DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Začátkem května proběhnul na Smartstimu zajímavý příspěvek, týkající se vytvoření vodivého odlévacího materiálu na bázi běžné dvojsložkové epoxydové pryskyřice. Renču (která příspěvek objevila)  téma zaujalo natolik, že spáchala nějaké vlastní experimenty, Torm dodá něco technologických poznámek.

V medicíně poptávka po vodivém odlévacím materiálu neexistuje. Vlastně jediný medicínský obor, kde se pracuje s odlévacím materiálem masivně je zubní lékařství a protetika, něco sem tam použijí specialisti na plastiky, ale to je asi tak vše. I v mém oboru se naprosto výlučně používají hotové implantáty - no, hlavně asi kvůli atestům. Laborku i dílny  ale máme na BMC vybavené slušně a Mike Bares, který tam má na starosti moje oddělení je vstřícný a šikovný. To na úvod. Vlastně ne, ještě story background: na myšlenku licího véčka jsem přišla, když jsem si zkoušela nová eleferní véčka a říkala si, že tady by to chtělo přidat, tenhle tvar by mohl být trošičku jiný, prostě takové to jak bych to udělala lepší.

vzorekProfesionálně se tyhle věci řeší vulcanizovatelnými materiály s vysokým podílem vodivé složky - většinou grafitu. To by ale předpokládalo vytvoření vulkanizační formy a to je strojařina. Serža nebo Torm by si s tím asi poradili, u mne je to za hranicemi mé šikovnosti. I možností.  Projela jsem si Medical Chemistry Book i spoustu katalogů, ale hotového jsem nenašla nic, takže nastoupily experimenty - toho, co dala laboratoř a dílna. Dala klasický epoxid s vysokou tekutostí (na odlévání členitých tvarů), dvojsložkový licí polyuretan a siliconový elastomer a práškové stříbro. Ten polyuretan se mi líbil nejvíc, hlavně z hlediska podílu potenciálně alergenních látek. U epoxidu se musí dát pozor na to, že všechny separované složky jsou alergenní a i po reakci není doporučováno použití pro kontakt s kůží. Silicon je OK, zejména, když se místo tohohle technického (Mike s ním zatěsňuje plynové aparatury) použije medicínský. 

K plnivům - grafit je v pořádku, pokud se použije p.a. nebo s garantovanou čistotou - tedy ne technický. Stříbro je vynikající, je přirozeně germicidní a dobře vypadá, hlavně ve směsi se žlutozeleným polyuretanem. Vzpomněla jsem si u toho na chobotnatcovy vzpomínky a večer, na který Hanka nikdy nezapomene. Podobně vypadaly ty infůzní pytlíky s peppermintkou, co jsem klukům všila do hábitů.

S grafitem to vypadá, jako na obrázku (okolí jsem radši vyretušovala :-)).

 


 

Tormova část.

Nedalo mi to, abych nevyzkoušel. Po docela slušných zkušenostech s výrobky Axson jsem se se rozhodnul spáchat testy na nich. S ohledem na omezené možnosti ve WOBu jsem místo véčka odlil jenom zkušební válečky o výšce pěti centimetrů  a palcovém průměru - slušně odpovídá průměru véčka a jako forma dobře posloužily odřezky coulky hadice. S ohledem na vlastnosti licí báze jsem zvolil pětici různých podílů plniva od sta do dvou set procent (1:1 až 1:2) s krokem 25%.  Licí materál jsem zvolil podle Renaty, tedy epoxyd, silikon a polyuretan, jako plnivo hliníkový pudr a práškový grafit, jeden vzorek jsem pak spáchal s práškovým stříbrem. Odpor jsem měřil ohmmetrem napříč v pěti různě zvolených místech a směrech, v tabulkách je uveden průměr z těchto měření.

Výsledky s grafitem:

 podíl plniva
 epoxyd  polyuretan
 silikon   
1:1  18,4 M  27,2 M  20,8 M
1:1,25  3,21 M  10,9 M  16,2 M
1:1:50   4,91 k  1,44 M  9,28 M
1:1,75  3,38 k  212 k  962 k
1:2  2,66 k  42,9 k  88,3 k

Výsledky s hliníkem:

 podíl plniva
 epoxyd  polyuretan
 silikon   
1:1  16,2 M  22,6 M  12,9 M
1:1,25  2,81 M  6,84 M  7,55 M
1:1:50   3,55 k  728 k  811 k
1:1,75  1,94 k  96,2 k  210 k
1:2  744   11,4 k  12.1 k

Výsledky se stříbrem:

 podíl plniva
 epoxyd  polyuretan
 silikon   
1:2  512  3,77 k  5,38 k

Je vidět, že směsi se chovají poměrně nevypytatelně. Hodně bude záležet na pečlivosti promíchání a absenci bublin ve hmotě. Co se polyuretanu týká, je nezbytně nutné zapracovat plnivo ještě před přidáním katalyzátoru, opačně to nestihnete :-) Zmršený vzorek naštěstí obsahoval grafit, nikoliv stříbro. 

Zvyšování podílu plniva nad 200% již vede ke ztrátě mechanické pevnosti vzorku - směs začíná připomínat spíš tmel.

 

 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 251 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 251

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara