DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Spousta dotazů na “Konrádův přístroj elektrický” mne přiměla k napsání této recenze, nebo spíš testovací zprávy. Omlouvám se proto všem, kteří se mailem dožadovali podrobnějších informací, slíbené podrobnější info následuje v tomto článku.

Obrázkové přílohy:
1. Celkový pohled na přístroj (70 kB)
2. Detail ovládacích prvků (52 kB)
3. Detail výstupů (44 kB)
4. Dodávané elektrody a kabel (25 kB)

Předmětný přístroj dodává Conrad Electronic ve dvou provedeních, lišících se počtem kanálů. Jednokanálový přístroj má typové označení 410S  a stojí 2599,-Kč, výrazně vyšší poměr ceny a užitné hodnoty má ale přístroj 804S s  cenou vcelku lidových 3199,- Kč. Rozměr obou přístrojů je 155 x 60 x 30 mm, hmotnost jsem nezjišťoval kvůli své přirozené lenosti, nijak významně ale nepřevyšuje hmotnost TV dálkového ovládání, jemuž se celé zařízení vzhledem docela podobá a funkcí jej leckdy slušně nahrazuje. Přístroje jsou napájeny destičkovou devítivoltovou baterií, pokud možno lepšího provedení (alkalickou nebo dobíjecí pro vyšší proudy). Popisovat dále budu dvojkanálový přístroj, s výhradou počtu kanálů platí takřka vše řečené i pro levnější versi.

Zařízení je dodáváno v poměrně ohavné kartonové krabičce, obsahující stroječek, dva elektrodové kabely s atypickými zástrčkami, čtyři ploché elektrody 20x25 mm z vodivé silikonové pryže a pružné pásky se suchými zipy pro základní fixaci elektrod. Přiložena je dokumentace nevalné kvality a ne zcela odpovídající schéma. To vše je důvodem k nalezení lepšího pouzdra v domácích zdrojích, nebo navštívení XDOMova doupěte a dohoda o zhotovení futrálu, lépe odpovídající postavení Pána. Při zhotovení pouzdra je potřeba přemýšlet i o budoucnosti, kdy počet elektrod k přenášení vzroste.

Zřízení je ploché, ovlácí prvky jsou zapuštěny do horní stěny tak, že jejich vroubkované boky vystupují nepatrně z bočních stěn a dají se ovládat palcem. To je u dvojkanálu poněkud neohrabané, ale je možné zvyknout si. Potenciometry regulace intenzity jsou spřaženy s vypínačem napájení příslušného kanálu, vždy je tedy třeba začínat z nuly. Regulátor frekvence je hodně nelineární, při čerstvých bateriích je rozsah frekvence od 0,1 Hz do 136 Hz, poctivě změřených čítačem. Indikaci chodu obstarávají žluté LED, blikající s frekvencí svého kanálu. Na stěně, bližší k uživateli (na té správné straně drátu, na opačné je užívající si) jsou umístěny konektory pro připojení elektrod. Konektor hodně připomíná miniaturizovanou zásuvku napájení pro holicí strojek a u technika rozhodně nebudí důvěru. Konstrukce konektoru takřka vylučuje sehnání protikusu nebo zhotovení jeho náhrady.

Přiístroj podle dokumentace dává 75 V, uveden ovšem není způsob měření. Ke slovu tedy přišel osciloskop a náhradní zátěž 500 Ohm pro opakování podmínek měření. S novou baterií je výstupní napětí 95 V špička-špička na 50 Hz. Průběh výstupního napětí je ale silně závislý na frekvenci výstupních pulsů a cvičí od 52 do 107 V, desetinná místa se mi odečítat nechtělo a vytahovat paměťový osciloskop taky ne. Na výstupu je tvar, který by šel celkem dobře nazvat impuls s vysokým podílem vyšších harmonických, jeho tvar se navíc hodně mění s frekvencí. Do (téměř) zkratu o velikosti 0,1 Ohm je zařízení ochotno vecpat 48 mA. Ve schématu sice není výstupní ochranný odpor namalován, ale jeho existence je velmi pravděpodobná a odpor sám bude prvním kandidátem při doplňování přístroje o tlačítko booster.

Dodané elektrody představují ve třídě plochých elektrod slušný průměr, připojovací kablík je ale mimo jakoukoliv kritiku. Pro uvažované nasazení je jednoznačně příliš tenký, navíc s atypickým konektorem na straně přístroje. Zástrčka je zastříknuta někde v Číně a o přechodce zřejmě šikmooký inženýr nečetl, o hranu zástrčky se kablík láme. Řešením jsou přístrojové zdířky, nejlépe lepší šroubovací na přední (tedy k užívajícímu si přivrácené) stěně. Bude popsáno dále. Elektrody mají přiměřenou plochu a dobré rozložení vodivosti, s přiměřeným přítlakem fungují i bez elektrodové pasty velmi uspokojivě. Nemají ale držátka, takže při aplikaci je třeba jistá pozornost a / nebo odolnost aplikujícího. Pokud chce slasti procházejícího proudu sdílet spolu s objektem, jsou ale tyto elektrody nenahraditelné.

Uvnitř přístroj poněkud připomíná dílo zručného amatéra, nicméně konstrukce je dostatečně robustní a vzdušná, skýtající rozličné možnosti pro budoucí modernizaci. Pouze potenciometry patří do nižší třídy a o jejich životnosti lze mít oprávněné pochybnosti. Vzhledem k řešení plochých ovládacích knoflíků s čtvercovým trnem nebude zřejmě záměna triviální záležitostí.

Klady zařízení.

Přístrojek je jednoznačně určen jako první zařízení málo zběhlého uživatele a jako takový je bez chyb. Nemá nebezpečný výstup a ani při značném úsilí se s ním nedá výrazněji ublížit (pokud nehodnotíme možnost otloukání krabičky o oběť). Konstrukce připojovacích míst pro elektrody takřka vylučuje připojení jiných, než dodaných elektrod. Potěší i cena, která je ve srovnání třeba s výrobky Paradise E.S. třetinová.

Zápory zařízení

jsou inverzí jeho kladů. Pro odolnější uživatele je přístroj nevýkonný, neohrabaný a nekonfigurovatelný. Asi každý, jen trochu manuálně zběhlejší jedinec si doplní lepší zdířky pro připojování výbavy nebo zesilovacího stupně. S klesajícím napětím baterie výkon stroječku klesá, doba provozu se pohybuje kolem deseti hodin čistého času. Při zkoušení se proto velmi osvědčily dobíjecí články.

Resumé.

Koupit či nekoupit ? Pokud ještě nejste zcela rozhodnuti, zda je elektřina pro vás to pravé ořechové, pak rozhodně koupit. Přístrojek nabízí dobrou bázi, na které jde dál stavět ať cestou úprav konstrukce (v případě zájmu některé popíšu), nebo cestou přídavných zařízení. Krabička se vejde do kapsy pro případ neplánovaného nasazení, třeba v klubu MayDay :-) Nejde o zařízení pro otrlé praktiky, pracující se shockery nebo s technologií violet-wand.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 211 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 211

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara