DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Využívání přístrojů určených původně k léčebným cílům pro potřeby ES/ET není žádnou novinkou, byť s sebou nese určitá rizika a specifika používání. Právě s ohledem na tato rizika a specifika jsme na Eleferno naplánovali nepravidelnou sérii článků, této tématice věnovaných, s cílem zpřístupnit široké elektroúchylné veřejnosti informace, které se leckdy opatřují poměrně obtížně i z otevřených zdrojů.
Zapnuté zařízení Díky rozsáhlým modernizacím v nemocnicích se na českém trhu objevila možnost pořízení vyřazovaných fyzioterapeutických aparátů v mnohdy dobrém či vynikajícícm stavu. Časté jsou řídící jednotky pro galvanoterapii, diatermické jednotky a rozličné duodyny a interdyny v různém stupni zachovalosti. Na příkladě takto získaného Interdynu ID79 si ukážeme, čemu při zařazení podobného strojku do hracího inventáře věnovat zvýšenou pozornost a kde raději akvizici oželet, strojek vyleštit a umístit na čestné místo muzea.
Jedním z nejúspěšnějších výrobců fyzioterapeutické techniky v zemích RVHP byl waršavský závod PEM Zaklady Elektromechanyczne. Na rozdíl od Chirany, utápějící talent konstruktérů ještě v osmdesátých letech v orientaci na tranzistorovou techniku zjistili Poláci (zejména díky licenční politice firmy Thompson) poměrně rychle výhody střední integrace a v rekordně krátkém čase vyvinuli zcela novou řadu zařízení pro léčbu interferenčními proudy ID7x a ID8x. V Čechách je zřejmě nejrozšířenějším typem interdyn ID79, který bude dále popisován. Jednotka byla vyrobena v roce 1985 a nese výrobní číslo 1285. Dle dostupné dokumentace bylo toto provedení vyráběno v letech 1985-1987 a relativně vysoké výrobní číslo ukazuje na úspěšnost a popularitu tohoto modelu.



 

Mechanická konstrukce.
 Zařízení je vestavěno do charakteristické přístrojové skříně typu O plášť / HH šasi, vysouvané dopředu. Tato konfigurace významně usnadňuje personálu údržbu rozsáhlých kompletů zařízení, neboť není nutno pro opravu jednotky z dolní části stohu celý (mnohdy pracně sestavený a prokabelovaný) stoh rozebírat. Kovové díly pláště jsou velmi kvalitně lakovány bílým medicínským emailem, stejně, jako pohledové díly šasi (přední a zadní panel). Potisk panelů je reliéfní, pravděpodobně sítotiskem nebo šablonou. Přední panel je opatřen přístrojovými madly, usnadňujícími manipulaci s téměř 13 kg vážící jednotkou.
  Vnitřní konstrukce je kombinací šasi, vany a pletru a vcelku názorně ukazuje, jakým nedostatkem kvalitních konstrukčních prvků trpěli socialističtí konstruktéři. Jen pro zajímavost, přístroj obsahuje české řadové konektory "Jihlava", ruské konektory řady Š, východoněmecké přímé konektory DIN a jakési polské spojovníky zjevně místní výroby. Mechanická konstrukce místy připomíná rébus a názorně ukazuje, kde se konstruktéři potýkali s nízkou tuhostí výsledné konstrukce - zejména první rozebírání přístroje připomínalo rébus. Vcelku ale konstruktéři zvládli svoji nelehkou roli se ctí a jednotku lze označit jako dobře opravitelnou. Základní moduly jsou umístěny ve vodítkách na čemsi formátem podobném malé eurokartě, osazené bočně a jsou vcelku logicky rozděleny. Horší je to s předním panelem, který bez pájení a celkem pracného označování vývodů nelze odejmout.

Elektrická konstrukce.
 Zařízení se skládá z budící, řídící a kontrolní části. Všechny tři části mají společný zdroj s dvojí izolací v provedení, odpovídajícím požadavkům na medicínskou techniku. Budící část je realizována na kartě pevného oscilátoru 43 kHz, kartě záznějového oscilátoru, na kterou je umístěna i část řídící logiky a kartě zesilovačů. Řídící část má samostatnou kartu, obsahující zejména logiku rozmítání záznějového oscilátoru v souladu s vybraným režimem (ruka se vzpírá napsat programem) a prvky korekce výstupu (balance elektrodových dvojic, fázový posun výstupů). Přepínací tlačítka jsou umístěna na čelním panelu. Indikační část je umístěna na samostatné kartě a odpovídá za řízení osciloskopu a měření proudu, přepínatelné na obě dvojice elektrod. Osciloskop slouží jako orientační indikátor frekvence zázněje a signál indikuje s konstantní amplitudou. Tabulka přižení frekvencí zázněje k zobrazení je vytištěna přímo na přední panel vedle stínítka obrazovky. Intenzitu proudu v dráze měří ručkový miliampérmetr na předním panelu. Rozlišení je 1 mA, škála je kalibrována do 60 mA. Výstup elektrodových dvojic je na předním panelu na modifikovaném konektoru Š-5-15 s ochranným límcem.

Ovládací prvky.
 Obsluha zařízení je soustředěna na čelní panel. Na levé straně je umístěn volič režimu přístroje s tlačítky (Isostat se závislým vybavením) automatických režimů 0-10 Hz, 25-50 Hz, 50-100 Hz, 25-100 Hz a 0-100 Hz a černým tlačítkem voliče manuálního režimu nastavení zázněje. V tomto režimu jsou pak aktivní potenciometry ručního nastavení zázněje (přesný Aripot se škálou, kalibrovanou po 5 Hz) a ruční korekce fáze. Dva následující potenciometry nastavují vyvážení elektrodových dvojic a vlastní intenzitu proudu v dráze. Nad nimi je umístěno stínítko indikačního osciloskopu a měřidlo proudu. Kanál, v němž je proud měřen se volí dvojicí Isostatů pod měřidlem. V pravé části zařízení je umístěna indikační žlutá dioda, síťový vypínač a konektor elektrod.

Proměna přístroje na hračku.
Prosím, pozor - text od tohoto místa dále již není určen pro osoby bez základních znalostí elektrotechniky a pochopení principu, na jakém zařízení funguje. Veškeré opravy a úpravy musí být prováděny tak, aby nebyla porušena dvojitá izolace jednotky jako celku. Popisovaný přístroj NENÍ TENS a jeho výstupem je čistý a tvrdý sinusový průběh až do 50 mA na umělé zátěži 1 kOhm. Nekvalifikovaným použitím přístroje lze poměrně vážně ublížit !
Pořízený přístroj byl, i přes vcelku akceptovatelný vnější vzhled otevřen a vyčištěn. Šasi a plášť nesly stopy po provozu i po používaných ochranných roztocích a reaktivech, úporně odolávající vyšištění vodou i saponáty. Použití rozpouštědel naráželo na nízkou odolnost (pravděpodobně) acetonové barvy potisku panelu. Dobrou volbou se nakonec ukázal louhový čistič skel krbů a sporáků, ředěný 1:1. Práce v rukavicích je podmínkou. Vyčištění pláště proběhlo bez komplikací, demontáž předního panelu představovala hlavolam, vhodný pro zájemce o práci ve vývojové dílně mého penězodárce. V zařízení byla lihovým fixem označena příslušnost desek do konektorů a desky byly vyjmuty. Ze stínění byla vyjmuta i osciloskopická obrazovka, do které se mi příliš nechtělo, ale jejíž okolí, zejména v oblasti anody bylo doslova ucpáno prachem a jakousi nedefinovatelnou organikou. Šasi bylo vyluxováno a očištěno štětcem, uzemněné karty pouze vyluxovány. Na jednotce s vyjmutými kartami byl změřen izolační odpor a velmi pečlivě byl prohlédnut zdroj. Na kartách samotných pobavila směs původních a licenčních integrovaných obvodů Thompson. Isostaty byly pouze prostříknuty čistícím sprejem, na poctivé rozebrání a očištění kluzných pérek po shlédnutí objemu kabeláže nestačila odvaha. Potenciometry jsou převážně drátové, kontrola se omezila na absenci šramotů.
 Přední panel je se subpanelem spojen pěticí distančních podložek, dvěma ze čtyř fixačních šroubů měřidla a dvěma ze čtyř šroubů masky stínítka. Na panelu je uchycen konektor s pevně pájenými vodiči, měřidlo s vodiči na očkách pod matičkami a svítivka v objímce, taktéž s pevně pájenými přívody. Demontáž panelu od šasi byl logický špek, zpětné montování pak hlavolam pro čtyři ruce, dva dlouhé peány a v zubech drženou bodovou baterku. Sejmutí panelu jsem využil pro vylepšení úchylně užitných vlastností přístroje - zdublování výstupu párů na přístrojové zdířky. Vzhledem k tomu, že přístroj má dvojí izolaci je třeba umístění zdířek věnovat mimořádnou pozornost, proto přesné rozměry neuvádím - jsou závislé na použitých zdířkách a místě, kam budou osazeny. Mezi panelem a subpanelem je poměrně málo místa, v podstatě jediné víceméně logické místo je v okolí původního Š konektoru. Zvolil jsem logiku označení, kdy báze zdířky nese barvu páru (černá - červená) a matice zdířky barvu elektrody. To, v kombinaci s dvojbarevnými kabely umožňuje snadno identifikovat oba páry a přiřazení elektrod.
Vzhledem k tomu, že přístroj je ochoten dodat do umělé zátěže (a do živé též) hodně přes 50 mA sinus, rozhodnul jsem se zařadit do každého páru ochranný odpor 2x4k7 v lepším provedení. Každý z odporů je vřazen do přívodu jedné elektrody - vzhledem k nedostatku místa jsou odpory pájeny na vývody oddělovacích transformátorů a překryty smršťovací bužírkou.
Po zkompletování přístroje je bezpodmínečně nutné znovu změřit jeho izolační odpor. Za žádných okolností nelze nahrazovat originální knoflíky potenciometrů jinými, byť sebekrásnějšími.

Závěr.
Tento přístroj není BDSM hračka. Za předpokladu, že velmi dobře znáte princip působení interferenčních proudů a váš partner má jasnou představu o možných rizicích, nic nebráni jeho vyzkoušení v bdsm praxi. Je třeba důrazně upozornit na to, že zařízení je spojeno se sítí a nelze jej používat v místech se zvýšenou vlhkostí, vodivou podlahou nebo v kombinaci s vodivým nábytkem či fixačními pomůckami.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 128 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 128

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin