DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Popisovaná zařízení pochází ze sbírek Electrotherapy Muzea Jeffa Beharyho a zde zveřejněné fotografie jsou chráněny jeho autorskými právy. Jejich použití je možné pouze v rámci citací a s výslovným uvedením zdroje. Jednotky byly vyráběny v letech 1027-1930 v několika různých provedeních chicagskou firmou H.G. Fischer & Co. a stala se svým způsobem etalonem pro výrobky tohoto druhu. Fotografie v textu se týkají dvou různých provedení jednotky. Firmy bratří Fischerů a Robertovy ženy Anny existují dodnes a jsou jedním z předních výrobců medicínské techniky v USA.

 

Zařízení je vestavěno do dřevěné skříně a je realizováno tehdy běžnou metodou montáže na nosnou desku, sloužící zároveň panelem. Pro zobrazený exemplář je charakteristické dekorativní krycí sklo, chránící panel před zaprášením v době, kdy jednotka není používána. Jde o zařízení s výrobním číslem 84, upravené na zakázku pro chicagského gynekologa Franka Cohena, který si - údajně - přístroj firmy Fischer oblíbil natolik, že mu sloužil jako kávový stolek. Přístroj je v provedení G, tedy s vodorovně orientovaným trojitým jiskřištěm. Druhý popisovaný přístroj je ve výkonnějším provedení G4 se svisle uloženým jiskřištěm se čtyřmi moduly. Tento přístroj bude dále popisován.

Panel přístroje obsahuje - postupně zleva - čteřici zdířek s nízkým potenciálem pro připojení elektrod. Vpravo od nich se nachází měřidlo proudu jiskřiště, poskytující nepřímo informaci o výkonu zařízení, Pod ním je přepínač typu měření a konstrukčně velmi zajímavý vysokonapěťový vývod. Ten je realizován v podobě ebonitové koule s centrálním mosazným otvorem (mosazná pouzdro je zalisováno zespodu), zajiš´tujícím nezbytnou bezpečnost při připojení. Současně se jedná o jeden z prvních specializovaných proprietárních konektorů. Protikus je vybaven tvarovaným návlekem z přírodního kaučuku, který obemyká hlavu koule a mimo jiné zajišťuje izolační pevnost vývodu vn po celé délce až k nástroji.

 Dalším progresivním prvkem, použitým v konstrukci je výměnná pojistka měřicího přístroje dodnes používaného provedení s kovovými čepičkami na skleněné trubce. Její osazení ukazuje, že ochrana drahého měřidla byla u tohoto typu přístrojů mimořádně aktuální.

Konstrukce obou typů použitých jiskřišť je zajímavou ukázkou tehdejší konstrukční školy, okouzlené jemnou mechanikou. Každý blok jiskřiště je vybaven masivním měděným chladičem. Nastavení je dvojstupňové - "pevný" kontakt je ve skutečnosti pohyblivý, konkrétně všechny kontakty pevné části jsou osazeny na trámec, suvně pohyblivý v rybinách pomocí společného regulačního prvku. Zároveň je zachováno individuální nastavení pohyblivého kontaktu každého bloku vlastním šroubem.

Pravá část jednotky obsahuje regulátor výkonu, který je u výkonnějšího provedení realizovaný reostatem, u méně výkonné jednotky G pak knoflíkovým voličem s páčkou, přepínající odbočky budícího transformátoru. V této části přístroje je umístěn i vypínač síťového přívodu a zdířky. Konstruktér považoval za potřebné indikovat i chod přístroje, a to červenou telefonní žárovkou.

Pro zájemce o funkci jednodušší jednotky G uvádíme schéma, pořízené při rekonstrukci přístroje v roce 2003. Do sí´tového přívodu je vřazen vypínač, opatřený (pravděpodobně kvůli zkušenostem s jeho spolehlivostí) kontrolními zdířkami, umožňujícícmi jeho překlemování. Do fázového přívodu je zařazena regulační tlumivka L1 s přepínatelnými odbočkami (realizovaná knoflíkovým přepínačem s páčkou) a primární trafo T1 s odbočkou pro napájení indikační žárovky. J8dro trafa je uzemněno. Paralelně se sekundárem trafa je zapojeno jiskřiště s teslovými kondenzátory C1 a C2, tvořícími rezonanční obvod teslova transformátoru. Jeho studený konec je opatřen vazební kapacitou C3. Primární vinutí teslova transformátoru má tři na zdířky vyvedené odbočky LV, MV a HV, sloužící v jednotce pro galvanizační a darsonalizační účely (ano, při probití kondenzátorů máme elektrické křeslo), sekundár je opatřen již zmíněným speciálním vn vývodem VR. Ke studenému konci teslova transformátoru je též připojeno dvojcívkové měřidlo. Jeho střední bod je spojen s přívodem neutrální elektrody a přes polohu přepínače druhu měření CO umožňuje drahý měřicí přístroj vypnout, v poloze H je zapojen rozsah měření s vysokou citlivostí, v poloze L pak indikační funkce pro vysoké proudy.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 204 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 204

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara