DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Ahoj,

protoze se mi seslo nekolik reakci na nadhozene tema "Vyuziti PC v ES/ET", zkusim zde popsat nejake zkusenosti, snad se budou hodit.

PRVNI VAROVANI: Nedelejte to. Tyhle veci muzou byt OPRAVDU nebezpecne. Vetsina pouzitych zarizeni je pripojena k elektricke siti a jakakoli porucha ci neopatrnost se muze osklive vymstit.

No ale jestli opravdu chcete...

Hardware : PC se zvukovou kartou, dobry zesilovac od dobreho vyrobce. Ta kvalita zesilovace je zde dulezita ne snad pro lepsi vykony, ale pro dulezitou kvalitu zpracovani a vnitrniho zapojeni zesilovace. Jednak muze predejit zniceni zarizeni pri neopatrne manipulaci (dobre zesilovace maji ochranu proti pretizeni a mohou pracovat i do zkratu), ale hlavne pro vasi bezpecnost, kdy kvalita transformatoru a zpracovani je tim, na cem zavisi vase zdravi a zivoty. Alternativou muze byt nejake bateriove kytarove kombo, ktere je samozrejme mnohem
bezpecnejsi, ale i mnohem mene dostupne pro vetsinu z nas. Vyhodou je potom mobilita celeho zarizeni i do polnich podminek.

Dulezitym aspektem je vystupni zapojeni zesilovace. Levnejsi typy maji spolecny jeden pol vystupnich kanalu, takze jedna elektroda je spolecna pro druhe dve. S tim
je nutno pocitat, proudova hustota u teto elektrody je dvojnasobna a ... a vubec, Torm to kdesi docela dobre popsal, co se muze stat. Ten zesik promerte a dotycny spolecny pol pouzijte jako sberac. S timhle zapojenim neporadim, protoze nemam.

Druhou variantou jsou zesilovace s oddelenymi vystupy, kde ziskavame dva nezavisle pary elektrod. To je idealni pripad.

U PC neni prilis moc co vymyslet, tam je kvalita mnohem hure overitelna. Na druhou stranu notebook uz neni tak nedostupna zalezitost, bezpecnost je potom mnohem vyssi, moznosti pouziti sirsi a zazitky hlubsi :-)

--------
Software: potrebujeme dvoji software - pro vyrobu vhodnych zvukovych samplu a nasledne pro jejich prehravani.

Vyroba
: cokoli, v cem jste schopni vygenerovat wav soubory. V mem pripade to byl CoolEdit (vynikaji zalezitost, kdyz uz tu mam delat reklamu), ale urcite se najdou i
jine, pravdepodobne i zdarma. Pokud nic nesezenete, nejake sikovne soubory se daji najit i na webu.

Prehravani
: predstavivosti se meze nekladou, proste vsechno, co je schopno dany sampl prehrat. Doporucit mohu StereoStim, ktery i pres jiste mouchy je jiz pro dany
ucel pripraven - samply muzete radit za sebe s promennou delkou a hlasitosti, coz je docela zajimava vec. Na druhou stranu bych pak uvital nektere lepsi vlastnosti, ktere se objevily jako potrebne - oddelene ovladani hlasitosti leveho a praveho kanalu, idealne pomoci klavenice (mys fakt neni uplne vhodna, kdyz potrebujete rychle zasahnout). Panic klavesu - vypnuti signalu. Asi bych jeste na neco prisel, ale to bych si to musel napsat sam a na to jsem krome nedostatku schopnosti asi jeste i prilis liny :-))
--------

Smycky : experimentujte. V archivu najdete Tormuv clanek, kde se pojednava o ucinku ruznych frekvenci. StereoStim ma na svem webu take nejaky balik zakladnich smycek, se kterymi si lze pohrat a ucinit si predstavu.

No a na zaver jeste jednou o bezpecnosti - nejdriv si to zkuste na sobe. Jestli vam prijde pod uroven dominantovu zkusit si, co vlastne sve subince chcete provadet, pak
na to radeji rychle zapomente. Tyhle veci nejsou pro amatery, je nutne zakladni povedomi o tom, co delate a co to s vami muze udelat. Navic se zde bavime o dynamickych zalezitostech, ktere si s beznymi TENS nevyzkousite. Velky zesilovac dokaze i poradne "kopnout", sice vas to nezabije, ale muzete se rychle dostat do situace, ze s prekvapenim zjistite, jak rychle jste schopni ty draty ze sebe servat. Na nejake hledani mysi a cudliku na obrazovce fakt neni cas. Takze znovu - vyzkousejte si to sami na sobe, pripravte si samply, zjistete hlasitosti (pozor na skoky hlasitosti mezi jednostlivymi samply, kazdy muze byt vygenerovan zcela jinak), promerte sva zarizeni a pak teprve muzete zkusit  experimentovat s nekym jinym.

Na zaver vyzva : mam v hlave predstavu jednoducheho zarizeni - bateriovy zesilovac s limiterem a panic buttonem, oddelenym ovladanim hlasitosti obou kanalu a zdirkovym
vstupem. Doplneno notebookem nebo treba MP3 discmanem... idealni vec pro bezpecne vyjezdy a hrani si temer kdekoli. Nechcete se toho nekdo se mnou ujmout?

Nic si neudelejte a mejte se hezky,

ST_GRN.GIF (843 bytes) Woland (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
)

Tormův přípodotek  - CoolEdit se v nové verzi bezplatně shání obtížně, firmu Syntrilium z naprosto nepochopitelných důvodů sežralo Adobe :-) Limitované demo jde stáhnout zde. Stereostim.com je již delší dobu mimo provoz (proto ji nelinkuji), ale leccos se dá najít i u strýčka Abdula :-)

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 292 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 292

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara