DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Vzhledem k tomu, že předchozí díl Stručného úvodu vykázal docela slušnou čtenost a zájem, máte před sebou pokračování. Slíbené měření a vážení necháme ještě chvíli být, přistihla jsem se, že zavádím terminologii bez vysvětlení a je třeba to napravit. Tento díl je o obalových křivkách, tedy tématu, přitažlivém pro pány :-)

Potřeba deklarovat obalové křivky (zjednodušeně řečeno, hladké křivky, popisující tvar prsu) vznikla s rozvojem plastické a rekonstrukční chirurgie. Jde o tři dvojice křivek, obepínajících prs v základních karteziánských průmětech. Křivky se většinou popisují slovně, analytické vyjádření nemá vzhldem k variabilitě a elasticitě tkáně prsu praktický význam. V popisu jsou používány popisné dvojice či trojice

  • krátká - dlouhá (s varietami redukovaná, prolongovaná)
  • konkávní - plochá - konvexní (s varietami esovitá, dvakrát esovitá)
  • vystupující - rovná - ustupující
  • vypjatá - hladká - prověšená


Křivky horizontálních průmětů

V horizontálním průmětu odlišujeme horní a spodní obalovou křivku. Horní je to, čeho si dámy cení a pánové považují za svůdné, tedy oblouček v hluboce střiženém obdélníkovém dekoltu, odborně řečeno profil nasazení horní části prsu na prsní sval, dolníobalová křivka pak obepíná prs zdola. Za zajímavé lze považovat, že horní křivka se stanoví ve vyšetřovací poloze se spuštěnými pažemi. Tentokrát jsem si stoupla správně :-)

 

Křivky bočních průmětů

Boční průměty jsou to, co pány zaujme nejdřív. Odlišujeme vrchní a spodní křivku, aby nedocházelo k záměně s horní a dolní křivkou horizontálního průmětu. Obě křivky se stanoví v poloze s pažemi nad hlavou a slouží zejména v rekonstrukční a plastické chirurgii ke stanovení úspěšnosti korekčních zásahů. Křivky charakterisují pevnost prsů zejména jejich fibrinových vláken a míru vyplnění prsu.

Křivky vertikálních průmětů

Vertikální průměty rozlišujeme dva - vnější (laterální) a vnitřní (mediální). Stanoví se ve vyšetřovací poloze s pažemi dole, pravda, s rukama volně podél boků, nikoliv tak, jak jsem si stoupla blbě já :-) Laterální křivka prochází tečnou prsu, začínající v úponu axily, obíhá prs a končí tečnou, procházeící bradavkou, mediální křivka opisuje prs zevnitř od sternálního konce klíční kosti k bradavce

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 81 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 81

Nejnovější uživatelé

  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin
  • robert