DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Cílem tohoto textu je poskytnout orientaci v systému uživatelských skupin Eleferna z pohledu uživatele. nebude to tedy pohled ajťačky, ale spíš uživatele, který na to všechno kouká s němou otázkou "k čemu mi to, kurva, bude?" Pojďme tedy na to. Jo, text je dílem redakčním, to, že jsem pod ním podepsaná já je prostě marketingový tah.

Kdybych měla v jedné větě určit, k čemu tahle funkcionalita má sloužit, budu mít problém. Asi bych napsala něco jako "to je prostě malinkej server, který poskytneme každé tlupě lidí, kteří aktivně chtějí něco dělat". Stejně jsem napsala souvětí, ale budiž. Ono je to vlastně pravda - na velkém Elefernu se o funkcionality jako je diskusák, galérie nebo nástěnka staráme my správci a máme toho celkem na práci dost. Proto taky není vždycky dost času na jinak výborné nápady lidí, které většinou začínají slovy "hele, nešlo by...". Jo, jde, ale čas není. Skupinový systém umožňuje tohle obejít a dát těm lidem do ruky a k dispozici prostředí, které jim umožní udělat to sami a většinou líp, než my. Prostě proto, že o svém milovaném tématu ti lidé vědí asi tak tisíckrát víc, než kdokoliv z nás. Ale pozor, ten systém je pro aktivní lidi, není to nic, co by za vás udělalo tu práci s dodáním smyslu a obsahu. Teda alespoň, pokud jste v té skupině aktivní a nevezete se.

Modelový příklad. Vezmu ho radši ze života, pány navrhované sdružení příznivců žlutého mluna mi přijde moc akademický. Vyberu si radši téma bližší poštěváčku, tedy přísavky. Představte si, že jste velký fanda do přísavek. Líbí se vám to, kolik se s nimi dá užít legrace, pěkných pár přísavek už jste si pořídili a nějaké i vymysleli a vyrobili. A líbilo by se vám, abyste měli kolem sebe skupinu podobně zapálených lidí jednak na výměnu zkušeností, těch přísavek a samozřejmě by taková skupina měla obsahovat i nějaké holky na zkoušení těch krásných věcí. Vylezete s tím na velké Eleferno do diskusního fóra a ona ta reakce nebude tak nadšená, jak jste tiše doufali. Hromada lidí má úplně jiné záliby, pár šťouralů zabrblá něco jako "modřiny, blééé"a téma se pomalu začne propadat do hloubi nezájmu. Ano, je celkem pravděpodobné, že může mít i úspěch a stát se pro nejbližší dekádu šlágrem sezóny a hitem ateliérových seminářů, sami ale asi cítíte, že to nepůjde u každé z těch hrubých odhadem stovky tisíc možných úchylek a rajců.

Ok, máte jinou možnost a já ji představím - jmenuje se groupjive a na Elefernu jí říkáme prostě Skupiny (a události). Každá ta skupina (a teď nechám stranou to, jak je implementovaná a vůbec technicky realizovaná) je vlastně mrňavý nějak zaměřený server. Zaměření konkrétního pidiserveru určuje kategorie, do které je zařazený. Nabídka kategorií je daná námi, tedy redakcí, ale je možné a žádoucí se o ní bavit. Momentálně máme kategorií pět. Asi nejlogičtější je kategorie, zahrnující skupiny podle regionálního hlediska - prostě interní brněnské věci ne vždy zajímají lidi z Varů a vice versa. Další kategorií je kategorie zájmových skupin - do ní se vrátíme, protože náš modelový příklad patří přesně do ní. Další dvě kategorie tvoří Eleferno a Ateliér, tedy věci rázu spíš organizačního a navázaného na konkrétní prostředí. Poslední kategorií jsou uživatelské skupiny, tedy věc přichystaná na to, aby si jeden každý uživatel mohl spáchat prostor pro sebeprezentaci nebo propagaci svého oblíbeneého, leč minoritního koníčka typu využívání žlutého mluna na šrafované famagusy. V roli hypotetického příznivce přísavek tedy zvážíte nabídku kategorií a zjistíte, že vašemu záměru jsou asi nejblíž zájmové skupiny. Nahlédnete tedy nejprve do již existujících skupin v této kategorii a s ambivalentními pocity zjistíte, že taková skupiny dosud neexistuje. (Pokud by existovala, bude asi rozumné zapojit se do ní, níže si ukážeme, jak). Hrdě tedy narovnáte plece a rozhodnete se stát se Otcem Zakladatelem nové skupiny.

Položka menu Skupiny a události vás z praktických důvodů přenese do vašich vlastních již existujících skupin a aktivit. Jako nováček jich moc nemáte, proto využijte slov nápovědy a klikněte v pomocném menu na volbu Zpět na přehled (kategorií). Ta vám zobrazí všechny již existující kategorie. V tomto přehledu vidíte, kolik v každé kategorii existuje skupin a co je důležité, jaké typy skupin (synonymum v uživatelském rohraní je Dostupnost) jsou v dané kategorii přípustné. Typ skupin je důležitý pro to, jakým způsobem chcete. aby se zájemci stávali členy vaší plánované skupiny. Podporujeme tři typy skupin. Otevřená skupina je nejjednodušší - kterýkoliv registrovaný uživatel Eleferna se může z vlastní vůle stát členem takovéto skupiny, prostým stiskem zeleného tlačítka Zapojit se. Dva další typy poskytují možnost řízeného přístupu - aktivně nebo pasivně. Aktivním typem je skupina Na schválení. Uživatel projeví zájem o členství ve skupině a vy jako správce skupiny mu to buď umožníte nebo zamítnete. Opačným - pasivním - typem členství je skupina Na pozvání. Takovéto skupiny nejsou typicky viditelné v přehledech a členy si volíte vy sami, odesláním pozvánky vybraným uživatelům, u nichž víte nebo cítíte, že by vaše záliby mohli sdílet.

Zpět k příkladu. V přehledu kategorií si vyklikněte Zájmové skupiny. Ve zobrazeném přehledu uvidíte jednak Obecnou charakteristiku této kategorie (kategorie má svého vlastníka, tedy správce, své log a popis a pár dalších věcí), jednak seznam již existujících skupin. Utěch, kterémají u sebe zelené tlačítko Přidat se se můžete zrovna zapojit. (To by byl případ, kdy vámi zamýšlená skupina již existuje). Volby Fórum si zatím nebudeme všímat, vede do izolované části diskusního fóra, vyhrazené pro debatu v rámci této kategorie. V roli otce zakladatele raději počneme novou skupinu vykliknutím volby menu +Nová skupina. Prvním rozhodnutím, které musíte učinit je budoucí veřejná viditelnost skupiny. Pokud chcete mít skupinu veřejnou, nastavte volbu Zveřejněno na Ano. Kategorizaci skupiny nechte přednastavenou na Uživatelských skupinách a pokud nevytváříte skupinu druhé úrovně (tedy vnořenou do některé z vašich skupin), ponechte nastavení ve volbě Rodič na No parent. Možnost přidávání vnořených nebo jestli vám to zní líp, dceřinných skupin si ponechte do doby, kdy se vám stávající skupina rozroste natolik, že nejde dobře řídit nebo kdy v jejím rámci vzniknou silná uskupení kolem přísavek na bradavky a přísavek na klitorisy, každé s jinými požadavky na dostupnost, veřejnost a odlišnými názory na zveřejňování fotek z akcí, například.

Nastupuje tvůrčí práce - je třeba vymyslet a vyplnit chytlavé, ale přesto popisné a jednoznačné jméno skupiny, krátký popis, který bude viditelný v přehledech, najít nebo nakreslit a nahrát logo skupiny (samozřejmě že jen takové, jaké nebude v konfliktu s cizími autorskými právy). Tím tvůrčí práce končí a nastupuje administrativa. Podle zamýšleného užití musíte určit dostupnost tak, jak byla popsána výše. Dále je třeba rozhodnout se, kdo vaši skupinu uvidí - k tomu slouží položka Access. Kdokoliv jsou i neregistrovaní návštěvníci, Všichni registrovaní jsou lidé s identifikátorem bez ohledu na práva, všechno ostatní jsou speciality, které zatím nepotřebujete. Volba Pozvání určuje, kdo všechno smí vytvářet pozvánky do této vaší skupiny. V této části vytváření skupiny musíte rozhodnout, zda bude povoleno vytvářet dceřinné skupiny a komu všemu bude informace ve vaší skupině dostupná. Fakticky jde o jemná práva a nedoporučuji lámat si s nimi v této fázi hlavu :) Totéž se týká položky Vlastník, kam systém předvyplnil vaše systémové ID. Pokud potřebujete přidat spoluvlastníka, musíte požádat některého ze systémových administrátorů o součinost, poskytne vám k vámi požadovanému uživatelskému jménu systémové ID.

Tím skončila administrativa a je čas nakonfigurovat novou skupinu podle vašich představ o tom, co by měla umět a poskytovat. Lze říct, že v této fázi konfigurujete svůj maličký soukromý server. Na výběr je šest funkcionalit, každá se svým souborem možností a úrovní, v jaké má být veřejná. začneme s diskusním fórem. Pokud nastavíme jeho volbu Zobrazit jako Povoleno, systém vyhradí ve skryté oblasti diskusního fóra prostor pro diskusi vaší nové skupiny a automaticky vás nastaví moderátorem této části. V roli moderátora máte k dispozici všechny funkcionality správy velkého diskusního fóra (všetně řízení přístupnosti, moderování etc.), na výchozí záložce si ale můžete předběžně nastavit to, zda má být fórum vaší skupiny veřejné či ne.

Další poskytnutou funkcionalitou je fotogalerie. Pokud je povolena, systém připraví izolovanou oblast pro ukládání vašich fotek a označí ji jako veřejnou nebo soukromou dle vašich požadavků. V položce Upload nastavíte, kdo bude oprávněn k nahrávání fotek do galérie. Pokud potřebuje kontrolu nad nahrávanými obrázky, nastavte položku Approve na povoleno a systém aktivuje systém schvalování před zveřejněním. Podobný systém funguje i pro funkcionalitu Videa. Systém dosud neumožňuje přímé nahrávání videí, pracuje s odkazy na videa na jiných serverech.

Funkce Nástěnka slouží k výměně rychlých vzkazů mezi uživateli, tedy typicky takových informací, jejichž rozsah a trvanlivost je nepředurčují ke zveřejnění na fóru. Nastavení je analogické předchozím funkcionalitám. Zdánlivě podobnou funkci má i karta Info, která je ale prioritně orientována na vaši komunikaci směrem ke členům skupiny a jejíž obsah máte pod kontrolou pouze vy. Poslední funkcionalitou je pak správce akcí, sloužící k avizování vašich akcí, setkání či seminářů a současně i jako registrační nástroj, dovolující plánování kapacit akce s předstihem (brutálním příkladem k plánování velikosti sudu, který bude třeba objednat).

Hotovo, stiskem tlačítka Vytvořit skupinu pošlete nový pidiserver ke zpracování - bude to trvat jen pár vteřin a můžete skupinu začít používat. Jakožto její vlastník toho můžete udělat spoustu, ať už s pomocí menu nebo s pomocí karet dole. Vzhledem k tomu, že zatím nemáte žádné členy bude dobrým nápadem rozeslat nějaké pozvánky. Systém vám to usnadní tím, že vám nabídne uživatele z vašeho seznamu přátelských vazeb. Vyklikněte si kartu Pozvánky a tlačítkem Nová pozvánka můžete začít obesílat potenciální kumpány.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 498 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 498

Nejnovější uživatelé

  • 11591159altara
  • monk
  • Nicoletta02
  • G45HRLE5 www.yandex.ru fdgfjkghiluy
  • IvaVin