkaučukového lepidla, takže motorek šel vcelku dobře rozebrat a vyčistit - praxe s autíčky z autodráhy a jinými elektrifikovanými hračkami tu velmi pomohla. Mazadlo ve futýrkách zřejmě pamatovalo soudruha Zápotockého naživu, takže futýrka šla do benzínu a kolektor pod jemný smirkový pásek. Mezi lamelami je - kupodivu - mikanit, jehož proškrábávání injekční jehlou pod lupou bych nepřál ani největšímu nepříteli. Po vyčištění, naolejování a sesazení motorek běhá, jak nový. Dle slov uživatelek chybí hračce výrazně regulace. Hračka vrní, dokonce velmi intenzivně vrní, ale v porovnání s modernějšími výrobky "je to o ničem". Z druhé strany - tomu výrobku je hodně přes čtyřicet let.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 377 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 377

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara