DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Při listování katalogovými listy na Smartstimu jsem narazil na zajímavý obvod, který potěší každého amatérského konstruktéra elektrohraček. S jeho pomocí lze postavit minimalistický, leč zcela funkční TENS z necelých patnácti součástek:

budic1

S devítivoltovým napájením (fungovat ale bude až do skoro čtyř voltů a typickým odběrem 20 mA lze postavit poměrně dobře regulovatelný zdroj do BDSM hraček se stavitelnou šířkou pulsu a frekvencí. Obvod není z nejmodernějších, ale pro nás, kteří na rozsypanou rýži už nemáme oči ani prsty není nad poctivé DIL pouzdro.  Katalogový list najdete ve fajlotéce.

Mez konstruktérově fantazii se nekladou - schéma nemá žádné záludnosti a driver si nechá líbit hodně. Lze doporučit rozdělení potenciometru frekvence na dva nebo tři rozsahy (vyšší hodnota odporu -> nižší frelvence) pro zjemnění nastavení. Pohrát si lze i s ochranným členem na výstupu. Doplnit by se dalo i boosterovací tlačítko, sloupková LED indikace výstupu a hromada dalších věcí. 

Výstupní FETy jsou typu MOS-N-FET-e a jejich 600 V představuje solidní rezervu pro zamýšlené použití :-) Lépe se u nás shánějí jejich analogy, tedy STP 6NK60Z, jeden vyjde zhruba na čtyřicet korun i s daní. Za driver dáte zhruba stovku.

Toť vše - stavějte s rozmyslem, hrajte si opatrně. Ať je vám nápad k užitku.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 257 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 257

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara