DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Aneb Hug Her Tango, výrobní číslo 68. První mikroprocesorem řízený šukací stroj na trhu. Ač to zdálky může tak vypadat, za mašinou nestojí mozkový trust a výrobní zázemí některého z velkých hráčů na trhu erotických pomůcek, ale garážová jednomužná firmička. Tím jsou dány jak klady, tak i zápory tohoto zařízení. Potěšte oko, hle, mašinka Udělátor:

S ohledem na komplexnost předmětu recenze bude recenze sama vícedílná. V rámci prvé části bude probrána mechanická konstrukce a filosofie jednotky, další pak budou věnovány elektronice, řízení a založeným, leč dosud ne plně implementovaným funkcionalitám systému. Již na tomto místě musím zdůraznit, že se mi nepodařilo zprovoznit připojení řídící jednotky k PC, budu tudíž vycházet z dokumentace a webu dodavatele.

Obsah a forma dodávky.

Zařízení nelze koupit přes pult ani objednat v akceptovatelném termínu. Nabyvatel musí složit celou požadovanou částu (v aktuální verzi 2250 USD) na účet výrobce a ten - po poměrně dlouhé a znervózňující korespondenci - zařízení dodá. Bližší podrobnosti rádi poskytnou Krtek s Krokodýlkou, pro které byl proces pořizování hračky poměrně stresující. Přece jen, půlroční dodací lhůta s platbou předem navozuje všelijaké myšlenky. Zařízení nicméně přes louži dorazilo v dále popsané podobě, tedy v podobě sady stativů, motorové jednotky, akčního členu a řídícího panelu, nazývaného autorem hrdě dálkovým ovládáním.

Mechanická koncepce.

Mechanická koncepce jednotky je poměrně svérázná. Z videí na autorově webu je patrné, že akční člen je s hlavní jednotkou spojen husím krkem, obsahujícím zjevně vodiče. To celkem zdařile navozuje myšlenku, že akční člen je poháněn lineárním motorem, skrytým ve válcovém pouzdře akčního členu. Domněnku zdárně posiloval i detail, ukazující na vyosené uložení efektoru vůči pouzdru. V konstrukční skupině tato domněnka vyvolala uznalé pokyvování hlavou na adresu autorovu a požadované cena se rázem zdála býti přiměřenější. Po nainstalování a zprovoznění jednotky v klinické místnosti Ateliéru ovšem vyšla najevo nahá pravda - veškerá motorizace jednotky bydlí v obří válcové základní části (hmotnost šest kilo) a efektor je poháněn dvojicí bowdenů, vedených přes kladkový systém. 

Pokud si obrázky rozkliknete v galérii, uvidíte i podrobnosti tohoto konstrukčního šedévru :-) Efektor je tak s hnací jednotkou spojen fakticky neoddělitelně (byť obě části lze od sebe na délku bowdenu vzdálit), mechanicky je spojení řešeno hnízdem s vodícími přírubami, vytvořeným v těle hnací jednotky. Do ní se pak dá zasunout efektor a zajistit v jediné možné poloze plastovým šroubem. Mechanické provedení odpovídá lépe vybavené garážové firmě.

Elektrická část.

Jednotka je napájena přes standardní síťový kabel. Zdrojová část je umístěna v hnací části, spolu s frekvenčním měničem a silovou elektronikou  motoru. Chlazení zajišťuje ventilátor, prohánějící vzduch podél osy jednotky. Zvolené řešení tak prakticky vylučuje postavení hnací jednotky na čelo. Na hnací jednotce je umístěn síťový vypínač (podsvícený) a ovladač bezpečnostního systému. Tento systém zajišťuje možnost prokluzu efektoru při překročení síly (fakticky mechanického odporu) na "nosiči nářadí". Implementačně jde o potenciometr, ovládající buzení elektromagnetické spojky motoru s hnací kladkou bowdenu. Elektronika navíc zřejmě vyhodnocuje ztrátu kroku motoru v případě, kdy dojde k nárazu tyče efektoru do pevné překážky. 

K základní jednotce je  (krom husího krku s bowdeny a vodiči snímačů dorazu) připojen řídící panel, nazývaný autorem konstrukce systématicky dálkové ovládání. Panel samotný je odpojitelný, na rozdíl od připojovacího kabelu, který zůstává přirostlý k jednotce a poměrně otravuje při každé manipulaci s ní.Dále je na základní jednotce umístěn konektor pro další rozšíření systému s dalšími, zatím ne zcela implementovanými funkcionalitami.

Subčí část.

Subčí část je řešena poměrně inteligentně. Nosná tyč efektoru nese trn systému vack-o-lock, na který jde nasadit cokoliv kompatibilního. Je jen škoda, že autor nezvážil možnost zavedení druhého stupně volnosti pro efektor, například pro jeho otáčení.  Filosofie řízení je postavena na tom, že efektor má definovánu polohu nejzazšího vysunutí (či nejhlubšího zasunutí, dle směru pohledu) a veškeré pohyby vycházejí od této polohy do mínusu (tedy ven z pochvy). Katalogu pohybů bude věnována další část recenze.

Stojan a fixace.

Jednotka je navržena pro instalaci na standardní stojany pro bicí. Dílem jde o docela dobrý joke, v reálu ale uživatel narazí na nepostačující stabilitu soustavy stojan-hračka-subina, zhoršující se dramaticky s výškou vysunutí stojanu. Výrazně pozitivně lze hodnotit kvalitu povrchové úpravy, prostorovou konfigurovatelnost a opravdu pevné fixace nastavovacích prvků, ve spojení s hmotností jednotky a efektoru (kolem desíti kilo) a dynamickým rozsahem pohybů se zvolené řešení jeví jako problematické.

Aktualizace: již po zveřejnění recenze nám Krtek poslal fotku aktuální verze Tanga, již s lépe řešenými držáky pohonné části, odpojitelným kabelem řídícího pultu a dalšími drobnými vychytávkami. Správná cena je již v textu opravena.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 340 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 340

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara