DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

O nepokojích ve Francii už se skoro nepíše.

Málokdo ví, kde to vlastně začalo. Clichy-sous-Bois je chudé předměstí na severovýchodě Paříže, které obývají především přistěhovalci ze severní Afriky. Obrovská nezaměstnanost, tvrdé policejní zásahy a diskriminace.

27. října před půl šestou večer v Clichy-sous-Bois vyjíždí policisté ke vloupání na stavbě a na místě zadrží šest mladých. Za deset šest rádio informuje o ukončení policejního zásahu.

Dvanáct minut po šesté je zaregistrován v místní trafostanici zkrat. Co se stalo?

Rozlehlá trafostanice uprostřed vilové čtvrti má na zdi barevné grafitti: "Neriskuj svůj život. Elektřina je silnější, než ty." Tu museli tři kluci přelézt, když se chtěli schovat před policií. Schovat?

"Mysleli si, že je někdo honí, ale nehonil," říká místní prokurátor. V již tak neklidném Clichy se ale rozkřikla fáma a nikdo neudělal nic proto, aby ji zastavil. Dva kluci ve věku 15 a 17 upálení elektrickým proudem, když zdrhali před policajty.

Jediný přeživší, který vyvázl s těžkými poraněními, pak řekl policii, že si byli rizika vědomi. "Utíkali jsme, protože utíkali ostatní." On sám za sebou žádné policisty neviděl, když utíkali.

Napozítří se koná tichý pochod - lidé nosí černá trička s nápisem "Zemřeli pro nic", v mobilech koluje fotka obou chlapců se slovy "Odpočívejte v pokoji." Den na to ministr Sarkozy, který 25. pronesl, že "zločinem promořené čtvrti by se měly čistit motorovou hadicí" a mluvil o "sněti" a "lůze" vyhlašuje nulovou toleranci pro nepokoje a posílá policejní posily. Nižší ministr pro rovné příležitosti veřejně odsuzuje užití slova "lůza." Další den se násilnosti šíří do ostatních čtvrtí, za dva dny překračují hranice Paříže...

- zdroj: BBC

Darkness.embraced

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 171 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 171

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara