DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Recenzi či recenzi se obvykle podrobují předměty, snadno dostupné. Popisované zařízení je proto výjimkou, výjimkou v tom smyslu, že představuje předmět dostupný obtížně - zařízení, známé například z Hrabalových Postřižin jako přístroj pro léčbu fulguračními proudy. Striktně řečeno, Teslův generátor nebo též violet wand dle anglosasské literatury. Popisovaná jednotka je atypická tím, je její stáří dosáhlo mnoha desítek let, jichž se jednotka dožila ve slušném stavu. Exemplář k recenzi laskavě zapůjčil Profouss a sama recenze bude pojednána spíše popisně, neboť možnost nabytí této jednotky přes pult je bez notné dávky štěstí mizivá.


Teoretické minimum pro nezasvěcené - zařízení, podobná popisovanému byla populární zejména v období mezi světovými válkami jak mezi laickou veřejností, tak i mezi částí praktických lékařů. Léčivý účinek byl připisován prohřátí a prokrvení tkáně, vyvolanému působením kombinace vysokého napětí a vysoké frekvence - od toho ustálený a nepřesný pojem fulguračního proudu. Je pravdou, že oba jevy jsou u zařízení přítomny v nemalé míře, ovšem jejich dávkovatelnost a opakovatelnost je dle současných měřítek nulová a valnou část subjektivního dojmu zlepšení zdravotního stavu je třeba přičíst placebo efektu a desinfekčnímu působení čistého ozónu, kterého výbojové trubice produkují nemalé množství.
Z elektrotechnického hlediska představuje jednotka poměrně jednoduché zařízení, složené z přerušovače proudu (obvykle Wagnerovo kladívko) a Teslova transformátoru, tedy vzduchového transformátoru s velkým převodem a otevřeným sekundárním vinutím, pracujícího na své vlastní rezonanční frekvenci a doplněného laděným obvodem. Schéma je zde. Primární vinutí je tvořeno několika závity poměrně tlustého vodiče, sekundár je vinut jednovrstvě na válcovou kostru a je tvořen několika tisíci závitů. Sekundární cívka vlastní kapacitou a indukčností určuje rezonanční kmitočet trafa, primární obvod se do rezonance ladí přidaným kondenzátorem (kvůli nepatrné vlastní kapacitě primárního vinutí). Jako zdroj vf energie slouží přerušovač s kmitajícím kontaktem v roli svérázného jiskřiště :-) Pro zájemce o teorii lze připravit samostatný článek, na tomto místě je namístě spíše varování před neodbornými zásahy do jednotky nebo pokusy o domácí napodobení. Sekundární vf proud má velmi atypické vlastnosti - převládá tepelné působení a na jednotlivých částech jednotky se může objevovat smrtelně nebezpečný potenciál.
Nejviditelnější schopností jednotky je schopnost ionizace vzduchu v plynem plněných nádobách - efekt, používaný u "neónových" trubic. Méně viditelnou, ale o to nepříjemnější schopností je schopnost širokopásmově rušit elektrotechnická zařízení v blízkém okolí :-), to je třeba zohlednit při používání jednotky v husté zástavbě. Prakticky využívané je pak krátkodobé ohřívání ovlivněné tkáně, zejména v povrchových vrstvách. Jako dávkovač a usměrňovač vf energie se pak používají právě již zmíněné plznem plněné nádoby, v daném případě spíše trubice (elektrody, jiskřivky). Světlo, produkované trubicí je současně i velmi slušným indikátorem energetického toku. Podle tvaru trubice, míry zředění plynové náplně a jejího složení lze do jisté míry určit jednak barvu emitovaného světla, jednak výkon trubice, která (de-facto dle poloměru zakřivení příložné části) může energii emitovat ve formě vf pole nebo i jisker různé intenzity.
Jednotka jako bdsm hračka představuje velmi oblíbenou, ale v rukou nepoučených osob velmi zrádnou zábavu. Protože se vf energie absorbuje ve velmi tenké vrstvě tkáně, nejsou často zasahována nervová zakončení pro vjem tepla a hra může končit i dlouhodobějším přehřátím kůže a škáry, v místech s tenčím kožním krytím (typicky třísla) či sliznicí pak i přetrvávajícím bolestivým zcitlivěním. Při hraní je proto třeba mít na paměti, že obvykle spolehlivá indikace intenzity na bříšcích vlastních prstů bude dávat naprosto jiné vjemy při přiložení jiskřivky k bradavce :-) Pozor je třeba dávat i na hojně produkováný ozón, jehož déletrvající vdechování může (přes příjemnou vůni lesního vzduchu po bouřce) vést k ošklivým bolestem hlavy. Obecně ale lze říci, že pozitiva převažují, zejména, jsou-li hrátky provozovány v přítmí, na dobře izolující podlaze a dostatečně opatrně. Z tohoto důvodu jsou některé z přiložených fotografií (v sekci Fotodokumentace, na přání zúčastněných) spíše ilustrující - nebylo snadné skloubit dohromady potřebu zachytit na obrázku výboj, trubici a testerku, to vše ještě tak, aby nešlo poznat, o kterou z testerek se jedná :-)
Recenzované zařízení je umístěno v dobovém draze se tvářícím přepravním kufříku, vystalaném fialovým sametem s pružnými držáky jiskřivek, budicí jednotky a Teslova transformátoru. Ten je s budicí jednotkou spojen novým třížilovým kabelem - původní opředený vodič vzal při restauraci zařízení za své, stejně tak jako síťový přívod. Obě úpravy ovšem zcela jednoznačně bezpečnosti jednotky prospěly, byť bílá barva PVC izolace poněkud ruší dobově věrný dojem. Součástí kompletu je i stodvacetistránkový manuál (fakt, nekecám, zde je kopie jedné stránky), popisující všechny myslitelné aspekty nasazení přístrojku v lékařské praxi a sada jiskřivek pro všechna představitelná i nepředstavitelná použití. Bohužel, Scheideelektroden byly k mání pouze jako volitelné příslušenství a popravdě řečeno, asi bych velmi zvažoval jejich aplikaci, neb mám testerky v podstatě rád :-) Ostatně z celé sady disponibilních jiskřivek má pro bdsm praxi praktické využití pouze několik tvarů, elektrody kupříkladu pro působení na oči či srdce jsou nevhodné tvarem a / nebo výkonem, ať již nepostačujícím, či naopak nadbytečným. Jiskřivky jsou na jednom konci opatřeny zataveným invarovým osazením, kterým se zasouvají do kontaktního hnízda Teslova transformátoru. Ten je vestavěn do bakelitové rukojeti, dobře padnoucí do ruky. Stáří i konstrukční vlastnosti materiálu se ale projevují na jeho elektrické pevnosti, vf energii lze snadno odebírat ze zúženého límce, chránícího kontaktní hnízdo před nechtěným dotykem.
Regulace výkonu jednotky je poměrně primitivní - změnou frekvence Wagnerova kladívka, jehož regulační šroub je protažen a přes masivní čep vyveden na horní stěnu jednotky pod mohutný nastavovací knoflík. Rozsah regulace činí hrubým odhadem 30% výkonu - pokoušel jsem se o kvantitativní změření výkonu absorpčním kroužkem, ale nestabilita přerušovače a špatná opakovatelnost výsledků mne od tohoto snažení rychle odradila. Regulace je vůbec slabým místem zařízení - na kladívku je patrná únava materiálu a po zahřátí se rychlost běhu kladívka stává závislou na poloze jednotky vůči zemi.
Z dostupných elektrod se velmi líbila talířková elektroda, elektroda s kovovým vyrovnavačem pole či disk pro práci na prsu a spirálová elektroda coby ryze estetický prvek. Ocenění získal i skleněný hřeben, jehož nasazení vyvolávalo libé předení. Naopak zcela zavržena byla elektroda s koncentrátorem výboje a "nervový štětec", které by se možná hodily pro penologickou praxi, výslech POW či nekonsensuální aktivity. Jako hezký nápad byl oceněn váleček (plněný neonem, na rozdíl od své nosné trubice) a bíle svítící trubice s argonem a spirálním kovovým vyrovnavačem intenzity pole.
Dojmy - zúčastnění se shodli na závěru, že jde o krásnou hračku. Během testování k žádným excessům nedošlo, objektivním efektem je následná velmi zvýšená citlivost tkáně prsu i bradavky po celý následující den (a v menší míře i den další). Při samotném testování přitom všechny vjemy nepřevyšovaly intenzitou běžné bdsm aktivity, celková doba expozice v sumě všech ověřovaných jiskřivek nepřesáhla (se značnou rezervou) půl hodiny.
Resumé - pokud se naskytne příležitost ke koupi, není třeba váhat. Pozornost je nutno věnovat technickému stavu zařízení, zejména pak Teslova transformátoru a samotných jiskřivek. Při opatrném nasazení pak jednotka může být zdrojem příjemného obohacení bdsm aktivit. Při jejím osvojování je ale třeba postupně ověřit přijatelnou dobu expozice pro jednotlivé jiskřivky, a to v postupných krocích - výsledný efekt nabíhá až v průběhu doby řádu hodin a desítek hodin. Rozhodně bych doporučoval i nastudování dostupné literatury, teoretická stať na dané téma je již ve stadiu zrodu.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 152 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 152

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara