DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Mám tu další zajímavý nápad ze Smartstimu - měřič aktuálního proudu přes elektrody. Zapojení je natolik jednoduché, že si snad ani nežádá dalšího vysvětlení.

schema

Měření proudu je založené na úbytku napětí na snímacím desítiohmovém odporu, vloženém mezí výstup generátoru a elektrodu. Toto napětí je přes oddělovací kapacity přivedené na vstupy operační sítě, postavené kolem běžného (teda raději lepšího) operačního zesilovače. Referenční napětí je vytvořené z napětí napájecího odporovým děličem. Výstup operačního zesilovače je jednocestně usměrněn a přes přizpůsobovací člen přiveden na měřidlo. Tím může být (pokud nás netrápí odběr) LED sloupek, nebo - v opačném případě - ručkové měřidlo či jen jednoduchý indikátor. 

Doplním jen krátkou rozvahu napěťových hladin - maximální efektivní proud, který (civilizovaný) úchyl pustí subinkou by neměl překročit třicet miliampér, tedy s rezervou pro červené pole měření 50 mA. To je na odporu 10 Ohm půl voltu - dost na to, aby se OZ pohyboval v lineární oblasti a není třeba vymýšlet speciální fórky. Paseku dělá jenom neharmonický průběh výstupu generátoru.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 902 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 902

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara