DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Ta věc na obrázku není prvorepublikový elektrický zvonek, to vás jen šálí zrak, přivyklý na běžná elektrotechnická měřítka pro zařízení v domácnosti. Celé soustrojí váží něco kolem metráku, měří(na výšku) skoro metr a bylo určeno ke stacionární montáži do ordinace fyzioterapeutovy. Zařízení má na Elefernu vlastní galérii.

Dle dostupné dokumentace jde o reakci firmy Macintosh (nikoliv té, co obchoduje s jablky) na vysoké ceny nájmů nebytových prostor v USA ve třicátých letech minulého století. Nájem ordinací praktických i specializovaných lékařů představoval v oné době (kromě licence a nákupu medikamentů) nejvýraznější nákladovou položku a tomuto faktu se postpně přizpůsobili i výrobci a dodavatelé vybavení ordinací. V zařízeních z tohoto období je jasně patrný ústup od mohutných a respekt vzbuzujících samostatně stojících skříní ("cabinetů") k menším "portable" zařízením, případně snaha umisťovat větší a těžší kusy vybavení ke zdi či přímo na zeď. Doznívající hospodářská krize pak vede konstruktéry k tvorbě víceúčelových zařízení, poskytujících na společné technologické bázi vyšší přidanou i užitnou hodnotu. 

Technologicky přístroj nepředstavuje žádnou novinku ani atypické řešení. Na společném šasi je umístěna zdrojová a konfigurační část, založená na prostých páčkových přepínačích, určujících modus provozu. Poloha přepínačů je označena na kontaktech, jedinou zásadou, kterou si obsluha musela vrýt pod kůži (pravdpodobně za cenu mnoha přepálených pojistek) je to, že právě jeden přepínač smí být v pravé (pracovní) poloze. Obslužnému panelu vévodí obří měřidlo o průměru desíti palců a pod ním umístěný regulátor výkonu. Ve spodní části jsou tlumivka galvanizační sekce a cívka budiče vysokofrekvenční části, spojená s přerušovačem a stavitelným jiskřištěm. 

To nejzajímavější najdeme v horní části konstrukce. Stav vývoje elektroniky v třicátých letech vedl konstruktéry k řešení úloh regulace  (které bychom dnes řešili elektronickou cestou) elektromechanickými a elektrotechnickými prostředky. Pro řízení (a současně buzení) galvanické části zařízení proto konstruktéři Macintoshe použili mechanicky spřažené soustrojí motor-generátor. Soustrojí pracuje s konstatními otáčkami a výstup je řízen změnou sérioparalelního buzení dynama pomocí regulačního reostatu. 

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 117 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 117

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara