DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Royo Jeho tvorba odkazuje především k literární fantasy. Začínal komiksy, má za sebou řadu ilustrací a samostatných pláten, která již měla úspěch na mnoha výstavách. V dnešní době je znám téměř po celém světě. Přesto mne oslovil a mám potřebu se o něm zmínit v našich „užších“ kruzích.

Tohoto malíře jsem si poprvé všimla v Opletalově ulici v jednom rámařství, kde vystavovali některé jeho obrazy, což mě překvapilo. Byly na nich sice krásné ženy, ale jaksi „podivně“ trpěly, oděné v kovové obojky nebo v tetování s kovovými ozdobami vetknutými přímo do kůže.
Z toho usuzuji buď na to, že Royo je natolik chtěným uznávaným umělcem, že není podstatné, co na plátně je a nebo na to, že se majiteli líbí podobné věci jako nám.
Co však vede Roye k vytvoření takových obrazů nemám odvahu rozebírat. Royo je skutečný umělec. A Ti žijí tak či onak mezi značně benevolentními hranicemi světa fantazie. A do takového světa se vejde mnoho.

Jeho emoce vidím koncentrovány ve výrazu očí, propracované mimice obličeje a póze těla. Krásného, dokonalého těla. Svým stylem bych jej přirovnala k Muchovi (rozevláté šatstvo a velmi ladné pohyby, linie křivek) (Royo-.3.jpg) stejně jako má mnoho společného s Mánesem či Alšem. Figury mají grácii, jejich vzhled je s trochou nadsázky božský. Nálada a prostředí kolem osob jsou mystické a tajemné až hororové. (Royo_7.jpg) Apokalypsa, znovuzrození, počátek…
Obrazy prošpikované náladou. Některé postavy sice připomínají Xenu či Highlandera, ale výsledný efekt to nijak nesnižuje.
Chcete-li uklidnit pohled vytřeštěných očí například z Farrelovýcb kreseb, pak je Royo to pravé. Bolest se povznáší v obláčcích smyslnosti a slzy dostávají lyrickou náladu. (Royo_23.jpg)

Royův největší dar cítím v jeho schopnosti vystihnout sílu a energii člověka. (Royo_16.jpg) Ať už v jeho dominanci a rivalitě, tak v submisivitě, její křehkosti (Royo_8.jpg) i odolnosti (Royo_19.jpg) zároveň. Žena ve spárech netvora, žena pod tíhou okovů neumírá, ale budí se. Síla trhá, slabost zaceluje. Obojí aktivně pracuje. Dobro není zlem a zlo není dobrem. Po hlubším zamyšlení nad jeho díly jsem vnímala už jen sílu lidského bytí. Není submise, není dominace, není bolest. Kdo je démonem? Roztoužená nevinnost a nebo rozechvělý chtíč? (Royo_1.jpg) Jen bytí. Tedy, zdůrazňuji, bytí, ne bití.:)

Jeho obrazy nepovažuji v žádném případě za eroticky prvoplánovité. Sex stylizuje spíše do náznáků, symbolů, ale o to dráždivějších. (Royo_2.jpg ; Royo_17.jpg) Na druhou stranu, s dekoracemi si dává velmi záležet. Obojky, řetězy, rozervané oblečení, stopy krve, slzy, rozmazané stíny, tetování a piercing, záhyby látky nebo vlasy, to všechno je velmi působivé. Některé obrazy zachycují jen lyriku výrazu a některé jsou jako okno do dlouhého příběhu. (Royo_13.jpg ; Royo_12.jpg)

Z jeho obrazů je nejvíce patrná velmi dobře výrazově vyjádřená bezmoc. (Royo_21.jpg) Ženy, které maluje jsou smyslné, oddané svým prožitkům.(Royo_3.jpg) Oddané bezmoci i bolesti. Ale netrpí. A nikdy nemají bezduchý výraz. Ony jsou.

Výraz, nálada, s lehkostí propracované detaily, to všechno dohromady je jeden úžasný zážitek vyvolávající emoce a touhy. (Royo_22.jpg)
V Royovi hledejte smyslnou inspiraci, nikoliv návody na chod mučících nástrojů či provedení bondage. Zapalte si svíčky, zážitek začíná…

http://www.luisroyo.com/
http://www.galerie.dracodex.com/royo/royo.htm

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 138 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 138

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara