DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Tento článek vznikl na popud několika členů administračního teamu Eleferna. Pokusím se v něm shrnout principy využití a praktické využití TENS pro terapeutické účely. Nejedná se o návod, jak praktikovat ES/ET, ty jsou tady jinde a je jich spousta. Tento text sestavuji se svým nejlepším vědomím. Z praktického uplatnění tohoto textu pro mě však nevyplývají žádné právní důsledky. Prosím, pokud si nebudete s čímkoli jistí, tyto techniky neprovádějte. Případné konzultace jsem ochotná poskytnou e-mailem, přes PM nebo na chatu.

Kromě samotného působení a způsobů aplikace je nutné uvést jakési fyziologické resp. patofyziologické minimum, které se pokusím (snad úspěšně) co nejvíce zkrátit.

 

Teorie bolesti

O bolesti je tady již jeden článek, takže informace, které mají souvislost s TENS. Existují celkem tři teorie bolesti, ze kterých jsou pro využití TENS zajímavé dvě.

Vrátková teorie říká, že v míše existují vrátka, která propouštějí signály na základě jejich intenzity. Některé impulzy procházejí těmito vrátky lépe než jiné. Jedná se o impulzy přenášející informace z periferie – z kůže a ze svalů. Ty mohou za určitých okolností přehlušit tok informací o bolesti.

Endorfinová teorie je založena na existenci vnitřní opiátů, které umí organismus produkovat. Jsou produkovány např. při sportu, po dobrém jídle. Mají vliv na náš pocit štěstí a snižují bolestivost. Kromě výše popsaných situací jsou tyto látky produkované i při stresu nebo větším poranění.

Co to vlastně je, TENS?

TENS je transkutánní elektro-neuro stimulace nebo-li stimulace nervů skrz pokožku. Jedná se o nízkofrekvenční terapii, ve které jsou impulzy kratší než 1ms. Existují tři typy impulzů a proto, pokud si nejste jisti přesným tvarem impulzu neaplikujte nikdy TENS na stejné místo po dobu delší, než je dvacet minut. JE ZDE VELKÉ RIZIKO POLEPTÁNÍ POKOŽKY stejnosměrnou složkou. Pokud si jste jistí tvarem impulzu,  je-li pravoúhlý  alespoň přibližně a obě půlvlny mají identické amplitudy, pak můžete bez obav aplikovat na stejné místo i déle.

Kromě tvaru má TENS i své různé druhy. Na přístrojích, které máme doma a jsou využitelné v domácích podmínkách se jedná o konvenční a nízkofrekvenční. Konvenční TENS má frekvenci v rozsahu 50-200Hz a nízkofrekvenční v rozsahu 1-10Hz. (Konrádův přístroj elektrický má horní hranici 130Hz.) U obou typů dochází k adaptací tkání na procházející proud, je tedy třeba postupně zvyšovat intenzitu tak, jak se bude měnit citlivost.

 

Jak TENS působí?

Vraťme se k teoriím bolesti. Pokud chceme ovlivnit vrátka, použijeme frekvenci okolo 100Hz a intenzitu nastavíme takovou, abychom ji akorát cítili. Pokud chceme vyplavit endorfiny, použijeme frekvenci mezi 2-8 Hz a intenzitu na hranici snesitelnosti.

Kam dáváme elektrody?

Máme několik možností. Pokud umíte anatomii, případně znáte rozložení akupunkturních bodů, jste ve výhodě. Pokud ne, pak vězte, že přikládáme elektrody do míst bolesti, pokud využíváme dva kanály, pak dáváme elektrody do kříže (viz. obrázek). Vždy dáváme elektrody tak, aby bolestivé místo bylo mezi nimi. Při dobré znalosti anatomie, lze přikládat elektrody nad nervy, které inervují postiženou končetinu. Znalost akupunkturních bodů nám umožňuje přiložit elektrody na příslušné body.elektrody do kříže

 

 

 

 

Pro jaké typy bolesti je TENS vhodný?

Pro bolesti ze známé příčiny, pro běžné bolesti páteře a pro bolesti hlavy.

Kam TENS nepatří

stop Pokud má dotyčná osoba kardiostimulátor, na TENS zapomeňte, můžete ji vážně ohrozit. Nikdy nedávejte elektrody do blízkosti srdce, ani neveďte dráhu přes srdce. Pokud má dotyčná osoba jakékoli srdeční obtíže, poraďte se, prosím, nejprve s lékařem. Nikdy nedávejte elektrody ze předu na krk, na šíji je možné je aplikovat. Pokud má dotyčná osoba vážné psychické obtíže TENS rovněž nepoužívejte. Pokud nevíte, z jaké příčiny vznikla bolest (a nejedná se o běžnou bolest zad) neaplikujte TENS. Pokud je žena těhotná, vyhněte se břichu, podbřišku, bederní části zad, kostrči a hýždi (nebo neaplikujte vůbec, těhotné ženy by se měly vždy poradit s lékařem). Nikdy nedávejte elektrody na hlavu. Pokud pociťujete během aplikace pálení, snižte frekvenci. Vždy, pokud si nejste jisti, zda můžete TENS použít nebo ne, raději jej nepoužívejte a zeptejte se vašeho lékaře. Výše napsané prosím respektujte, nedodržením těchto zákazů můžete ohrozit nejen zdraví, ale i život.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 112 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 112

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin