DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Od Torma mi v poště přistála zajímavá věc. Jde o generátor úchylně využitelného signálu pro řízení výkonového stupně počítačem. V praxi tím výkonovým stupněm bude asi ET-312 nebo nějaká krabička ala Smartstim a počítačem notebook. 

Jak to funguje? ET312 se připojí audiovstupem na výstup zvukové karty počítače a jako provozní režim se nastaví Audio 2, který je designován speciálně pro buzení z audiovýstupu. Ovladače intenzity étéčka zůstávají funkční, ovladač MA řídí citlivost vstupu. Vlastní signál pak generuje zvuková karta počítače, řízená prográmkem E-dron. Ten je v základní verzi přímospustitelný, neí jej třeba instalovat.

Ta verze, která dorazila k Tormovi a následně ke mně je z hlediska ovládánívelejednoduchá. Kdy někdy nastavoval Korga nebo novější Moog, bude doma hned. Panel má tři části - vlevo je nastavení modulačního oscilátoru pro levý a pravý kanál, uprostřed je generátor obálky, vpravo řízení výstupu a servisní panýlek pro ukládání průběhů. Spodní část tvoří panel pro nastavení způsobu modulace - program bere i vnější modulační signál a umí podle něj řídit obálku, buď AM/FM, nebo jen frekvenčním rozmítání.

Řídící oscilátory.
Jsou dva, pro levý a pravý kanál a jsou úplně stejné.Mají tlačítka Start, Stop a Reset (R), běhové kontrolky událostí Perioda, Lo a Hi level, přepínač rychlostních módů a přepínač tvaru průběhu (sinus, modifikovaný sinus, obdélník, pila, trojúhelník a bílý šum. Pod nimi je otočný knoflík pro nastavení řídící frekvence s tlačítky způsobu řízení M/A a Set.

Generátor obálky.
V generátoru je použitý moderní, leč ne zcela praktický dvojsměrný prvkoindikátor, duplikovaný pro obě osy dvojicí potenciometrů Rychlost/Hloubka modulace. Pod nimi je přepínač tvaru modulační obálky a setovací tlačítko.

Řízení výstupu.
Výstupní modul podporuje rampy, tedy náběh amplitudy výstupu v čase. pro zadání časové konstanty slouží potenciometr Time, rampa se spouští tlačítkem Run. Sloupkové indikátory ukazují posun v rampě (kolik zbývá z maxima), potenciometr vpravo řídí celkový výstup, kontrolky je vizualizují.

Projekt vypadá hodně zajímavě, dám to dneska na osciloskop a zkusím se podělit o výsledky.Pokud k něčemu budou, dám program do fajlotéky ke zkoušení.

Aktualizováno 9.1.11: E-drona si můžete stáhnout z Fajlotéky Lz

Serža

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 79 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 79

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara