DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Ahoj, protože se mi sešlo několik reakcí na dříve nadhozené téma "Využití PC v ES/ET", zkusím zde popsat nejaké zkušenosti, snad se budou hodit.

PRVNÍ VAROVÁNÍ: Nedělejte to. Tyhle věci můžou být OPRAVDU nebezpečné. Většina použitých zařízení je připojena k elektrické síti a jakákoli porucha či neopatrnost se můžou ošklivě vymstít. Jste-li si jisti kvalitou svého vybavení a máte-li nějaké zkušenosti s tím, co může elektřina s lidským tělěm napáchat, můžete číst dál.

Hardware : ========

Dobrý zesilovač od dobrého výrobce: Tu kvalitu zesilovače zdůrazňuji ne kvůli lepším výkonům či čistotě signálu, ale proto, že na kvalitě zesilovače přímo závisí zdraví osoby, se kterou se do těchto experimentů pouštíte. Jeho vnitřní zpracování a zapojení je důležité i z dalších důvodů - jednak může předejít zničení zařízení při neopatrné manipulaci (dobré zesilovače mají ochranu proti přetížení a zkratu, kterému se není vždy jednoduché vyhnout), dále pak potřebujete znát zapojení výstupních svorek (o tom dále), nejdůležitější je ale vaše bezpečnost, přímo uměrná kvalitě použitého transformátoru. Bezpečnější alternativou může být nějaké bateriové kytarové kombo, které je však pro většinu z nás velmi těžko dostupné. Nezanedbatelnou výhodou je potom mobilita celého zařízení a dostupnost i v polních podmínkách. Důležitým aspektem je výstupní zapojení zesilovače. Levnější typy mají jeden pól výstupních kanálů společný, takže pro naše potřeby získáváte tři použitelné elektrody, kdy je jedna z nich společná pro druhé dvě. S tím je nutno počítat, neboť proudová hustota u této elektrody je potom dvojnásobná, takže pokud nepoužijete elektrodu s dostatečnou plochou, může dojít k popálení... a vůbec, Torm to kdesi docela dobře popsal, co se může stát. Druhou variantou jsou pak zesilovače se zcela oddělenými výstupy, kde získáme dva nezávislé páry elektrod. To je ideální případ. Jak jste na tom u vašeho zesilovače zjistíte snadno pomocí ohmmetru nebo pípátka, kdy si proměříte spojení mezi výstupy levého a pravého kanálu. Dalším faktorem je výstupní výkon zesilovače. V mém případě se jednalo o relativně slabý NAD-310 s výkonem 20W na kanál při zátěži 8 Ohmů a dynamickým výkonem 80W při zátěži 2 Ohmy (tento výkon nás ale v podstatě nezajímá). Při našich hrátkách byl zesilovač vytočen tak na cca 3/4 výkonu, takže počítejte s tím, že potřebujete alespoň 15W. Na druhou stranu tohle nejsou nijak závratná čísla, pokud to nezkoušíte s minivěžičkou z tržiště, tak byste neměli mít potíže. PC nebo notebook se zvukovou kartou: U PC není příliš moc co vymýšlet, tam je kvalita mnohem hůře ověřitelná. Na druhou stranu notebook už není tak nedostupná záležitost, bezpečnost je potom mnohem vyšší, možnosti použití širší a zážitky hlubší :-) Nutno dodat, že pravděpodobnost ohrožení vašeho zdraví důsledkem poruchy síťového zdroje ve vašem počítači není vysoká.

Software: =======

Software potřebujeme dvojí - pro výrobu vhodných zvukových samplů a následně pro jejich přehrávání. Ačkoliv editory umožňují samozřejmě i přehrávání, náš přehrávač musí mít dost specifické funkce, takže si zaslouží být samostatným programem.
Výroba samplů: V podstatě jakýkoli program, ve kterém jste schopni vygenerovat wav soubory. V mém případě to byl CoolEdit (vynikající záležitost, když uz tu mám dělat reklamu), ale určite se najdou i jiné, pravděpodobně i zdarma. Pátrejte, pátrejte..
Přehrávání : Představivosti se meze nekladou, použít se dá téměř všechno, co je schopno daný sampl přehrát. Doporučit mohu StereoStim, který i přes jisté mouchy je již pro daný účel připraven - samply můžete řadit za sebe s proměnnou délkou a hlasitostí, což je docela zajímavá věc. Na druhou stranu bych pak uvítal některé lepší vlastnosti, které se objevily jako potřebné - oddělené ovládání hlasitosti levého a pravého kanálu, ideálně pomocí klávenice (myš fakt neni úplně vhodná, když potřebujete zasáhnout rychle). Panic (mute) klavesu - vypnutí signálu. Asi bych ještě na něco přišel, ale to bych si to musel potom asi napsat sám a na to jsem krome nedostatku schopností příliš líný :-)) Torm zjistil, že StereoStim již není na netu dostupný, tak doplňuji - dalšími programy pro tyto účely stvořenými jsou Phaser a Stimulus, na konci článku jsou linky. Pokud mé informace nejsou zrovna aktuální, omlouvám se, můj protějšek k těmto hrátkám je kvůli těhotenství a následnému mateřství mimo provoz a žádná jiná se zatím nepřihlásila, takže jsem poslední rok příliš nesledoval vývoj :-)
Smyčky : Pro základní představu lze na internetu najít docela slušnou zásobu. Nejvíc jich měl již v základním balíku StereoStim, ty kdyžtak mohu poskytnout. Tyto samply jsou dobré k tomu, abyste si ozkoušeli různé vlastnosti a frekvenční a dynamické parametry, jaké vás zajímají. Poté je již krok k tomu, abyste začali smyčky sami kombinovat a tvořit. Experimentujte. V archivu najdete Tormův článek, kde pojednává o účincích různých frekvencí.

Ready? Go! ========

Takže máte-li připraveny potřebné ingredience do naší pikantní polévky, zde jsou ještě poslední instrukce před začátkem vaření : Prokabelujte vše podle své libosti tak, aby to fungovalo. Můžete-li přehrát zvuky z počítače na věži, máte vyhráno, s tím vám radit nebudu. Potom odpojte kabely z reproduktorů a přidělejte na ně elektrody, které vám připadají vhodné. Nezapomeňte na poměrně vysoký výkon a tím i relativně velké proudy, které musí elektroda úspěšně přenést na tělo, rozhodně zapomeňte na tenké drátky a cokoli bez dostatečně velké kontaktní plochy. Nejdřive také připojte nějakou méně citlivou zónu jako třeba předloktí, ať můžete celou soustavu správně nastavit. Doporučuji začít se zesilovačem zcela staženým a výstupem z PC naopak vybuzeným naplno. Spusťte nejakou smyčku s konstantním brumem okolo 100Hz. Na zesilovači pomalu přidávejte a nastavte hranici, která vám vyhovuje. Od této chvíle již na zesilovač nesahejte, snažte se další aktivity regulovat jen pomocí ovládání výstupu na počítači.
No a na závěr ještě jednou o bezpečnosti - nejdříve si to všechno zkuste na sobě. Jestli vám přijde pod úroveň dominantovu zkusit si, co vlastně své subince chcete provádět, pak na to raději rychle zapomeňte. U těchto věcí je nutné základní povědomí o tom, co deláte a co to s vámi může udělat. Navíc se zde bavíme o dynamických záležitostech, které si s běžnými TENS nevyzkoušíte. Velký zesilovač dokáže i pořádně "kopnout", sice vas to nezabije, ale můžete se dostat do situace, ze s překvapením zjistíte, jak rychle jste schopni ty dráty ze sebe servat. Na nějaké hledání myši a čudlíku na obrazovce fakt není čas. Takze znovu - vyzkoušejte si to sami na sobě, připravte si samply, zjistěte hlasitosti (pozor na skoky hlasitosti mezi jednotlivými samply, každý může a nejspíše i je vygenerován se zcela jinou hlasitostí), proměřte svá zařízení a pak teprve můžete zkusit experimentovat s někým jiným.

Na závěr výzva : mám v hlavě představu jednoduchého zařízení - bateriový zesilovač s limiterem a panic buttonem, odděleným ovládaním hlasitostí obou kanálů a zdířkovým vstupem. Doplněno notebookem nebo třeba MP3 discmanem... ideální věc pro bezpečné výjezdy a hraní si téměř kdekoli.

Nechcete se toho někdo se mnou ujmout?

Nic si neudělejte a mějte se hezky.

Linky:
Stimulus (přehrávač v Javě, nezkoušel jsem) - http://taf.gmxhome.de/
Phaser (další přehrávač, shareware) http://go.to/phaser
nějaké další informace k Phaseru http://members.tripod.com/~allan_sydvall/
Strýček Abdul http://www.uncleabdul.com/
zajímavé linky, soubory ke stažení http://internettrash.com/users/marc405/links.htm

Pokud se vám nepovede nic najít, což osobně pokládám za téměř nemožné, tak mi zkuste napsat, nějaké soubory by se třeba na Elefernu daly vysdílet.. naštěstí to není nic velkého.

Woland (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Tormův přípodotek - Ohledně vysdílení - na novém hostingu nám již funguje anonymní FTP server, takže sdílení je možné a vcelku bezproblémové, nějaké místo na disku taky je. Možná je dobrým nápadem download sekce pro členy klubu :-) Popřemýšlejte, nápady uvítám v Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo se obraťte přímo naTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 114 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 114

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin