DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

(Od naší jihomoravské dopisovatelky)  

Ve dnech 7. až 9. dubna proběhl v malebném jihomoravském městečku Brün letošní ročník mechanizátorského aktivu, zaměřeného tentokrát na roli malé mechanizace v plnění závěrů 24. sjezdu. Dále již má slovo naše jihomoravská dopisovatelka, členka sdružené komplexně mechanizační brigády, nesoucí jméno N.I.Jabločkova Elektrodermo a místopředsedkyně Krajské rady soutěže technické tvořivosti mládeže Anna Potemníková.  

 

Letošní mechanizátorský aktiv proběhnul zcela v duchu naplňování zásad, stanovených 24. sjezdem v oblasti uskutečnění naplňování zajištění potřeb zemědělství a zásobování obyvatelstva stále rostoucí kvalitou potravin, zemědělské produkce a v neposlední řadě i pokrytí požadavků vybavení domácností technikou a prostředky malé mechanizace. Aktiv se uskutečnil pod záštitou a metodickým vedením spřátelené družební organizace z kolchozu Doupětovka, rozkládajícího se v centru úrodné oblasti sovětských Pavlovic, vedené sympatickým a věčně mladým zasloužilým předsedou tamní mládežnické organizace Voloďou Vakověnkem a probíhal souběžně v ubytovně, závodní jídelně, rudém koutku a na polích STS *), nesoucí hrdé jméno velkého a pokrokového myslitele Tomáše Štemsoviče Eliota. Bohaté složení mechanizátorského kolektivu, dokumentující stále rostoucí sepětí pracujících, dělníků a pracující inteligence s lidem i lidmi doplnili i někteří zahraniční hosté, zejména pak delegace FDJ **) z Německé demokratycké republiky v čele s vedoucím Tymurem Elefernychem, předsedou Drážďanské Rady pro vědeckotechnologický rozvoj mládeže a studentstva cestou donucení, aktivistkou Hnutí německé mládeže za zvýšení vodivosti polovodičů v průmyslu Froneme Patsche Wikunyovou a předsedkyní Hnutí křesťanských dívek za pevnější světový mír Pacem nuclearis Noireth Dean-Reedovou. Za pozornost stojí též bohaté a ideologicky zcela bezchybné zastoupení strojních a traktorových stanic z celé naší vlasti (rozsáhlou delegaci v čele se soudruhem Kocourkem a soudružkou Potvornou vyslala například STS Chvojkovice - Brod), vynálezců, zlepšovatelů (jmenujme například Viktora Krossčenka, vynálezce a neúnavného propagátora přísavných lůžek) a dalších soudruhů a soudružek, zabývajících se kromě vynálezectví a zlepšovatelství i plněním služebních úkolů v řadách technické inteligence ať již v uniformě, nebo v civilu. Zemědělské vynálezce a zlepšovatele se dostavil podpořit i zástupce AZNP ***) Mladá Boleslav soudruh inženýr Milkov, sepětí vědy a praxe bohužel nemohl prodemonstrovat soudruh akademik Pavel Alderounský z VÚKDS ****), jehož vynález strojní dojičky je nyní zkoumán v pověřených institucích a sám soudruh akademik se nachází na dlouhodobém studijním pobytu na stavbě železničního mostu v Braníku, kde aktivně zkoumá možnosti zapojení pracující inteligence do procesu budování socialistické vlasti. 
V rámci mechanizátorského aktivu byly předvedeny a soudružské kritice podrobeny mnohé zajímavé plody úsilí racionalizátorských kolektivů - zlepšovatelé z Popic na Hustopečsku přivezli a v praxi předvedli motorový řemínkový stimulátor s výměnnými hlavicemi, jehož zvláštností je, mimo jiné i využití druhotných surovin - odpadů z nově vznikajícího odvětví strojního zpracování dat a výpočetních stanic, snižující nežádoucí závislost naší ekonomiky na devizových dovozech a dále přispívající k zesoběstačnění ekonomik zemí Varšavské smlouvy. Stimulátor zaujal zejména družební delegaci z NDR. Konstrukce dosud, pravda, není prosta nedostatků, neboť během jejího testování bylo soudružkou Wikunyovou zjištěno, že řemínkové pracovní nástavce ve spojení s vysokými otáčkami motoru z produkce národního podniku Narex vyvolávají vznik intenzivního elektrostatického náboje, nutícího obsluhu pracovat v izolačních rukavicích. 
Pozornosti zlepšovatelů a vynálezců neunikla ani oblast plemenářství a inseminace. Zlepšovatelská skupina soudruha Horáce přivezla a předvedla universální stoličku, usnadňující odběr spermatu plemenných samců pro šlechtitelské účely a řadu pomůcek pro usnadnění nelehké práce našich zootechniků, zvěrolékařů a příslušníků speciálních útvarů Ministerstva vnitra. Ocenění zaslouží zejména motorizovaný převodník rotačního pohybu na pohyb suvně-vratný s výměnnými koncovkami, sada argumentů, zhotovená jak z tuzemského rákosu, tak i z rattanu, dováženého v rámci výměnného obchodu RVHP z Vietnamu či fixační pomůcky ze vkusné koženky, nahrazující plně esteticky i funkcionálně dočasně deficitní kůži. 
Kolektiv Elektroderma, vedený inženýrem Milkovem přivezl a představil přenosnou ionizační a diatermickou jednotku, vyvinutou z odpadních materiálů n.p. Tesla ve volném čase v rámci STTM *****) kolektivem mladých vynálezců a zlepšovatelů z řad převážně maturitních ročníků všeobecně vzdělávacích a průmyslových škol, kterému soudruh inženýr bez ohledu na čas a prostředky poskytuje odborné a metodické vedení. Mladí nadšenci své výrobky sami ověřují v praktickém provozu a kolektiv je nositelem několika významných státních i mládežnických ocenění. 
Asi největší pozornosti se těšila improvizovaná výstavka zlepšovatelské a racionalizátorské činnosti soudruha Krossčenka v oblasti přísavných lůžek. Poslední pokusný exemplář je vybaven celoobvodovým utěsněním pracovního prostoru, vyžadujícím, žel, dosud v zemích RVHP nedostupný těsnící materiál a motorovou jednotkou z vysavače Jupiter národního podniku Eta v Hlinsku, nositele vyznamenání Za vynikající práci. Zařízení v praxi ověřili mnozí přítomní, přičemž spokojenost s jeho provozně-technickými vlastnostmi projevili jak téměř dvojmetrový soudruh Kocourek, tak i neúnavná soudružka Wikunyová s výškou necelých 165 centimetrů. I to je důkazem, že vynálezecko - zlepšovatelské hnutí má v našich řadách rozsáhlou podporu v celém spektru. 
Z dalších aktivistů lze namátkou jmenovat usměvavé soudružky servírky, podílející se na příjemné atmosféře aktivu, soudružky Líínovou a Žužlanovou, vystupující s cennými připomínkami, soudruha Medvěděnka, vychvalujícího v kuloárech neúnavně přednosti zjednodušení mechanizace do podoby kopistu a v neposlední řadě službukonající členku závodní stráže soudružku Čůzovou. Lze jenom litovat neúčasti vedoucího ideologické sekce soudruha Házelyžského, jemuž v účasti zabránila chronická otrava neznámého původu. Účastníci aktivu mu alespoň touto cestou posílají soudružský pozdrav s přáním brzkého uzdravení.

Zapsala: Potemníková
Dozor: Tormovič

Za správnost: Krestikov, službukonající poradce.


*) STS - strojní a traktovová stanice 
**) FDJ - Freie Deutsche Jugend 
***) Automobilové závody, národní podnik 
****) VÚKDS - výzkumný ústav kozodojných strojů 
*****) STTM - soutěž technické tvořivosti mládeže

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 148 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 148

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin