DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Pro nový Ateliér jsme z pozůstalosti LaryTV získali poměrně zajímavou stimulační jednotku Sanoform. Zde na Elefernu považuji za zajímavé seznámit uživatele s ukázkou německé konstrukční školy přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Zařízení ma v galérii vlastní kapitolu.


Zařízení je vlastně nepravý šestikanálový TENS či - přesněji - nepravý TENS 6+1.  Výrobce (AMR Electronic Muscletrainer Handelgesellschaft mbH Kassel) jej deklaruje jako Reiztherapiegerät, tedy terapeutický přístroj pro dráždivé proudy. V němčině je to synonymum pro TENS. Pro tento účel je vybaveno obřím výstupním výkonem (80V při 50mA špička-špička na zátěži 1500 ohmů v každém kanále), časovačem chodu (v rozsahu od pěti do třicíti minut) a půvabným designem, mírně připomínajícím stařičký Transiwatt ze šedesátých let.


Provedení.
Přístroj je dostatečně, možná i poněkud nadbytečně robustní a nese všechny znaky německé dílenské výroby. Základ tvoří dvojdílné lité šasi (spíše průmyslová vana), nesoucí panelové díly - bočnice, spodní a horní kryty, zadní panel a přední panel se subpanelem. Do vany je vložena základní deska, nesoucí pomocný modul formování signálu (ten je na natvrdo zapájeném konektorovém noži, což navádí na myšlenku, že výrobce stejné díly použil i v jiných přístrojích), další pomocné obvody (časovač, přizpůsobení a řízení výstupů) jsou navěšeny na subpanelu. Technika je poctivá tranzistorová, na jednostranném plošném spoji v prvé třídě přesnosti :) Pobavilo provedení nožiček přístroje - neznámý německý konstruktér pro ně zmutoval točítka od potenciometrů :)



Výstupní signál.

Jak již bylo zmíněno, přístroj je navržen jako nepravý TENS 6+1. Nepravý proto, že všechny výstupy mají společnou formu signálu, plus jedna proto, že jednotka disponuje "kosmetických" výstupem, který má omezený špičkový proud vřazeným odporem. Výkon jednoho každého zbývajícího kanálu je navržen pro velkoplošné elektrody (cca 1 dm2), tudíž s běžně používanými elektrodami vyžaduje jistou opatrnost v užívání - i obvyklé středněintenzitní elektrody se budou jevit jako vysokointenzitní. Další zajímavostí je způsob vypořádání se neznámeho kolegy konstruktéry s poměrně výraznou stejnosměrnou složkou výstupu. Jednotka obsahuje řiditelný přepínač burstů, v nastavených intervalech přepínající polaritu výstupu. Tato konstruktérská zvrhlost došla tak daleko, že přední panel obsahuje i dvojici ledek, indikujících polaritu. Délka burstu je nastavitelná v rozsahu od cca půlminuty do tří minut. Samotným výstupním signálem je pak docela úhledný TENS puls s malým překmitem do opačné polarity s opakovací frekvencí od cca 40 do 280 Hz (na obrázku je signál na odporu 1k2, 50% výstupní intenzity, sonda dělí 1:10)



Ovládání.
Panel přístroje je triviálně jednoduchý. Hlavní vypínač je umístěn vzadu, spolu se zdířkou silového kabelu. Na předním panelu je jen malé červené tlačítko, spouštějící cyklus provozu. Doba očekávaného provozu, po jejímž uplynutí se jednotka odpojí je nastavena nejhořejším šoupacím potenciometrem (rodným bratrem TP601 z Tesly Lanškroun) v rozsahu od pěti minut do půl hodiny. Po uplynutí doby se ozve bzučák, intenzitou schopný probudit prtvého. Potenciometr uprostřed nastavuje délku burstu, spodní tahový potenciometr řídí frekvenci. Levá část panelu je doplněna zelenou svítivkou zapnutí hlavního vypínače, červenou kontrolkou spuštěného cyklu a již zmíněnou dvojicí ledek, indikujících polaritu. Na pravé straně panelu je pak sedm klasických otočných potenciometrů (protentokrát brášků TP283), řídících proud jednotlivými výstupy.  Výstupy hlavných kanálů jsou zdvojené - každý kanál má dvojici klasických zdířek pro banánek a dvoupinový reprokonektor, známý z audiotechniky Tesla :) Kosmetický výstup pak má konektor DIN5. 

Použitelnost.
Jednotka hraje dobře a nahlas. Proti běžným TENSům má výrazně posunuté spektrum k vyšším frekvencím a výstupní výkon je víc, než dostatečný. Při obsluze je dobré zapomenout na vše, co umíte se svými kapesními hračkami :) Příjemným a zábavným bonusem je řízení délky burstu, umožňující vnést do prosté stimulace modulační obálku, navíc se vjemem, měnícím se dle polarity pulsů v burstu. Po vyzkoušení mohu garantovat, že jednotka přepere i velmi elektroodolnou subinku :)

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 852 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 852

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara