DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Ačkoliv horečka sháňky po violet wandech již poněkud upadla, mezi lidem úchylným stále panuje čilá poptávka a stává se, že mnohý zájemce pořídí věc, kterou vlastně ani nechtěl. Článek se věnuje některým aspektům, které je nutno při pořizování violet wandu (dále jen V-W) zohlednit.

Zařízení pro vysokofrekvenční diatermii, nazývaná běžně violet wand prožila svoji špičku popularity v období mezi světovými válkami. Pro výrobce i obchodníky představovala svým způsobem zlatý důl, pro potenciální zákazníky pak jakési zosobnění léčivé moci elektřiny, dostupné i nezasvěcencům, tedy osobám bez inženýrského, potažmo medicínského vzdělání. V-W byly připisovány schopnosti takřka nadpozemské, léčením neuralgií počínaje a posílením potence konče, přičemž oblast mezi těmito krajnostmi zahrnovala i tak obskurní léčivé schopnosti, jako zpevnění dekoltu. Z této popularity mocně těžily desítky malých firmiček a (jak bychom řekli moderním jazykem) garážových výrobců, ale i firmy mocné, veliké, se solidním sortimentem. V Muzeu ostatně najde čtenář dostatek důkazů.

K druhé špičce popularity V-W došlo s uvedením filmu Postřižiny, v němž je přístroj (dosti neodborně) aplikován na svůdnou paní správcovou, ztělesněnou úžasnou herečkou Libuškou Šafránkovou Magdou Vašáryovou (dík všem za upozornění, takhle to vypadá, když se píše text z hlavy a bez korektur). Herečkou úžasnou hereckým nadáním a též herečkou úžasnou půvabnými křivkami a neméně půvabným čumáčkem. Nepravidelné reprízy v televizích pak zájem laické veřejnosti o onen praskající přístroj přiživují i mezi osobami, bdsm pozitivitou nezasaženými. Violet wandům se dokonce mezi částí veřejnosti začalo přímo říkat "postřižiny" či "ten přístroj z Postřižin", což e pro jazykozpytce úžasným dokladem absorpční schopnosti jazyka a příkladem změny jména vlastního ve jméno souhrnné. 

Zatím poslední špičku popularity prožívají V-W v úchylné obci.Poté, co bylo v praxi zjištěno, že kromě lékařsky prokazatelných účinků (prokrvení a prohřátí terminálních vrstev tkání, lokální desinfekční účinky, podpora hojení a zcelování ran) má přístrojek i prokazatelné účinky zábavné, nastal na přelomu tisíciletí opravdový hon na antikvární violet wandy. Boomu využilo i několik menších firem z branže medicínské výrobya na trhu se objevily i moderní jednotky, jimž bude věnován samostatný text. V tomto textuse ale zaměříme na pořízení v-w antikvárního.

Základní otázkou je způsob nalezení jednotky, o jejímž pořízení uvažujeme. V úvahu přichází tři cesty:

  • nálezem (ať již doma, u známých, příbuzných či jinak)
  • koupí ve starožitnictví (bazaru, bleším trhu)
  • koupí přes aukční systém


Ve všech případech je třeba mít na paměti, že pořizujeme přístroj, jehož technickému řešení je hodně přes šedesát let a že technické podmínky a normy zajištění bezpečnosti v oněch letech nejsou absolutně slučitelné  ani s nejtriviálnějšími dnešními normami. Vědomě si proto pořizujete potenciálně nebezpečné zařízení, jehož provozem můžete sobě i okolí způsobit těžké újmy na zdraví i majetku. Způsob jištění a ochrany rozvodných síti v meziválečném období byl zcela jiný (prakticky se vyskytovaly jednofázové rozvody 127 V s izolovaným neutrálem, bez zpětných vodičů, takže izolace spotřebičů byla mnohdy pouze symbolická), než v současné  distribuční síti. Dále je třeba si uvědomit, že zařízení pracuje s velmi vysokým napětím a obsahuje kondenzátory, jejichž náboj (nehledě na stáří obvykle metuzalémské) může přetrvávat i poměrně dlouho po vypnutí přístroje. A v neposlední řadě - přístroj velmi pravděpodobně po mnoha desítkách let své životnosti nebude v ideálním mechanickém stavu. Jak tedy při koupi postupovat ?

Pravidlem by se mělo stát, že si přístroj ještě před zaplacením osobně prohlédnete. Sebelepší fotky neodhalí vlasové trhlinky v izolaci, stopy přeskoků vysokého napětí na teslově transformátoru či opálené kontakty vibrátoru. Spíše naopak, šikovný prodejce je na Aukru spíše photoshopem vylepší. Pokud tedy pořizujete přístrojek v aukci, je lepší dohodnout si s prodejcem ještě před konečným vydražením prohlídku přístroje nebo zaslání fotek podle vašich požadavků.  Nač tedy zaměřit pozornost ?

Celkový stav.

Zařízení je vestavěno obvykle do dřevěného kufříku, potaženého zvenčí náhražkou kůže a zevnitř safiánem nebo sametem (či jinou dekorační látkou). V kufříku je napevno instalována budící jednotka a kolem jsou přihrádky pro síťovou šňůru, teslův transformátor a jiskřivky.  Jiskřivkám bude věnován samostaný text, v rámci koupě je vhodné ověřit, zda nabízené jiskřivky mají stejný průměr zátavu (vyskytují se dvě velikosti) a zda nejsou zmatnělé či mechanicky poškozené. Kufřík by měl být ve stavu co možná nejlepším, pozornost je třeba věnovat hlavně "mapám", ukazujícím jednoznačně na to, že zařízení bylo namočeno. Takové zařízení zamítněne ihned, bude k nepotřebě.

Kabeláž

Zařízení bude pravděpodobně vybaveno původními opředenými kabely s guttaperčovou nebo kaučukovou izolací. Přítomnost kabelů s izolací z PVC ukazuje na pozdější zásahy a je třeba věnovat velkou pozornost zkoušce funkčnosti jednotky. Opředené kabely by měly být funkční, nezpuchřelé, bez charakteristického lomového zvětrání izolace, neopálené. Při přičichnutí k jednotce nesmí být cítit spálenina (ukazuje na přežitý zkrat nebo svod) ani zápach kočičí moči.(ukazuje na degradaci izolace). Veškeré koncovky musí být v dobrém mechanickém stavu, bez obnažených vodivých částí a trčících drátů.

Mechanické prvky.

Veškeré regulační a mechanické prvky musí mít hladký chod bez zjevného dření, mechanické aretace by měly mít kluzný chod s výrazným cvaknutím. Vydřená místa (snadno zjistitelná změnou odporu při otáčení nebo i slyšitelným škvrkáním) jsou zárukou pozdějších problémů s funkčností. Regulátory nesmí mít dostupné vodivé části (častým prohřeškem je náhrada závrtných šroubů šrouby s vystupující hlavičkou). Je-li to možné, vyhněte se přístrojům s knoflíkovými reostaty a vodivými páčkami přepínačů, jakkoliv krásně jsou niklovány a vypadají dekorativně. Zvsláštní pozornost vyžadují voliče provozního napětí - většinou mají vystupující kolíky, na kterých se může vyskytnout nebezpečný potenciál. Přístroj měl z výroby opatření, zabraňující nebezpečnému dotyku (čepička, krytka, provedení vidlice či přívodu), které nusí být funkční a mechanicky nepoškozené.

Teslův transformátor.

Transformátor je základní funkční jednotkou v-w. Je vyroben většinou z ebonitu, fermeží nasyceného dřeva či bakelitu a obsahuje trafo s velmi vysokým převodem. Některá provedení mají v rukojeti i regulční prvky. V ose pak má trafo izolované hnízdo pro zasunutí jiskřivky. Trafo musí být mechanicky nepoškozené - olámání, praskliny či stopy po jiskrách a/nebo oblouku jsou pro další jednání o koupi finální. Trafem je třeba opatrně zatřást - funkční trafo neobsahuje žádné pohyblivé díly, které by mohly vydávat zvuk.  Dále je nutno zkontrolovat stav hnízda se speciálním zaměřením na stopy oxydace ale i stopy po nástrojích, ukazující na to, že trafo bylo rozebíráno. Přívodní kabel by měl být zcela nepoškozený.

Zkouška vibrátoru.

Zkontrolovaný přístroj je třeba podrobit zkoušce funkčnosti, pokud ovšem nepořizujeme vědomě nefunkčí vrak (čemuž by, samozřejmě, měla odpovídat cena). Regulátory nastavíme na minima, velkou pozornost věnujeme kontrole nastavení voliče napětí na 220 voltů a jednou rukou zapojíme přístroj do zásuvky. Přístroje se nedržíme ! Lepší variantou je požádání prodejce, aby přístroj zapojil sám, časté jsou ale případy, kdy prodávající neumí přístroj obsluhovat. Zapneme vypínač, pokud jím je přístroj vybaven, v opačném případě otáčíme regulátorem intenzity, dokud se nerozeběhne vibrátor. Běh poznáme podle charakteristického vrčení. Otáčením regulátoru vyzkoušíme jeho funkcionalitu (mění se charakter vrčení) a stabilu - při ponechání regulátoru v klidu se zvuk nesmí měnit. Přístroj necháme v chodu alespoň deset minut - ani po této době nesmí být v okolí jednotky cítit zápach spáleniny nebo přehřáté smaltové izolace a charakter chodu vibrátoru se nesmí měnit. Častým problémem starších jednotek je vykřehnutí fosforbronzové pružiny wagnerova kladívka a ztráta její funkce při ohřátí.Během této zkoušky je třeba věnovat pozornost přeskokům jisker na těle teslova transformátoru, kabelech a v okolí kontaktů na těle jednotky. 

Zkouška funkčnosti.

Po vyzkoušení vibrátoru přístroj vypneme, do hnízda teslova transformátoru zapojíme jiskřivku a přístroj znova zapneme. Jiskřivku je ideální přinést vlastní, se známými charakteristikami a typem výboje. Jiskřivku umístíme proti zemnícímu kolíku zásuvky a pozorujeme charakter výboje při různých hodnotých nastavení intenzity. Výboj musí být stabilní, bez změny sytosti, barvy či charakteru běhu vibrátoru. Oddálením jiskřivky od zemnícího kolíku se pokusíme vytáhnout jiskru. Z jejího charakteru lze usuzovat na veikost procházejícícho proudu. Barva jiskry by měla být sytě fialová - bílá jiskra ukazuje na příliš vysoký proud. Jiskra nesmí zanechávat na povrchu mosazi kolíku stopu či nálet. Trafo se založenou jiskřivkou položíme na izolující podklad (ideální je podložka pod myš)  a ověříme nepřítomnost úniku vf vn pole mimo jiskřivku (nejlépe s místním zatemněním, nikdy ne na plném slunci).

I po zakoupení přístroje, který prošel shora uvedenými testy bez ztráty květinky lze jen doporučit aúkolování přítele elektrikáře, který - po nezbytném pokřižování se a rituálním odplivnutí - přístrojek proměří a případně vyléčí drobnosti, které vám unikly. S nově nabytým přístrojkem pak nezbývá, než popřát happy electrodes.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 267 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 267

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara