DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Japonská konstrukční škola oblasti violet wandů není v českých zemích nijak známá, velká část produkce nikdy neopustila japonské souostroví a pokud ano, odjela s americkými vojáky opačným směrem.  Přitom je léčba violet wandy v zemi vycházejího slunce považována za prakticky lege artis metodu, alespoń v oblastech podpůrné léčby. Popisované zařízení je modernější než běžně na těchto místech zveřejňované konstrukce - štítek s výrobním datem se sice Jeffovi nalézt nepodařilo, ale odhadovaná první půle padesátých let nebude daleko od pravdy. Zařízení má na Elefernu vlastní galérii

Přístroj je kompozičně postaven velmi netradičně - do transportně provozního kufříku s rozkládacími panely. Kufřík je celodřevěný, potažený  dermatinem  v tmavě azurovém odstínu, který po válce používaly nemocnice po celém světě. Do stran otevíraná víka tvoří současně panelové kazety pro příslušenství - levá strana pro jiskřivky, pravá strana pro galvanoléčbu. ve spodní části kufru je pod víkem umístěna přihrádka na kabeláž, centrum kufru zaujímá přístroj sám.

Přístroj je zkompletován na fíbrovém panelu značné tloušťky. Na líc jsou vyvedeny ovládací prvky, rub nese celou konstrukci. Panel příjemně potěší oko konstruktérovo z obou stran - na líci přehledným a logickým uspořádáním ovladačů (opět vlevo vf část, vpravo galvanoléčba), na rubu třeba provedením kabeláže, jejíž barva logicky odpovídá obvodu (červená budící obvody, žlutá obvody vf, fialová obvody galvaniky).  Na panelu najdeme (postupně zleva) obří červenou kontrolku master vypínače (umístěného symetricky k indikátoru na pravé straně). Vedle ní jsou symetricky k ose, tvořené indikátorem výstupní úrovně ještě dvě kontrolky, indikující zapojení vf a galvanické části. Pod kontrolka jsou otočné spínače obou částí. Pod nimi dole je na levé straně ovladač intenzity jiskřivého výboje a další vypínač (prakticky zbytečný) pro aktivaci dole umístěné zdířky Teslova transformátoru, na pravé straně symetricky totéž pro galvaniku. Zde navíc přibyl přepínač módu provozu a zdířka neutrální elektrody. Uprostřed panelu je pak na levé straně přepínač hrubého nastavení výkonu a vpravo od něj drátový potenciometr jemné regulace proudu. Mezi nimi je umístěn vypínač pro zkratování měřidla pri vf provozu, zcela dole jsou pak dva páry zdířek pro galvanoterapii.

Schémotechnicky je zařízení triviálně jednoduché - místo jiskřiště používá elektromechanický multivibrátor s pevnou frekvencí, výkon vf části je řízen změnou vazby pomocné dvojice cívek. O hrubé přepínání se strají odbočky na budícím transformátoru, společném pro obě části. Část pro galvoléčbu ještě obsahuje dva selenové usměrňovače a pomocnou tlumivku.

Na zařízení překvapí, s jakou úporností se udržovaly meziválečné konstrukční postupy a principy ještě relativně dlouhou dobu po ukončení válku a nástupu nových technolgií.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 262 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 262

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara