DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Přiložené schéma je zaoceánského původu čemuž odpovídá i americký způsob kreslení součástek. Odpory jsou kresleny klikatou čárou, elektrolytické kondenzátory mají kladný pól do obloučku a použita je jediná tloušťka čáry.

UPOZORNĚNÍ
Do stavby přístroje by se měly pouštět pouze osoby s jistou netrivální zkušeností se stavbou elektronických zařízení.

Princip činnosti.
Předložené zapojení je asi to nejtriviálnější, co lze v dané oblasti najít - časovač 555 v takřka katalogovém zapojení, transformátorek, potenciometr a pár součástek bratru do tří stovek. Vzhledem k předchozímu odstavci lze od popisu funkce zcela jistě upustit :-) Podotýkám, že zařízení pracuje s pevnou frekvencí.

Konstrukce.
Součástky pořídíte za částku, menší než 300,- Kč třeba v KTE . Použitý transformátor může v našich podmínkách představovat jistý problém - v původní konstrukci jde zřejmě o malé dvanáctivoltové trafo, určené pro americkou síť. Celkem vhodný (i rozměrově) je zastříknutý transformátor 220/24 V, používaný v průmyslových stavebnicích k napájení indikačních kontrolek. Odpory vyhoví miniaturní, elektrolyty jaké seženete. Chlazení tranzistoru není nutné. Časovač lze použít v libovolném provedení, které vyhovuje vašim zkušenostem s pájením. Pro připojení elektrod lze osadit zdířky nebo profesionálněji vypadající konektor s rozlišením polarity. Zdířky ovšem umožňují lepší použití stávající kabeláže.

Napájení.
Pro tento TENS je možno použít suché články do 9V. Budete-li experimentovat s transformátory s jiným převodovým poměrem, lze _VELMI_ opatrně použít i jiné zdroje (např. autobaterii), _NIKDY_ však ne zdroj, napájený ze sítě.

Elektrody.
Zařízení tohoto druhu se konstruují většinou jako kapesní či přenosná - tomu by měly odpovídat i elektrody. V triviálním případě postačí dvojice krokosvorek - vyrábějí se v nepřeberné škále tvarů, s různě silným pérem a různě ostré. Zařízení dobře pracuje i s plochou protielektrodou a hrotem či s vkladatelnými bipolárními elektrodami.

Použitelnost.
Popsaná konstrukce je určena pro první experimenty s ES/ET. Nehodí se pro delší dráhy ani sofistikovanější experimenty se subjektem. I při těchto jednodušších pokusech je ale nutno zachovávat všechny zásady bezpečnosti a vyhýbat se oblasti srdečního svalu a hlavě!

tens-a

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 92 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 92

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara