DEV...ELeferno

tady se pracuje. Kurva, fakt těžce se tu pracuje. Ale už to mám skoro hotový.Lz.

Popisovaná konstrukce je dílem našeho zahraničního člena JJC50. Původně byla vyvinuta jako akční nástavec k víceúčelovému šukacímu stroji, konstrukce je ale natolik elegantní že věřím, že zaujme i eleferní konstruktérskou obec.


Konstrukce je z eleferního pohledu ve své podstatě véčko, doplněné o možnost průtokového chlazení a vybavené pro přišroubování k fucking machine. Je vytvořeno převážně z polymetylmetakrylátu ("plexiskla") a k jeho zhotovení stačí jen průměrná zručnost a základní dílenské vybavení. Budete ovšem potřebovatplexiskleněné polotovary - trubici a tyč. Obé o stejném vnějším průměru.

Co koupit.
Trubic a kousek tyčoviny z plexiskla, kus dvojlinky, tenký měděný nebo lépe stříbrný plech, případně kovovou samolepící fólii jako JJC50. Dva laboratorní silonové ventilky přiměřeného rozměru, nejlépe do vingle - na fotce jsou dobře vidět. Dva odřezky skleněné či plexitové trubičky - sklo v tomto případě budete shánět snáz. Chemoprénové lepidlo nebo lépe silikonový průhledný tmel.

Jak na to.
Uříznete si s trubky kousek o předpokládané konstrukční délce - to je zhruba hloubka vašeho miláčka plus nějaké  tři, čtyři  centrimetry. Pokud to má i běhat sem tam spolu s šukmašinou, tak plus délka zdvihu plus rezerva.  Snažte se materiál nepoškrábat, jednak to není hezké, jednak se pak bez zaleštění hračky nedostíte, až vám ji miláček oslintá. A že ji oslintá, je jisté.  Z tyčoviny si uřízněte polotovar na vrchlík a na nosič armatury - ten spodní kus. Opatrně si zjistěte, kdo má v okolí jemný soustruh s dobrou regulací otáček vřetene. Pokud nikdo, nadřete se. Na soustruhu z polotovaru vrchlíku utočíte polokouli se zapuštěním a ze spodní části jen dvojprůměrový válec. Pokud soustruh nemáte, nastoupí - jak Torm s oblibou říká - krev, pota slzy. Asi nejjednodušší cestou, jak z válce udělat polokouli (či jiný osově symetrický tvar) je vybroušení profilu z lepší oceli a naostření jeho hrany. Profil pak použijte jako soustružnický nůž na obrobek, upnutý do vrtačky. Zhruba to jde rychle, ale u leštění proklejete vše kolem. Věřte ale, že to vyleštit jde - pomalu a leštící pastou na plexisklo nebo plavenou křídou. Až budete mít hlaďounký mléčně matový povrch, ještě nebudete ani ve třetině práce :-) Po dokončení vás už čeká jen pěkná čistá konstruktéřina.

Elektrifikace.
Blíž k hornímu  konci vyvrtejte dvě dírky proti sobě pro přívody. Ty zrealizujete podle toho, jaký použijete materiál - pokud to bude samolepící kovová fólie, tak nepříliš čistě, ale jednoduše odizolujete dvojlinku, rozpletete konec a zvenčí ho chytnete fólií. Lepší a hezčí je stříbrná nebo měděná postříbřená fólie. Zapuštění pod ni uděláte nejsnáz škrábáním zlomeným pilníkem, který plochu zrovna přiměřeně zdrsní. K fólii připájíte vodič, zkontrolujete, jak sedí na véčku a po spasování zalepíte kyselinou octovou. Nebo drahým lepidlem na plexisklo, složeným převážně z kyseliny octové. Po vytvrdnutí zkontrolujete funkčnost a můžete osadit vrchlík. Pokud jste pracovali pečlivě, stačí nalisovat, jinak nalepit.

Instalatéřina.
Tohle je pro elektroúchyla činnost trochu atypická, ale obavy z ní nejsou na místě. Na spodním dílu kulatiny si vyvrtejte v ose závit, pokud chcete hračku používat jako součást FM. Na středním průměru vzniklého mezikruží si vyvrtejte menší díru pro přívodní vodič a z opačné strany (té, která bude uvnitř válce) odeberte tolik materiálu, aby se mezi zbylé žebro a stěnu válce vešly armatury kohoutů s nasazenými trubkami. Pokud neseženete úhlové kohouty, pomozte si silikonovou trubičkou a na spodním dílu si pak v horní části nechte dost materiálu pro uchyceni skleněných trubek. Sestavte nanečisto, spasujte, utěsněte průchody tmelem a slisujte / slepte. Hotovo.

Pár triků.
Plexit řežte pomalu, jinak se začne tavit.
Plexit bruste pomalu, jinak se začne tavit.
Pexit vrtejte pomalu, jinak se začne tavit.
Plexit vrtejte ostrým nástrojem, jinak praskne ještě dřív, než se začal tavit. 

To je vše - hrajte si opatrně, ať vám miláček dlouho vydrží.

Vyhledávání

Kdo je online

Celkem přihlášeno: 299 uživatelů
No members online
Členů: 0 / Hostí: 299

Nejnovější uživatelé

  • Frfafel
  • PragueMate
  • 5Z28BA7 Thank you for signing up - it was amazing and delightful, wishing you all the best and much success. www.apple.com dsaqwrqw
  • Jiří
  • 11591159altara