DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Rozhodla jsem se, že napodobím své veliké technické vzory Torma a Seržu a zkusím napsat článek o violet wandu. Nesuďte přísně, nějaké ty technické znalosti sice mám (tátta opravoval, teda ještě opravuje televize), vím, jak se drží páječka, ale rozumím spíš mammografům. Nebo když už na to přijde části mašinek na sále. Tak nesuďte přísně.

Firma Tefra má docela zajímavou historii. V padesátých letech ji v Berlíně znárodnili panu Rudolfu Messerschmidtovi, vzdálenému příbuznému leteckého konstruktéra Willy Messerschmidta. Proces znárodnění proběhnul poměrně atypicky, až do předání podničku pod křídla mocného VEB R.F.T. Medizinelektronik nesla firma v podtitulu zakladatelovo jméno jako TEFRA Apparatebau Rudolf Messerschmidt a až do konce svých dnů zabírala poměrně zajímavou adresu na Bernburgeru v čísle popisném 27. 

Aparátek byl zkonstruován a vyroben někdy začátkem šedesátých let a již nese všechny rysy socialistické výroby. Přes to je ale poměrně úhledný a pokud můžu posoudit, i příčetně navržený a postavený.Zevnitř vypadá nějak takhle:

Jo, jistě, žádný hitec šedévr, úplně z toho vyčnívají ty omezené lisařské možnosti a levný plast, ale s ohledem na možnosti socialistické velkovýroby to nedopadlo nejhůř. Když jsem ještě dělala na klinice v Drážďanech, používaly se tam místy přístroje ze stejné doby, postavené o moc hůř. Opravdu.

S prací se sklem jsou Němci fakt dobří a tak je přístrojek vybaven moc pěknou sadou jiskřivek. Jak funkčně, tak i esteticky. Za pozornost stojí elektrokartáč na léčbu (no dobře, tak údržbu) kštice a kůže ovlasené části hlavy a pak, samozřejmě, Scheideelektroda, se spirálním normalizátorem výboje uvnitř :)

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 251 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 251

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara