DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

 Jsou to potřebné pomocné přístroje, které nám usnadní provádění pokusů s elektřinou. Sestavujeme je na dřevěných nebo bakelitových destičkách. Spoje provádíme výhradně spodem a chráníme je přilepeným silnějším papírem. U pohyblivých částí je ložisko zdrojem nepříjemného přechodového odporu. Proto raději připájíme k pohyblivé části kousek kablíku, stočeného do spirálky a jeho konec vedeme k příslušné svorce.


Vypínač s okamžitým dotekem
Dá se ho užít všude, kde vystačíme s chvilkovým spojením, například u zvonku, při pokusech se střídavým proudem a pod. Dotek tvoří hlava šroubu, držícího dřevěný knoflík páčky a hlava šroubu v základním prkénku. Obě hlavy se opilují, aby byl dotek ve větší ploše. Materiálem páčky je polotvrdá mosaz.

vypinaceprepa

Přepínač s trvalými i okamžitými doteky
Konstrukce i zapojení je zřejmé z obrázku.
Oba pevné kontakty jsou upraveny tak, že dovolují kromě trvalého dotyku také chvilkový. Páčka musí být ve svém pohybu omezena dvěma hřebíčky tak, aby se její postraní hrany v krajních polohách nedotýkaly pevných kontaktů. 

 vypinaceprepb

Dvoupólový komutátor
Někdy potřebujeme během pokusu změnit směr přiváděného proudu. K tomu slouží komutátor, jehož funkci poznáváme ze schématu zapojení v obrázku.

vypinaceprepc

Jedna dvojice svorek je přívodní, druhá slouží k odvádění proudu v obou směrech, podle okamžité polohy páček komutátorů. Páky jsou spolu spojeny pohyblivě kouskem fibru, dřeva nebo jiného izolačního materiálu. Prostřední kontakt je upraven tak, aby byl možný spoj s kteroukoli páčkou komutátoru. Jeho okraje jsou mírně ohnuty, aby páčky dobře dosedly na jeho horní plochu.
Pomocná zařízení si doplníme větším počtem kablíků různé délky a různě ukončených. Některé z nich ukončíme otevřenými kabelovými očky, ke drátu připájenými, jiné banánky nebo necháme konce vůbec volné a pouze je proletujeme, aby se nerozplétaly.

vypinaceprepd


 Tormovy poznámky.
Text pochází z roku 1956 a je notně poplatný době a tehdejší technologické bázi. Je nutno zdůraznit, že i přes pro dnešního čtenáře půvabnou archaičnost představovaly texty páně Smržovy solidní základ pro celou jednu generaci budoucích elektrotechniků a radioamatérů. Pokud se rozhodnete některou konstrukci pro vlastní potřebu napodobit, je nutná krajní opatrnost, ani jedna z konstrukcí v této sekci není určena jako bdsm hračka !
Texty pro WEB vzniknuly opisem z původních zdrojů (AR, Radioamatér, Zápisky budoucího elektotechnika), při snaze maximálně zachovat formátování originálu i dobové odchylky z pravopisných norem.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 113 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 113

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara