DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Přiložené schéma je zaoceánského původu čemuž odpovídá i americký způsob kreslení součástek. Odpory jsou kresleny klikatou čárou, elektrolytické kondenzátory mají kladný pól do obloučku a použita je jediná tloušťka čáry. Jde o rozšíření předchozího TENSu o možnost regulace koeficientu zaplnění signálu. Potřebné potencimetry jsou ale ve schématu nahrazeny pevnými odporovými děliči.

UPOZORNĚNÍ
Do stavby přístroje by se měly pouštět pouze osoby s jistou netrivální zkušeností se stavbou elektronických zařízení.

Princip činnosti.
Zapojení je tvořeno dvojicí časovačů 555, druhý je spouštěn prvním, výsledné zapojení umožňuje samostané nastevení délky pulsu i doby mezi pulsy, v konečném důsledku má tedy zařízení regulovatelný koeficient zaplnění. Výstup je tvořen koncovým stupňem jenoduššího TENSU.

Konstrukce.
Součástky pořídíte za částku, menší než 400,- Kč třeba v GM Electronic . Vhodný transformátor lze najít v katalogu, celkem vhodný (i rozměrově) je i zastříknutý transformátor 220/24 V, používaný v průmyslových stavebnicích k napájení indikačních kontrolek. Odpory vyhoví miniaturní, elektrolyty jaké seženete. Chlazení tranzistorů není nutné. Tranzistor 2N4123 nahradíte libovolným NPN typem s Ic alespoň 100 mA. Časovače lze použít v libovolném provedení, které vyhovuje vašim zkušenostem s pájením. Pro připojení elektrod lze osadit zdířky nebo profesionálněji vypadající konektor s rozlišením polarity. Zdířky ovšem umožňují lepší použití stávající kabeláže. Dvojice odporů R1/R2 a R3/R4 doporučuji nahradit lineárními potenciometry 1M s hřídelí, vyvedenou na panel přístroje. Podle požadovaného rozsahu regulace lze předřadit odpory cca 1M2 a M1.

Napájení.
Pro tento TENS je možno použít suché články do 9V. Budete-li experimentovat s transformátory s jiným převodovým poměrem, lze _VELMI_ opatrně použít i jiné zdroje (např. autobaterii), _NIKDY_ však ne zdroj, napájený ze sítě.

Elektrody.
Zařízení tohoto druhu se konstruují většinou jako kapesní či přenosná - tomu by měly odpovídat i elektrody. V triviálním případě postačí dvojice krokosvorek - vyrábějí se v nepřeberné škále tvarů, s různě silným pérem a různě ostré. Zařízení dobře pracuje i s plochou protielektrodou a hrotem či s vkladatelnými bipolárními elektrodami.

Použitelnost.
Popsaná konstrukce je určena pro první experimenty s ES/ET. Dobře se hodí pro experimentování s poměrem pulsu signál/nula. Nehodí se příliš pro delší dráhy. I při těchto jednodušších pokusech je ale nutno zachovávat všechny zásady bezpečnosti a vyhýbat se oblasti srdečního svalu a hlavě!

tens-b

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 107 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 107

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin