DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Zajímavý nápad na elektrifikaci levného plastového specula se objevil na Smartstimu. Konstrukce je to poměrně jednoduchá a elegantní.

Základem je levné a snadno dostupné původně jednorázové spekulum z polykarbonátu či akrylálu. Plast je to poměrně houževnatý a příjemně technologický, tedy pokud nebereme v potaz jeho chuť k naprasknutí či stříbření při neurvalém zacházení. Pro výrobu hračky budeme kromě spekula potřebovat ještě materiál na elektrody (podle plánovaného počtu pólů), nějaké ty dráty a tafix místo té elektrikářské pásky, kterou použil autor :)

Jako vhodný materiál na elektrody bych viděl stříbrný, postříbřený nebo nerezový plech o tloušťce mezi 0,5 a 0,8 milimetrů. U nerezu je potřeba počítat s tím, že se na něj bude blbě pájet drát. Z plechu vykrojíme nebo vysekneme eliptické oválky, rozměry zvolíme podle spekula a zamýšlené proudové hustoty. Taky je potřeba brát do úvahy tuhost elektrody, větší se bude snáz prohýbat. Oválky si na vhodném trnu prohneme na křivost, o trošku větší než zakřivení čelisti spekula. Pokud budeme chtít využít i autorovo řešení s elektrodou na poševní vchod, bude potřeba udělat si z měkkého dřeva kopyto a polotovar elektrody podle něj vylisovat nebo ho vyklepat na kovadlince měděnou pěstí. 

Hlavní opruz je před námi - je potřeba připravit do specula díry pro elektrody. Pokud to má k něčemu vypadat, musí být obvod díry tak půl centimentru menší, než je elektroda a musí být sražený zevnitř tak, aby přechod pastu do elektrody byl co nejjemnější, ideálně nepatrný. Osobně bych asi obvod díry zhruba vyříznul kmitající pilkou, začistil, zkosil (už s kontrolou pomocí elektrody) a elektrodu bych pak finálně přilepil (podle plastu buď kyselinou octovou nebo acrifixem) nebo opatrně přitavil. Ještě před upevněním elektrody by bylo dobře připájet si k ní přívodní drát.

Zbývá zafixovat vodiče uvnitř spekula - autor použil černou elektrikářskou pásku, já bych to udělal tafixem. A to je vlastně všechno. Pokud se rozhodnete to zkusit, podělte se s námi o výsledek. A samozřejmě - hrajte si opatrně!

sgt

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 265 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 265

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara