DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Nehledě na dlouhodobou osvětu stále přetrvává stav, kdy nemalá část elektroúchylné obce nemá zcela jasno v tom, jaký kabel se hodí pro které zařízení a jakou elektrodu. Cílem tohoto textu je vnést do problematiky větší jasno, nebo alespoň napomoci s výběrem vhodného kabelu a elektrody, vše pochopitelně se zvláštním přihlédnutím ke specifikám BDSM obecně a eleferní praxe speciálně :)

Kabel propojuje generátor s elektrodami. Zatímco na straně elektrod panuje víceméně ustálená situace s normalizací, strana generátoru je (zejména u menších výrobců) vydána všanc lidové tvořivosti a výrobcům nic nebrání v zavádění stále nových a nových "interních standardů", které mají učinit uživatele cele závislým na produkci a doplňcích jediné firmy. Tvarově zdánlivě identické konektory se mnohdy liší v desetinkách milimetru, a to i v rámci různých produktových řad stejného výrobce. Na rozdíl od ustálených přípojných míst výrobců lékařské techniky (byť tato zvrhlost má své místo i zde, zejména v oblasti vícesvodových kabelů) budeme tato řešení nadále nazývat řešeními proprietárními. 

Nejběžnější přípojné systémy.

Banánek 4 mm - zdířka.

Klasickým a v našich krajích nejrozšířenějším způsobem připojení kabelu je připojení pomocí přístrojových banánků průměru 4 mm a jim odpovídajících přístrojových zdířek. Jak banánky, tak zdířky existují v nespočtu mechanických provedení. Za nejpraktičtější z nich považujeme šroubovací přístrojovou zdířku, která kromě banánku umožňuje i připojení holého ocínovaného vodiče, kolíčku 2 mm či oček nebo vidlic 4 až 6 mm. Spojení má vynikající kontakt, je mechanicky robustní, snadno udržovatelné, jeho nevýhodou je ovšem neomezená dosažitelnost částí pod napětím. Systém je samosvorný a mechanicky pevný. Zdířka bývá někdy vytvořena přímo na povrchu elektrody.

Kolíček 2 mm - zdířka.

Dvojmilimetrový kolíček je redukovanou variantou předchozí varianty, výhodnou zejména pro tenší kabely a miniaturizované konektory. Jeho nevýhodou je (zejména v případě jednoduchých prvků) horší mechanická pevnost, jdoucí ruku v ruce horším elektrickým kontaktem. Tento problém řeší kolíčky či zdířky s pružným elementem, které jsou ale hůře dostupné a mnohdy i technologicky nepřívětivé, zejména pro pájení. Specifickým případem je zdířka, vytvořená přímo v materiálu elektrody - tímto připojením jsou typické pryžové elektrody z našeho eleshopu.

Kolíček 2 mm - pigtail.


Pigtail je fakticky jednoduchá izolovaná zdířka předchozího systému, umístěná na konci krátkého kablíku, který je pevnou součástí elektrody. Jde o jedno z nejrozšířenějších profesionálních řešení, vynikající výbornou mechanickou pevností spoje a nedostupností částí pod napětím.

Spojení klip-druk.


Tento připojovací systém je často používán u jednorázově použitelných elektrod. Na elektrodě je umístěn kontakt ve formě patentky. K němu se lze připojit kabelovou koncovku ve formě zaklapávacího adaptéru s aretací (nasazuje se shora), koncovku ve tvaru kleštiček (nasazuje se zboku) nebo naklapávací koncovku tvaru běžného druku. Jde o pevné, praktické a oblíbené řešení jehož nevýhodouje jen horší dostupnost kabelových koncovek.

Spojení klip-tab.
Starší systém, využívající izolovanou svorku s dvojicí čelistí, připomínající klasický "krokodýlek" a kontaktní tvarově odpovídající výstupek (tab) na okraji elektrody. Dílčí rozšíření získal tento systém u elektroterapeutických přístrojů díky tomu, že do proudové dráhy nevnáší další chemicky nedefinované kovy, která by zejména při terapiích stejnosměrnými proudy mohly přenášet nežádoucí ionty. V elektroúchylné praxi se příliš nevyskytuje s výjimkou opravdu nouzových řešení, založených na připojení kraje samolepící elektrody krokodýlovou svorkou :-)

Strana generátoru.
V elektroúchylné praxi se na generátorové straně setkáváme především s proprietárními řešeními konektoru, založeného na vidlici, odstříknuté společně s kabelem a tudíž nerozebíratelné. Jde o řešení z uživatelského hlediska hrubě nepraktické, které v rámci eleferní shopu řešíme úpravou generátoru do některého ze standardnějších přípojných systémů, tedy přístrojovou zdířkou nebo kolíčkovým systémem.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 284 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 284

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara