DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Popisované zařízení je dalším ze série testů atypických hraček. Jde o novou Xdomovu akvizici, nabytou se značnou dávkou štěstí - další prvorepublikový "přístroj pro léčbu fulguračními proudy", tentokráte v kombinaci s "metodou Arsonvalovou", jinými slovy s induktorem. Oproti již popsanému zařízení Profoussovu má jednotkla celou řadu odlišností. Tou první, nejméně příjemnou je horší stupeň zachovalosti zařízení - celá jednotka byla pravděpodobně nejednou opravována s pouze přibližnou znalostí problematiky. Také vybavení jiskřivkami je méně bohaté a některé jiskřivky jsou nefunkční nebo jejich výkon není postačující. Dvě z elektrod jsou naopak doplněny atypickými koncentrátory výboje.
Jednotka vyniká spíše technicistním vzhledem, daným v nemalé míře "profi" vestavbou panelu s elektrickou částí do čtvercového kufříku černé barvy. Úložné prostory kufříku jsou vyloženy modrým sametem, víko je z vnitřní strany čalouněné. Výrobce není zcela zřejmý, pravděpodobně jde o továrnu ETA, návod se bohužel nazachoval. Teslův transformátor (na obrázku v přihrádce zcela vpravo) je spojen pevně se zařízením pogumovaným kabelem, roler induktoru je připojitelný dvojkolíkovou zastrčkou a dobovou opředenou šňůrou. Pro volbu druhu provozu slouží přepínač FARAD/ARSON, zkratující v režimu induktoru primár Teslova transformátoru. Sám přepínač má původní pouze páčku a armaturu, kontakty opravoval zřejmě zručný pionýr :-) Přívodka síťové šňůry je na horním panelu vpravo, její provedení budí nutný děs u každé osoby od osob poučených výše. Protikus raději nedokumentuji :-) Již zmíněný pionýr naštěstí zrušil horní kolík, určený pro provoz na 110 V.  Horní regulátor slouží k nastavení frekvence Wagnerova kladívka (též zjevně rekonstruovaného, tentokráte ovšem se znalostí věci), spodní pak určuje výkon induktoru. Použité řešení zaslouží zmínku - otáčením regulátoru se mění velikost indukční vazby budící a pracovní cívky induktoru. Pro změnu vazby je využit nejjednodušší možný princip - změna vzdálenosti cívek. Pracovní cívka je soustavou pák posouvána po vodicí tyči sem tam .. Do nitra přístroje nahlédnete zde
Výkon přístroje lze označit slovem průměrný - rekonstrukce a stáří zařízení se zřejmě podepsaly. Kondenzátory primární části jsou navíc propojeny velmi atypickým způsobem. Zřejmě i proto některý z původních majitelů přistoupil k úpravám elektrod, do nichž byl zjevně dodatečně vpájen koncentrátor výboje - detail zde. Soubor elektrod navíc zjevně není původní - v sadě jsou nejméně dva průměry patice.
Zmínku si zaslouží elektroda, která není jiskřivkou a mnohé vypovídá o některém z předchozích vlastníků. Jde o kovovou trubku (na obrázku zasazena do Teslova transformátoru), de-facto vytahující hnízdo sekundárního vinutí z ochranného límce.  Tato "jiskřivka" má naopak účinnost více, než postačující, byť k jejímu nasazení na lidi mám určité výhrady. Transformátor je naladěn na relativně nízkou frekvenci a skin efekt výboje se již příliš neprojevuje - výsledný vjem se proto blíží spíše sparkleru, než jiskrové diatermii :-)  

Resumé
Popsaný exemplář je dokladem toho, že mnohá zařízení se ještě dochovala a lze je i pořídit. Je třeba ale věnovat zvýšenou pozornost jejich technickému stavu a zejména pak jejich užití s rozmyslem - u popisované jednotky nebylo bez demontáže možno zjistit použitý princip funkce induktoru. Jako hračka je ovšem jednotka vynikající, při nutném zachování potřebné opatrnosti. 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 130 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 130

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara