DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Ionomodulátoy jsou v ČR nepříliš rozšířené přístroje, spojující v jednom zařízení generátor diadynamických proudů, zařízení pro elektroergoterapii a generátor vln pro léčbu paretických stavů. Jeden takový přístroj jsme získali pro eleferní laboratoř s tím, že ve finále skončí jednotka v bílé místnosti Atelieru.

Přístroj pochází v prken mnichovské firmy MeLa, má výrobní číslo M-1252 a do provozu byl - dle štítků - uveden v roce 1982. Tomu odpovídá i součástková základna. Jednotka je sestavena na čtveřici svisle postavených desek s plošným spojem, propojených dvojicí kabelových "sběrnic", pomocné desce s časovačem a samostaném bloku v době vzniku přístroje moderního "senzorového" voliče programů. Přístroj zjevně nebyl poslední dobou v chodu, takže prvním krokem bylo vyčištění od letitých vrstev prachu, vyjmutí desek a jejich kontrola, mechanická a elektrochemická sanace kontaktů a konektorů a nakonec i omytí dílů od zbytků kapalin neznámého původu. 

Přístroj je postaven na bázi obvodů malé a střední intergace TTL a tranzistorové techniky. Technologicky představuje slušnou ukázku německé konstrukční školy - obvody jsou důsledně umístěny v pouzdrech, kabelové svazky jsou uspořádány kultivovaně, využity jsou i dvojbarevné vodiče. Jistý problém představuje prodrátování panelu - výrobce zde zjevně ve snaze udržet nízkou cenu zvolil pevné pájení přímo na kontakt komponent. Podobně zbastlovaně vyhlíží i modul časovače, zjevně přidávaný jako volitelná funkcionalita a pocházející z rukou jiného vývojáře. 

Obsluha přístroje je orientována na elektrotechnicky nepoučený personál - kromě klasického nf DIN konektoru, užitého pro připojení elektrod a obslužných prvků zařízení není na panelu nic. Přístroj se zapíná spínačem potenciometru řízení hloubky modulace a na tlačítkovém poli je nutno navolit režim práce generátoru. Intenzitu galvanické (stejnosměrné) složky řídí druhý potenciometr. Obě hodnoty proudu lze odečítat na dvojitém miliampérmetru bubínkového typu, velmi nezvyklého pro obsluhu. Škála střídavého proudu má přepínač citlivosti 10/60 mA a v souvislosti s tím i dvě stupnice. Přepínání elektrod je manuální, pravým červeným tlačítkem, polaritu červeného připojovacího vodiče indikuje dvojice zelených svítivek. Posledním obslužným prvkem je časovač, nastavitelný v rozsahu od jedné do desíti minut. Pro jeho aktivaci je nutno přepnout spínač do polohy zapnuto a navíc stisknout tlačítko Start, které se po dobu běhu časovače červeně podsvítí. 

Dvě šestice LED indikací opatřených mikrospínačů zadávají požadovaný režim práce přístroje. Shora dolů vlevo jsou to diadynamické režimy DF, MF a CP, dále anelgetizační režim LP, režim ergoterapeutické vlny a obdélníkové pulsy  TENS. v pravém, poli je pět tlačítek pro spínání režimů léčby paréz s vlnou v délce od 30 do 370 ms a posledním režimem je ryze stejnosměrný proud pro detekci nervosvalových reakcí. Aktivovaný režim je indikován červenou svítivkou.

Pozor, prosím - tento přístroj není v žádném případě určen k použití v roli BDSM hračky! Jeho výstup produkuje poměrně tvrdý a stabilizovaný harmonický proud s významnou stejnosměrnou složkou. Obsluha přístroje by měla vždy přesně chápat charakter použití a fyziolofické účinky zvoleného režimu v dané dráze.

Přístroj má na Elefernu vlastní fotogalerii.  

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 400 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 400

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara