DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Předmětem testování je souprava samolepících elektrod Conrad, dodávaná jako náhradní komponenta k EMS jednotkám (zde třeba AB Pack). Sada má objednací číslo 84023250 a za bratru 427,- Kč v ní získáte 8 elektrod 80x40 mm a dva propojovací kablíky s extenderem na dvě dvojice elektrod v jednom kanálu. Na přiloženém obrázku je vyfotografována polovina sady. Elektrody jsou středointenzitní, v provedení s průsvitným dlouhodobě lepícím gelem. Propojovací kablík je v medicínské úpravě, vysoce ohebný, s textilní duší. Konektor odpovídá systémům AB pack, tedy jack 2,5 mm. Pro většinu v praxi používaných jednotek bude tedy třeba konektor nahradit tím správným.


 

Elektrody jsou s přívodním kablíkem spojeny krátkým přívodním vodičem se zdířkou, strana od generátoru končí tedy kolíčkem. Jde zjevně o způsob připojení, převzatý ze standardního (víceméně) způsobu připojování elektrod pro snímání potenciálu EKG / EEG. Připojení je vcelku slušné, přechodový odpor nepřesahuje 10 mOhm. Po propojení nejsou dostupné žádné části pod napětím, podmínkou je ovšem řádné zasunutí kolíčku. Spojení není nijak aretováno, tahem se rozpojí. Extender je zalévaný, takže jeho úprava pro jiné schéma zapojení, než extenze do dvou párů není možná. Vodiče v párech nejsou nijak označeny, takže prvním krokem pro vážnější práci bude označení polarity vodičů v párech, jinak se již při prvním připojení subjektu dočká uživatel neočekávaných efektů. Pro označení zcela postačí uzlík, jak je i patrno ze spodní ilustrační fotografie.

Konstrukce elektrody je trojvrstvá - Nosič elektrody je plastový, dobře ohebný a omyvatelný. Přívodní vodič je rozpleten vějířem a překryt kovovou vyrovnávací fólií, kontaktní vrstvu tvoří cca 0.8 mm silná vrstva lepivého elektrovodného gelu. Vlhký gel drží naprosto bezchybně, s vysycháním se přilnavost prudce zhoršuje spolu s přechodovým odporem. V kombinaci s přiměřeným množstvím Sonogelu nebo jiného konduktivu na vodné bázi je ale efekt elektrod vcelku vyhovující. Absolutně nevyhovující jsou tixotropní pasty pro EKG s vodivými pigmenty - je prakticky vyloučeno odstranit zbytky pasty bez poškození lepící vrstvy. Ta naopak vcelku dobře odolává běžně používaným desinfekčním prostředkům, velmi přibližně řečeno, co snese subinka na kůži, neublíží ani elektrodě. Spektrum testovaných desinfekčních prostředků ovšem nebylo nijak rozsáhlé - vodný roztok Chloraminu, Septonex, Septoderm, jódová tinktura, fialový roztok manganistanu draselného a víceměně ze zájmu Novikovova tinktura. Ta intenzivně zabarvuje gelovou vrstvu, kupodivu bez újmy na její vodivosti.

Elektroda je na kůži snášena velmi dobře, testovací přiložení přes noc (v neaktivním stavu) nevedlo k patrnému podráždění ani začervenání. Problém nastal spíše s odstraňováním, neboť vinou vysychání gelu se kontakt s kůží výrazně zlepšil :-) Elektrodu by takto šlo používat i atypickým způsobem. Opakovatelnost použití se jeví jako dobrá, byť ve srovnání s jinými elektrodami nikoliv vynikající - gel vysychá relativně rychle i v průběhu seance.

Elektroda v dodávané velikosti vyhovuje pouze jako sběrač - plocha 32 cm2 se k jinému účelu nehodí. Co ovšem činí elektrodu zajímavou, je možnost vyříznutí potřebného tvaru velmi ostrými nůžkami nebo knejpem. Díky vyrovnávací fólii a vcelku kultivovanému připojení přívodního vodiče lze bez újmy na vodivosti upravit tvar elektrody do nejroztodivnějších variant dle potřeby. Část je patrná na ilustrační fotografii, kde byl jeden sběrač upraven do podoby vějířku a na bradavky jsou přiloženy dvě vysokointenzitní varianty, jedna ve tvaru pásku, druhá v podobě klasického čtverce 15x15 mm. Nástroj pro řezání musí být velmi ostrý, soudržnost gelové vrstvy je neočekávaně vysoká.

Využití extenderu klade poněkud vyšší nároky na používaný zdroj. Běžně používaná jednotka Conrad, jinak v dvojkanálovém režimu spolehlivě a s rezervou vykrývající veškeré (snad s vyjímkou Lotty) možné požadavky s extenderem vyžaduje zcela čerstvé baterie a v dvojkanálovém režimu si sahá na hranice svého vnitřního odporu. 

Resumé
Pro elektropozitivního jedince představují tyto elektrody vcelku příjemný základ pro experimentování. Významným nedostatkem je jednoznačně cena, kterou dobrá konfigurovatelnost a poctivé provedení vyvažují jen stěží. Koupit ? Pokud není cena překážkou, ano.

111-1181-img

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 153 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 153

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin