DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Fabriky mají své kouzlo. Píšu speciálně fabriky, protože továrna už je něco jiného. Pod fabrikou chápu místo, které už tu bylo pomalu za Rakousko-Uherska a kterého se vědeckotechnický pokrok dotýkal jen nerad, cítě již předem připravený odpor a resistenci. Místo, pamatující možná ještě českého Edisona Křižíka, procházejícího se zamyšleným výrazem mezi litinovými sloupky, podpírajícími litou ažúrovou klenbu a s logaritmickým pravítkem v ruce přepočítávajícího výkon pod stropem svištících transmisí na lokální elektromotory. Místo s řadami mašin, osvětlených stropními světlíky, s vysokými stropy a s jemnou vůní horkého strojního oleje, ulpívající na všem okolo.

Kouzlo fabriky přetrvává i poté, co fabrikou být přestane. Přetrvává i poté, co jsou secesní klenby polí nahrazený litými nebo kompozitními betonovými překlady a co klobouková svítidla s talířovými stínítky nahradily průmyslové lampy z těžkého litého skla a ochranným drátěným košem. Ta jemná vůně oleje sice vyvětrala pryč spolu s mašinami na těžkých litých rámech a vynivelovaných betonových soklech, ale v prostoru zůstává obtížně uchopitelné fluidum úsilí, zaměřeného jedním směrem.

Fabrika, o které se zmiňuji byla kdysi spíše dílnou - v prostoru necelých dvou set sedmdesáti čtverečných metrů se mnoho technologií ve fabrickém smyslu toho slova nainstalovat nedá. Jedna veliká místnost a pár místností menších spolu s několika místnostmi zcela maličkými. Jde se tam po schodech dolů a celé to tvoří úhledný obdélník, posazený sice pod úroveň chodníku, ale nad úroveň spodní vody a dokonce i nad úroveň toho, kam dosáhly povodně. Momentálně jsou tam hromady staveništní suti, promíchané s hromadami sádrokartonů, dlažeb a obkladů. Rámy pro sádrokarton se už pomalu stěhují na zdi, aby posloužily jako podklad pro stylový středověk, vanilkovou empírovou ložnici s hromadou atypických prvků, ubytovací prostor v duchu padesátých let s luxusní odklápěcí pryčnou, bílý prostor se sklem, obklady a nerezem, zařízený i na vodní hrátky a pár dalších specialit.  A mezi tím se užasle prochází kotě s rozsvícenýma zelenýma očima a pro mladou dívku velmi atypickými představami.

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 179 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 179

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara